Foto: Mediafax

 

Discuție Victor Ponta – reporteri, în fața sediului DNA:

 

Aveţi de gând să vă daţi demisia cumva?

Am o rugăminte mare. Să nu vă supăraţi pe mine, dar nu pot să merg foarte bine şi nu aş vrea să mă dărâmaţi pe jos.

Uşor, uşor!

Îmi daţi voie să trec fără să mă dărâmaţi?

Nu vă facem nimic!

Vă mulţumesc! Vă sunt recunoscător!

Îmi daţi voie să trec?

O să daţi declaraţii astăzi domnule Ponta?

Ce le veţi spune procurorilor?

Deci eu n-am mai întâlnit… Să vreau să ajung la DNA şi dumneavoastră să nu mă lăsaţi. Asta este prima dată în viaţa mea când mi se întâmplă aşa ceva. Uitaţi că e firul aici şi dumneavoastră mă prăvăliţi. Vă rog! Mulţumesc mult de tot. Îmi daţi voie să ajung şi eu la intrare…

Până la urmă aveţi de gând să vă daţi demisia?

Uşor!

Embed:

Victor Ponta a stat în biroul procurorului mai puţin timp decât i-a luat să ajungă de la maşină în sediul DNA şi înapoi. A stat doar 10 minute şi a explicat că anchetatorii nu au vrut să îi ia declaraţii acum.

Procurorul a dispus, şi e foarte bine, o expertiză financiar-contabilă şi ne vedem când este gata, în august”, a spus Victor Ponta.

Nimic mai fals, spun anchetatorii. Procurorul de caz a cerut o expertiză, însă nici vorbă să fi amânat audierea. Din contră. Premierul s-a eschivat de la interogatoriu, spun surse apropiate anchetei. S-a folosit de dreptul la tăcere, permis de lege. Asta după ce, o lună de zile, avocata lui a făcut cărare la DNA pentru a-i construi apărarea.

Discuție Victor Ponta – reporteri, în fața sediului DNA:

O să daţi declaraţie?

Sigur. După expertiza financiar-contabilă.

Cum trec?

Încă patru metri.

Încă patru metri?

Stai, stai că mi-au rupt asta, mă. Băi, mi-au rupt cârja. Pe bune…

Vă daţi demisia?

Nu vreţi să facem politică în altă parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament…

Procurorii l-au anunţat astăzi pe Victor Ponta că este cercetat penal în calitate de inculpat şi nu de suspect ca până acum şi că i-au pus sechestru pe avere. El este acuzat de comiterea a 19 infracţiuni în Dosarul Turceni-Rovinari: spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri, în complicitate cu prietenul lui, senatorul Dan Şova.

Şirul presupuselor infracţiuni începe, potrivit procurorilor, în august 2007, când cabinetul lui Dan Şova a apelat la expertiza avocatului Victor Ponta şi a semnat cu acesta o convenţie de colaborare. Un contract pentru care Victor Ponta a încasat lunar onorariu şi care s-a încheiat în decembrie 2008. Când s-a tras linie, Victor Ponta era mai bogat cu aproape 200.000 de lei, bani pentru care a emis 17 facturi. Procurorii spun însă că serviciile de consultanţă juridică au fost fictive, iar Victor Ponta şi Dan Şova s-au înţeles să justifice aceste documente prin 16 rapoarte de activitate juridică.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda copy-paste după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA Şova şi Asociaţii”, arată DNA.


Actualizare 12.25. Procurorii DNA au publicat pe site-ul instituției un comunicat de presă în care se arată că s-a început urmărirea penală față de Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni),

– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, 

– spălarea banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.

Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.

Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei.

În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.

În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Ponta Victor-Viorel.


Citiți și Victor Ponta, tranzacții imobiliare înainte de ancheta DNA 

Victor Ponta a venit în cârje la Direcţia Naţională Anticorupţie şi nu a stat mai mult de zece minute. A refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor, potrivit unor surse. Prim ministrul are propria variantă: anchetatorii ar fi amânat audierile.

Cu toate acestea, potrivit unor surse premierul Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Şova, iar procurorii urmează să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru, potrivit unor surse judiciare. 


UPDATE 11.25. Premierul a părăsit sediul DNA. “Procurorul a dispus expertiza financiar-contabilă. Mă voi întoarce în august, când va fi gata expertiza”, a declarat Victor Ponta la ieşire.


Victor Ponta a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 10.55, premierul sprijinindu-se în cârje.

Primul ministru nu a răspuns la niciuna dintre întrebările privind prezenţa la DNA, audierea sa, un posibil sechestru pe bunuri sau luarea vreunei măsuri preventive în dosarul în care este urmărit penal.

Victor Ponta le-a spus jurnaliştilor care l-au aşteptat să îl lase să treacă, pentru că vrea să ajungă la DNA. “Vreau să ajung la DNA şi dumneavoastră nu mă lăsaţi, e prima oară când mi se întâmplă aşa ceva”, a mai spus Ponta.

Problemele penale pentru care Victor Ponta renunţă la funcţia de preşedinte al PSD

Pe 5 iunie DNA a început urmărirea penală pentru fapte pe care Victor Ponta le-ar fi comis în calitate de avocat. El este acuzat de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și fals în înscrisuri, în dosarul Turceni-Rovinari, în care este cercetat şi Dan Şova. În plus, procurorii au vrut să înceapă urmărirea penală a lui Victor Ponta și în calitate de premier, pentru că ar fi fost în conflict de interese de fiecare dată când l-a numit pe Dan Şova ministru. Dar Parlamentul nu a fost de acord.

Victor Ponta renunţă la şefia PSD. Rovana Plumb este lider interimar

Reamintim că premierul Victor Ponta a anunţat ieri pe pagina sa de Facebook că nu va mai ocupa nicio funcţie de conducere în PSD. Acesta a precizat că nu va mai ocupa funcţia de conducere până când DNA nu va finaliza ancheta care îl privește.

El şi-a motivat decizia precizând că şi alţi colegi PSD au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică.

Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţie!). În cazul în care nu voi avea o soluţie a justiţiei în acest sens până la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio funcţie şi voi lupta din simplă şi onorantă calitate de membru de partid”, a scris Victor Ponta.