Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară a ameninţat cu proteste în stradă în perioada în care FMI și Guvernul României au negociat TVA-ul la produsele alimentare, dar…
“În condiţiile în care Guvernul României nu reuşeşte să convingă FMI de importanţa reducerii TVA la produsele alimentare, ne vom organiza, vom ieşi în stradă când FMI va negocia cu Guvernul României şi vom sta acolo ca să înţeleagă că România are nevoie de măsuri fiscale, de relaxare fiscală, pentru ca economia să se dezvolte. Nu vreau să sune a ameninţare, ci o spun din dorinţa ca această industrie alimentară să reziste”, a declarat, preşedintele Federaţiei, Dragoş Frumosu. În opinia şefului Federaţiei, România a avut până acum numai impuneri de aliniere a preţurilor la gaze, combustibili şi energie, nu şi impuneri în privinţa alinierii salariilor şi reducerii preţurilor la alimente.
“Până acum ni s-a spus să ne aliniem preţurile la gaze, la energie electrică şi la combustibili, dar nu îmi amintesc să fi impus cineva reducerea TVA la alimentele de bază sau alinierea salariilor în România vis-a-vis de celelalte preţuri care intră în costul tuturor produselor”, a spus Dragoş Frumosu.
TVA-ul împinge industria alimentară în subteranele economiei, susţine Sorin Minea
Aproape jumătate din piaţa de profil este nefiscalizată, spun reprezentanţii companiilor din Industria alimentară. Majorarea TVA la 24% este o condamnare la o moarte lentă şi dureroasă. Companiile spun că, deşi ar putea contribui cu fonduri importante la buget, sunt împinse spre economia subterană. Producătorii şi procesatorii de alimente care lucrează corect pot falimenta datorită acelora care produc la negru, care nu plătesc taxe şi impozite şi nici TVA, din cauza că oamenii se aprovizionează mai ieftin de la comercianţi ilegali.
Sorin Minea, susţine că piaţa alimentelor este puternic afectată de piaţa neagră. Comercianţilor le este greu să concureze cu vânzătorii ilegali, produsele lor fiind mai ieftine pentru că nu se mai percepe TVA-ul de 24%.
Sorin Minea, a declarat că piaţa neagră de carne este o afacere ce valorează 500 milioane de euro anual, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din totalul pieţei de profil.