De ce se brinzeste laptaria – Uniunea Europeană! Fermierii din Romania primesc praf de subventii in ochi, ca sa piarda concurenta, dar iata ce subvenții primește un vacar-bovinar din Germania? Multi dintre ai nostri se cred tauri; Ei nu vor sa invete nici de la Fermierii din Franta , care iau boii de coarne si dau cu ei de pamintul Bruxelles; In timp ce marii fermieri din Franta fac legea, cei din Romania se lasa dusi cu presul de reprezentantii alesi pe nemerit; Crescătorii de animale din Romania afla din auzite ca va fi bine; Ei vor beneficia de o subvenție de trei ori mai mare în 2015 decât în 2014. Calculele le-a făcut Daniel Constantin în direct la TVR!!!

pl De ce se brinzeste  laptaria – Uniunea Europeană!

Prin lentila lui Phil Hogan  comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, agricultura se vede ca la carte:”Noi, europenii, suntem foarte competitivi în domeniul producției de lapte”, spunea Hogan , …

în cadrul unei întâlniri cu ziariștii europeni, care a avut loc la Bruxelles. Atât de competitivi se cred europenii încât au decis să elimine de la 1 aprilie 2015 cotele de lapte impuse fermierilor încă din 1984, ferm convinși că nu vor mai exista perturbări ale producțiilor de lapte în statele membre ale Uniunii.Au uitat de “razbunarea”ruseasca prin  apariția embargoului rus  care  va perturba  fragilul echilibru  construit în ultimii treizeci de ani, după introducerea acestor cote.

Nu numai Țările baltice și Finlanda  au într-adevăr foarte mult de suferit din cauza embargoului rus, pentru că 25% din producția lor de lapte mergea la export în Federația Rusă. Niciun alt stat nu se găsește în situația celor două – spune Hogan -, dar pentru ca fermierii ”să nu mai aibă astfel de emoții în viitor”, comisarii europeni analizează în prezent intrarea pe alte piețe de desfacere; Coreea, Filipine, Japonia, China sau Statele Unite se află pe lista scurtă a negocierilor.

Comisia Europeană s-a grăbit să sprijine fermierii din țările baltice și din Finlanda, acordându-le ajutoare specifice în valoare totală de 38,7 milioane de euro – 28 de milioane de euro pentru producătorii de produse lactate din țările baltice și 10,7 milioane de euro pentru cei finlandezi,dar cum rămâne cu fermierii români?

Pastorul agriculturii,D Constantin spune  că o plată medie pe care o primesc  anul acesta crescătorii de vaci pentru lapte – de aproximativ 400 de euro – este suficient de stimulativă astfel încât să reducă foarte mult din costurile de producție pe care le au fermierii în acest moment”, spune ministrul.

 

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a propus ca toate statele membre să nu mai acorde acel CNDP (plata suplimentară acordată de la bugetul de stat). În condițiile în care fermierii români primesc oricum mai puțini bani decât ceilalți fermieri din Uniune, reprezentanții Comisiei Europene au vrut să fie egalitate între statele membre, fără să se mai intervină la bugetul de stat.

 

Fermierii din Romania primesc praf de subventii in ochi,ca sa piarda concurenta,dar iata ce subvenții primește un  vacar-bovinar  din Germania?

Subvențiile pe care le iau crescătorii de bovine depind de regiune, de efectivul de animale, etc. De exemplu, în Bavaria, nu există subvenție directă nici pentru lapte, nici pentru carne și fermierii nu beneficiază nici de sprijinul cuplat de producție. Există plata pe suprafață (SAPS n.r.). Un fermier încasează în medie 300 de euro/ha. Există o subvenție pentru construirea de grajduri. Adică, statul suportă din bugetul național 35% din valoarea construcției ridicată de fermier. Mai sunt o serie de programe naționale pentru legume și fructe cultivate în regim ecologic sau pentru agricultură extensivă, toate acestea necesită cheltuieli mai mari, iar statul  german sprijină financiar fermierii, spune Georg Rohrmoser.

Chiar dacă au dispărut de la 1 aprilie 2015 cotele de lapte, fermierii din Bavaria nu beneficiază de niciun ajutor financiar. Prețul unui litru de lapte este între 30 și 40 de eurocenți. Nemulțumirea fermierilor crește din pricina prețului scăzut al laptelui. Cu toate acestea, crescătorii de vaci de lapte nu se simt amenințați de faliment. Avem fabrici bune de procesare a laptelui, vânzările sunt foarte bune. Toți fermierii au contracte cu acești procesatori, spune Georg Rohrmoser. O fermă medie din regiunea Bavaria are 40 de vaci de lapte.

În Germania, există 20 de asociații ale crescătorilor de bovine rasa Bălțată tip Simmental. La nivel național, este înființată o singură federație din care fac parte toate asociațiile. Această organizație este singura care reprezintă interesele fermierilor nemți în Asociația Europeană de Bălțată tip Simmental.

 

Multi dintre ai nostri se cred tauri;Ei  nu vor sa invete nici de la Fermierii din Franta ,care iau boii de coarne si dau cu ei de pamintul Bruxelles

 

Liderii crescătorilor de vaci de lapte  cer soluții de revigorare a pieței locale a laptelui, puternic afectată de eliminarea cotelor și de scăderea prețului la poarta fermei. Dacă autoritățile nu vor adopta rapid o serie de legi pentru protecția lor, crescătorii amenință că vor bloca hypermarketurile,   din  octombrie.Crescătorii vor o lege prin care pe eticheta produselor lactate să apară patru elemente: țara de origine a laptelui, procentul de lapte crud, procentul de lapte praf și procentul altor ingrediente.

 

Claudiu Frânc, președinte FCBR graieste de ani de zile in pustie si tot el aude

În aprilie 2014, prețul mediu de achiziție a laptelui era 1,27 lei/litru. Prețul la raft era undeva la 4,5 lei/litru, cu TVA de 24%. În iunie 2015, prețul mediu la poarta fermei a fost 80 bani/litru, iar prețul în raft, cu TVA de 9%, tot 4,5 lei/litru. Oare nu câștigă cineva prea mult, iar fermierii sunt obligați să-și închidă afacerea? Pentru că, până acum, toate aceste efecte, ale embargoului rusesc, ale pieței supra-abundente, au venit numai în capul fermierului. Ne uităm pe Observatorul European al Laptelui: în aprilie-mai 2015, singura țară care a avut o scădere de 15% la prețul la poarta fermei a fost România

Trebuie să găsim niște soluții. Iar noi am venit cu următoarea propunere legislativă: elaborarea unei legi a etichetării produselor din lapte. Solicităm ca pe etichetă să apară patru elemente foarte clare, ca să putem promova consumul de lapte românesc. Vrem ca pentru laptele produs și colectat în România să se pună eticheta de lapte românesc, lucru care ne permite și legislația europeană. Apoi, pe lângă țara de origine, pe etichetă să mai scrie cantitatea de lapte crud care există în produsul respectiv, procentul de lapte reconstituit din lapte praf, procentul de alte ingrediente decât lapte. Cum se poate vinde un kilogram de cașcaval cu 10 lei? Ăla e cașcaval cu coloranți! Oare acolo mai este lapte?

 

In timp ce marii fermieri din Franta fac legea,cei din Romania se lasa dusi cu presul de reprezentantii alesi pe nemerit

Sub presiunea străzii, guvernul francez promite mai multe ajutoare pentru fermieri.Deasemeni,Preşedintele Franţei, François Hollande, a promis un plan de urgenţă, ale cărui măsuri vor fi anunţate, la finalul Consiliului de miniştri. Ministrul francez al Agriculturii, Stephane le Foll, a spus că Guvernul va încerca să reorienteze subvenţiile pentru fermieri. Sindicatul agricol FNSEA a avertizat că nu se va mulţumi cu câteva măsuri de suprafaţă.Potrivit ministrului francez al Agriculturii, Stephane le Foll, aproximativ 10% din exploataţii, adică între 22.000 şi 25.000, sunt pe punctul de a intra în faliment.

 

“Guvernul de unul singur nu poate face totul’, a avertizat, marţi, premierul Manuel Valls, cerând ca şi industria cărnii şi distribuitorii să dea dovadă de responsabilitate.

Distribuitorii şi abatoarele s-au angajat să majoreze progresiv preţul de achiziţie a bovinelor. Lidl France, divizie a grupului german de distribuţie Lidl, a promis miercuri că a luat act de cererile crescătorilor de animale. Însă, pentru moment, Lidl France susţine că nu poate face mare lucru, având în vedere conjunctura economică şi dificultăţile de pe piaţă.

Agricultorii francezi au iesit în stradă,si  Preşedintele Hollande le cere compatrioţilor să plătească mai mult pe mâncarea din supermarket

Si  marile supermarketuri au promis că vor creşte preţurile la aceste produse ca să-i ajute pe fermieri. Şi preţurile au crescut uşor, cu câţiva eurocenţi pe kilogram (5 sau 18 eurocenţi) dar, se pare, nu e suficient. Nici măcar aceşti bani nu au ajuns neapărat le fermieri ci altundeva pe lanţul de producţie.

Ministrul Le Foll face din nou apel la supermarketuri şi, până la urmă la consumatori, să plătească mai mult pe produsele AUTOHTONE ale fermierilor ca să îi ajute.

 

Acelaşi mesaj îl transmite şi preşedintele Franţei, Francois Hollande. „Fermierii nu pot trăi doar din subvenţii, trebuie să existe şi preţuri care să-i ajute” a declarat el. Hollande i-a îndemnat pe francezi să plătească mai mult mai ales pe hrana produsă în Franţa.Ferma medie franceză avea venituri anuale de 25.500 de euro în 2013, iar în acest an, numărul fermierilor care vor câştiga ceva mai puţin de 10.000 de euro este de aşteptat să crească. Veniturile fermelor cu vite de carne erau de 18.300 de euro în 2013 şi au căzut la 14.500 de euro anul trecut. Iar fermierii care cresc porci aveau venituri de 45.000 de euro în 2012, în medie, şi au ajuns la 22.000 de euro în 2014.

Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll  a prezentat ieri,   un set de măsuri financiare pentru sprijinirea fermierilor, în valoare totală de 600 milioane de euro.

În principal sunt vizaţi crescătorii de animale, afectaţi de scăderea preţurilor la carne şi lapte. Aceştia protestează de mai multe săptămâni în nordul Franţei, în special blocând drumurile.Ajutorul de stat va include garanţii de până la 500 milioane de euro pentru creditele agricole, plus un fond de 50 milioane de euro menit să reducă contribuţiile sociale. 10 milioane de euro vor fi alocaţi promovării exporturilor de carne.

Sindicatele franceze se plâng acum că se confruntă cu o concurenţă neloială din Germania şi Spania, unde forţa de muncă- imigranţi-din acest sector este mai ieftină ,dar la noi…

 LA NOI se bate apa in piua

La întâlnire a dintre reprezentanții asociațiilor de fermieri si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,   secretarul de stat Daniel Botănoiu   au luat parte Laurențiu Baciu, președinte LAPAR, Emil Dumitru, președinte ProAgro, Viorel Nica, președinte al Asociației Utilizatorilor de Apă, Ion Cioroianu, vicepreședinte ProAgro, Aurel Tănase, președinte Prodcom.Ministrul Agriculturii a propus două măsuri de sprijin, una pentru fermierii mici care se confruntă cu cele mai mari dificultăți, și cealaltă pentru fermierii mari. Dar în acest moment nu sunt cunoscute evaluările pentru suprafețele calamitate și valoarea despăgubirilor pe care fermierii urmează să le primească. Acestea vor fi stabilite la sfârșitul campaniei de recoltat din toamnă. Până acum comisiile pentru evaluarea pagubelor cauzate de secetă au făcut o evaluare preliminară a zonelor afectate, iar în perioada următoare se va face evaluarea individuală a fermierilor afectați de secetă, pentru a se stabili care sunt pierderile înregistrate și care va fi cuantumul despăgubirilor de care vor beneficia agricultorii a declarat Daniel Constantin.   Lucrăm la documentele pregătitoare, astfel încât să notificăm și să solicităm Comisiei Europene un ajutor, în speranța că îl vom primi, dacă nu, există deja un angajament din partea Guvernului pentru cele două măsuri de sprijin”.

Crescătorii de animale din Romania afla  din auzite ca  va fi bine;Ei vor beneficia de o subvenție de trei ori mai mare în 2015 decât în 2014. Calculele le-a făcut Daniel Constantin în direct la TVR

Prețul pe care-l plătesc fermierii pentru furaje este mai mare decât anul trecut. În egală măsură trebuie să ne uităm că anul trecut prețul pe care l-au plătit crescătorii de animale a fost mai mic pentru că producția a fost mai bună.  Lucrurile sunt undeva la mijloc. Pe de altă parte, nu putem să-i lăsăm așa pe crescătorii de animale. Anul acesta eram pregătiți pentru eliminarea cotelor de lapte, cota de lapte odată eliminată ar putea avea impact asupra prețului. Există riscul să importăm mai mult lapte din țările apropiate.  Așadar, eram pregătiți și am introdus, din acest an, un ajutor pentru fermierii care au între 10 și 250 de capete de animale. Este un ajutor suplimentar pentru ceea ce înseamnă vacile de lapte și vacile de carne. Dacă anul trecut subvenția încasată de fermieri a fost de 500 de lei/cap de animal, la care s-a adăugat un premiu pentru producția de lapte, livrată pe piață, anul acesta vor încasa în jur de 1.600 de lei/cap de animal. Deci, s-a triplat subvenția pe care o încasau fermierii,  spune ministrul Agriculturii. 

Daniel Constantin a făcut referire la sprijinul cuplat care se acordă pentru vacile de lapte și de carne, cu scopul creșterii producției și dezvoltării fermelor medii. Șeful Agriculturii românești a subliniat că soluția nu este creșterea subvențiilor pentru fermieri. Soluția este să-i stimulăm să se asocieze în cooperative.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*