Pentru că Guvernul Mondial vrea să se amuze, ne oferă şansa unui spectacol al regionalizării, care are ca finalitate dispariţia ţării. Globaliştii dictează din umbră, ceea ce le convine lor, compromit orice putere naţională, înaripează găselniţa integrării în dezintegrare, făcând astfel viaţa mai amară pentru amărăşteni. Criza, ipocrizia, demagogia, tâlhăria, corupţia, hoţia şi alte tare nu se rezolvă prin împărţirea ţării, sărăciei şi prostiei, ci prin naşterea din nou, oferită în Ev după Ioan, cap 3.
Regionalizarea ar putea să însemne sfârşitul României. Unde va fi capitala regională? Banii veniţi la regiuni, vor ajunge şi la provinciali? Capitala de regiune stabilită abia în 2016 va trage spuza pe turta săracului provincial? Ştim că aceasta va concedia mii de funcţionari? Alegerea guvernatorului, Consiliul Regional şi a altor şefi şi sefuti se va face dacă are cipul pe frunte?
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, primarul Municipiului Sibiu
aduce o serie de critici
El critică proiectul de regionalizare prezentat de vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea. „S-a grăbit puţin când a afirmat că cel mai bine e aşa, cu opt regiuni, fiindcă această chestiune nu a fost, după părerea noastră, suficient de bine studiată. Poate e cea mai bună variantă, dar poate nu “, a argumentat Klaus Iohannis. Liderul liberal a sugerat că Liviu Dragnea are o mentalitate prea centralistă. „Dacă noi vom înfiinţa structuri care sunt legate de Bucureşti precum actualele judeţe, care sunt dirijate de ministerele din Bucureşti, atunci am înfiinţa judeţe puţin mai mari, lucru de care putem să ne lipsim. Regionalizarea face sens doar în măsura în care discuţia este purtată şi de jos în sus, nu numai de sus în jos “, a explicat Iohannis. „Regionalizarea face sens în măsura în care regiunile primesc sarcini, dar şi autonomia necesară pentru a le duce la bun sfârşit. Dacă dorim doar să facem structuri care administrează judeţele şi ţin cu totul de Guvern, mai bine nu facem regionalizarea “, a comentat primarul Sibiului. Iohannis coordonează comisia PNL care pregăteşte un proiect de regionalizare al acestui partid. Liviu Dragnea coordonează proiectul de lege privind regionalizarea la nivel guvernamental. Vicepremierul Liviu Dragnea a admis, luni, că regionalizarea României se va baza pe cele opt regiuni de dezvoltare care există în prezent.
Tudor Pendiuc (PSD), primarul Municipiului Piteşti, reaminteşte că Argesul, are foarte multe argumente care să justifice stabilirea capitalei la Piteşti
El apreciază ca Regionalizarea de la noi nu se potriveşte cu regionalizarea altor ţări. Acolo criteriile au fost foarte bine stabilite. Cel mai bine ar fi să rămânem la actuala formă de organizare administrativ-teritorială. Avem foarte multe proiecte de continuat şi finalizat, altele sunt pe punctul să demareze. Orice modificare organizatorică apărută ulterior, poate duce la blocarea lucrărilor, la imposibilitatea ducerii lor la bun sfârşit. Nu vreau să intru în detalii, dar Argesul, care a fost una dintre cele mai mari şi dezvoltate regiuni ale ţării, are foarte multe argumente care să justifice stabilirea capitalei la Piteşti. Ele doar trebuie văzute şi analizate la adevărata valoare de către guvernanţi. În acelaşi timp, eu aş dori ca toţi parlamentarii de Argeş, indiferent de culoarea politică, să fie cât se poate de vocali şi combativi, să facă front comun ca Pitestiul să fie capitala viitoarei regiuni. Deocamdată, “Personal, sunt dezamăgit de felul în care s-a început. Ca reprezentant al administraţiei locale, sunt neplăcut surprins că se recurge la anumite mişcări neanunţate şi ne trezim puşi în faţă faptului împlinit. Deşi am solicitat, nici până la această dată nu am primit un răspuns autorizat referitor la criteriile avute în vedere de până acum. Am primit doar nişte răspunsuri evazive, din care mare lucru nu pricepi, şi nu înţeleg de ce. Noi am fi avut cel puţin o mie de motive prin care Finanţele Publice să rămână la Piteşti, dar dacă decidenţii procedează aşa cum au făcut cu Finanţele, peste noapte ne putem aştepta şi la alte surprize”, a declarat Pendiuc. ”
Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, consideră că există foarte multe orgolii… dar “invit pe toată lumea să-şi vadă lungul nasului”
Chiar dacă proiectul regionalizării e blocat, mărul discordieicontinua să îl reprezinte stabilirea capitalei regiunii Muntenia, ambele judeţe revendicându-şi întâietatea. Nu putem glumi cu orgoliile, ragaielile şi fanteziile bolnăvicioase ale unor primari mărunţi de prin Piteşti, Târgovişte, Slobozia!
Proiectul regionalizării stârneşte proteste şi în capitala sărăciei
Preşedintele filialei teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), Florin Turcanu, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, s-a arătat nemulţumit de reorganizarea instituţiilor publice pe criterii regionale. Liberalul a declarat că măsura “nu este bine văzută de cetăţeanul de rând” şi a fost luată “din birou, de la Bucureşti”.
La VASLUI, s-a spus la unison că regionalizarea, îi condamnă la sărăcie cruntă pe toţi locuitorii
În cadrul dezbaterii pe tema „Regionalizarea şi problemele locale”, reprezentanţii autorităţilor locale au susţinut că această reîmpărţire a ţării i-ar scufunda definitive în sărăcie şi ar adânci discrepanţele dintre judeţele ţării. Primari, parlamentari, dar şi oameni de afaceri, toţi sunt de părere că regionalizarea nu va aduce nimic bun pentru Vaslui.” Extrag doar câteva frânturi de gânduri ale edililor participanţi:” Regionalizarea nu va duce la o dezvoltare echilibrată”. „Vom rămâne tot amărâţi. Această regionalizare nu ne va da un standard mai ridicat de viaţă. UE ne-a transformat din muncitori în muritori de rând, din producători în consumatori ai produselor lor… Dacă se face regionalizarea, ne vom supune deciziilor, dar cred că Vasluiul va rămâne judeţul amărât al regiunii. O propunere salutară constă în aceea ca şefia regiunilor să fie asigurată prin rotaţie de oameni din toate judeţele componente. În opinia lor, astfel ar fi înlăturată suspiciunea că toate fondurile vor merge către oraşul-capitală al regiunii. Regionalizarea e o utopie, a spus preşedintele organizaţiei locale a Patronatelor Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ovidiu Copacinschi. În urma regionalizării va creşte numărul de şomeri în judeţul Vaslui. Acesta structură intermediară creată între Bucureşti şi teritoriu, încurcă şi mai mult babilonia existenţa. Este o manipulare să spunem că regionalizarea ar aduce surplus de fonduri
Solomon (PSD) e şi pentru, şi împotrivă
Deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, a spus că regionalizarea este un sistem care a reuşit în Europa Occidentală, dar lumea vede că oamenii au rămas fără loc de muncă, că anumite instituţii nu mai au măcar nişte oficii în oraşele mici. Noi plătim asigurări şi taxe şi trebuie să primim adeverinţe acolo unde plătim şi unde lucrăm. Astfel de lucruri sunt inadmisibile. Unirea a fost făcută de sus şi nu de jos şi aşa se va face şi regionalizarea, dar punem la un loc structuri administrative care nu au nici o legătură”, a declarat deputatul Adrian Solomon.
Kelemen Hunor critică proiectul regionalizării – UDMR amenință
cu mișcări de stradă
Maghiarii ar putea ieşi în stradă dacă Ţinutul Secuiesc nu va fi o regiune separată, avertizează liderul UDMR, Kelemen Hunor. El susţine că ungurii se tem „de o asimilare foarte perversă” prin regionalizare.
„Nici Ceauşescu nu a îndrăznit în ’68 să facă o organizare teritorială în aşa fel încât cele două-trei judeţe să fie împărţite în patru-cinci-şase alte zone sau populaţia să fie asimilată spre Braşov, spre Buzău, spre Neamţ şi aşa mai departe. Oamenii au ieşit în stradă şi în ’68. Dacă cineva crede că nu vor ieşi în 2013, eu cred că se înşală”, a spus Kelemen Hunor. Potrivit proiectului de regionalizare al USL, judeţele cu populaţie predominant maghiară Harghita, Covasna şi Mureş ar urma să facă parte din aceeaşi regiune cu Alba, Sibiu şi Braşov.
Şi Emil Boc deplânge regionalizarea
Aşa cum Guvernul Ponta concepe regionalizarea, va introduce un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale, e de părere fostul preşedinte al PDL şi actualul primar al Clujului, Emil Boc. Potrivit acesteia, regionalizarea în varianta Ponta va crea mai multă birocraţie, în loc să simplifice lucrurile!
“Va fi un eşec pe linie, şi în materia realizării descentralizării, şi în materie de planificare a utilizării fondurilor europene şi gestionarea acestora, va fi un eşec pentru că va introduce un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale. Va fi un eşec pentru că va crea mai multă birocraţie, în loc să o simplifice, va fi un eşec pentru că nu vor câştiga românii, ci politicienii. Acest proiect doar va bifa un punct în raporturile cu UE, că s-a realizat, dar din punct de vedere calitativ nu va fi un câştig pentru România”, a afirmat Emil Boc
Sorin Oprescu atacă proiectul de regionalizare pentru că va
distruge Capitala României
O spun clar şi răspicat că nu se poate să faci să dispară prin hotărâre politică o capitală. În paranteză fie spus, se poate orice, dar nu se poate o disoluţie, pentru că asta înseamnă distructie, nu construcţie”, a adăugat primarul Capitalei
Istoricul Dinu Giurescu pune cruce unui proiect mortal
Această personalitate, care îşi regăseşte seva în piatra unghiulară a ţării, critica în termeni duri regionalizarea: “Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre”.Se va ajunge la destrămarea unităţii naţionale a României, cu efecte asupra identităţii naţiunii. El aduce unele argument, în special istorice şi culturale, precizând că existenţa judeţelor datează înainte de domnia lui Mircea cel Bătrân.” Iniţiativa de desfiinţare a judeţelor se înscrie într-un şir de acţiuni care sunt menite, pe de o parte, să destrame unitatea teritorială a ţării şi, pe de altă parte, să şteargă identitatea noastră naţională. Se anulează, cu o trăsătură de pix, toată această întocmire care are o vechime între 600 şi 700 de ani”, susţine Giurescu. Ce se întâmplă cu statutul minorităţilor, cu legea arhivelor, cu legea educaţiei, cu manualul de istoria românilor, cu imnul şi drapelul ţării, cu sistemul sanitar, cu…