De la cipul pamintesc la cel omenesc mai trece unu-doi ani

1567021 Cercetătorii americani de la Universitatea Cornell au reusit sa creeza  detectoarele de umiditate din sol . Grupul de cercetători au dezvoltat un cip de silicon de mici dimensiuni care este de o sută de ori mai sensibil decât dispozitivele existente acum pe piață.

Acești senzori care pot fi montați atât în sol, cât și în tulpina plantelor, pot transmite datele wireless, către un dispozitiv care centralizează informațiile colectate. Cipurile pot rămâne în sol ani de zile, cu condiția să fie protejate de îngheț. După ce vor fi perfectate procesele de fabricația pentru producția în masă, vor costa aproximativ 5 dolari, au anunțat cercetătorii. O asemenea metodă de analiză a umidității din sol, care este foarte ieftină și precisă poate eficientiza mult strategia de îngrijire a culturilor agricole.De exemplu, podgorenii vor putea utiliza eficient sistemele precise de irigații pentru a obține nivelul optim de umiditate necesar pentru soiurile delicate, cum ar fi Cabernet premium sau Chardonnay.“Scopul nostru este acela de a încerca să dezvoltăm o tehnologie care este nu numai avansată, dar și accesibilă utilizatorilor din diferite domenii”, a declarat Alan Lakso, profesor de horticultură, care face parte din echipa de cercetători.Senzorii utilizează tehnologia microfluidelor, dezvoltată de Abraham Stroock. O cavitate minusculă din interiorul cipului este umplută cu apă. După inserarea cipurilor în tulpinile plantelor sau în sol, o nanomembrană poroasă permite schimbul de umiditate cu mediul și menține o presiune de echilibru pe care cipurile o măsoară. Utilizarea acestor cipuri in plante sau plasate strategic în sol și conectate wireless la computere le permite cultivatorilor să “controleze cu precizie umiditatea din sol pe suprafețe întinse de teren, în funcție de necesitățile culturii”, a declarat Vinay Pagay.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*