Semnele bolii constau, la debut, in urinatul mai frecvent in a doua jumatate a noptii. Apoi, mictiunile devin mai dese si ziua, insotite de o oarecare dificultate in golirea vezicii si de o senzatie de o evacuare incompleta.
Intr-un stadiu avansat al bolii, trebuie un efort din partea bolnavului pentru a mai putea urina.
Netratata,
aceasta tumora benigna, devine cu timpul o boala destul de grava, ce-l poate rapune pe bolnav. Orice barbat care observa scaderea presiunii si subtierea detului urinar sa intre la banuiala, sa consulte medicul. Obisnuirea cu boala poate avea un final dramatic: adenomul avanseaza, apar hemoragii avansate, infectii si insuficienta renala.Prostata începe să se mărească la majoritatea bărbaților în jurul vârstei de 45-50 de ani. Această stare, cunoscută că hipertrofie de prostată benignă (adică neinflamată și necanceroasă), reprezintă o consecință a procesului de îmbătrânire. Când prostată începe să se mărească, contractă uretra. Dacă prostata se mărește astfel încât să preseze uretra care o traversează, va obstrucționa fluxul urinei, ceea ce poate duce la dorința de a urină des, zi și noapte, iar eliminarea urinei poate deveni tot mai lentă și șovăitoare. S-ar putea să nu fiți în stare să urinați decât în cantități mici, și totuși să suferiți de incontinență. O prostată umflată indică de obicei că organismul bărbatului produce un nivel de testosteron mai scăzut decât în anii anteriori. În loc de aceasta, organismul începe să producă o substanță periculoasă numită dihidrotestosteron. Aceasta, în replică, stimulează o supraproducție de celule ale prostatei. Rezultatul este o glandă care se mărește lent.
- mărirea volumului prostatei (hiperplazia benignă – adenomul), dar și cancerul prostatei sunt într-o strânsă legătură cu consumul crescut degrăsimi, atât cele animale dar și unele grăsimi vegetale, cele care conțin predominant acizi grași polinesaturați linolici (acidul linolic reprezintă 65% din acizii grași din uleiul de floarea-soarelui). Creșterea consumului de grăsimi determină creșterea nivelului hormonilor estrogeni care pot media proliferarea exagerată celulelor prostatei. Mai ales la bărbații supraponderali, țesutul adipos abdominal se comportă ca un adevărat organ glandularcare fabrică hormoni, mărind riscul bolilor prostatei, inclusiv al cancerului. Evitați consumul de grăsimi carne, lapte, ouă) și nu consumați excesiv uleiuri, mai ales cele care conțin concentrații mari de grăsimi polinesaturate (soia, floarea-soarelui, porumb). Cel mai bun ulei este cel de măsline (conține concentrații mari de acizi grași polinesaturați) și cel din semințe de în.
- Diverse studii efectuate în Japonia și Finlanda au găsit o asociere între consumul regulat delapte, carne, unt, ouă, margarină și uleiuri conținând acizi grași polinesaturați și hiperplazia benignă de prostată.
- Ingestia unei cantități mari decalorii (alimente procesate, rafinate, bogate în grăsimi și zahăr) poate crește activitatea sistemului nervos simpatic și concentrațiile testosteronului (un hormon).
- În prostată, testosteronul este transformat prin intermediul unei enzime îndihidrotestosteron, care este de 10 ori mai activ decât testosteronul și favorizează înmulțirea epiteliului glandei.
- O altă maladie obișnuită a prostatei este cunoscută caprostatită. Aceasta reprezintă inflamarea acută a prostatei datorită unei infecții bacteriene (de obicei transmisă sexual) sau poate să apară după anumite exerciții fizice care zguduie corpul (ex. Alergatul), făcute cu vezica plină. Simptomele sunt mai grave. Fluxul de urină poate fi blocat parțial sau total, ceea ce duce adesea la reținerea urinei în vezică. Urina infectată poate slăbi vezica sau poate cauza infecții urinare. În cazurile cronice, bacteriile pot trece în vezică și se pot răspândi și spre alte organe vitale. Semnele că o infecție a devenit avansată sunt dificultatea sau usturimea în timpul urinării, sânge în urină sau dureri în partea inferioară a spatelui ori între scrot și anus. Urina poate să fie tulbure, să conțină sânge, să miroasă a pește și puteți avea febră.
- Carneastimulează, irită și inflamează organele sexuale, în special glanda prostatei, ducând la inflamația acesteia (prostatita).
- Nu vă expuneți lafrig sau umezeală. Evitați să stați pe ciment sau pe scaune reci. Protejați-vă extremitățile de frig, căutați să aveți încălțăminte călduroasă. De asemenea, nu stați timp îndelungat pe scaun (la calculator, la birou, la volan) și mai ales plimbarea cu bicicleta sau motocicletă, deoarece creează congestie în zona prostatei.
- Tratațiconstipația, în cazul în care există, deoarece creează o presiune nefastă asupra organelor pelviene și, în plus, creează un mediu propice pentru înmulțirea germenilor patogeni.
- Practicile sexuale excesive sau anormalepot produce congestia prostatei și creează un mediu favorabil stagnării secrețiilor, umflării glandelor sau creșterii bacteriene.
- Beți multă apă, pentru ca diureza să fie stimulată și toxinele eliminate.
- Eliminațicafeaua, ceaiul verde sau negru, băuturile alcoolice, tutunul, condimentele și alimentele condimentate sărate sau afumate, ciocolata, băuturile pe bază de cola, cacao, acriturile, oțetul întrucât acestea pot acționa ca iritanți chimici. Multe medicamente, inclusivpilocarpinul au de asemenea un efect iritant asupra prostatei.
- În cele mai multe cazuri, antibioticele trebuie privite ca o soluție nepotrivită.
- Nu lăsați ca vezica să se umple prea mult. Urinați cât puteți de repede când simțiți nevoia. Încercați să goliți complet vezica.
Cum putem scapa de prostata prin tratament “vegetal”
- Se recomandă ocură de sucuri și crudități vreme de 1-2 luni sau cel puțin să se adopte o dietă vegetariană, preponderent crudivoră. Puteți folosi următoarele sucuri: Urzică 2 pahare/zi, cură îndelungată. Componentele din arhicunoscuta plantă – Urzica – testate în vitro au demonstrat că dau un impuls uriaș sistemului imunitar, crescând în mod substanțial limfocitele antitumorale. De fapt, doctorul Hans Wagner a afirmat în revistă de medicină „Phytomedicine” că extractul de Urzică este „mult superior” medicamentului antiinflamator Indometacin. Proprietăți excelente în tratarea bolilor de prostată au și rădăcinile urzicii.
- Roșii (proaspete, nefierte!)– 1-2 pahare/zi. Cel mai abundent carotenoid este Oamenii de știință au descoperit licopenul în pielița roșiilor. Unde sunt folosite roșii integrale din belșug incidența cancerului de prostată este mai mică. Consumați multe roșii proaspete și beți și suc de roșii.Licopenul se mai găsește și în grape-fruit-ul roz, în gogoșar și în fructele de cătină.
- Pătlagină– 1 pahar/zi. Frunzele de pătlagină conțin zinc care este vital pentru echilibrul hormonului masculin, ceea ce înseamnă că este de ajutor în cazul unei prostate mărite. În plus, pătlagina are un efect antiinflamator. Sucul îl puteți prepara la blender.
- Orzverde și/sau Ovăz verde – 1 pahar/zi. Orzul și ovăzul verde sunt foarte bogate în zinc și au efecte antiinflamatoare.
- Pătrunjel(frunze) – 1 pahar/zi. Este un suc puternic ce combate bolile aparatului uro-genital.
- Varză– 1 pahar/zi. Varza are efecte antiinflamatoare și conține o mulțime de substanțe puternice care combat cancerul (indoli, izotiocianați, monoterpene, sulfarafanul etc.).
Alte recomandări dietetice:
- Mâncarea procesată îndelung și produsele rafinate distrug un ingredient foarte important pentru alimentația bărbaților – Oamenii de știință au aflat că prostata folosește o cantitate de 10 ori mai mare de zinc decât oricare alt organ din corp. Acest element blochează în mod natural producția de dihidrotestosteron a organismului și previne inflamarea prostatei. Trebuie să știți că alcoolul și băuturile ce conțin cafeină (cafeaua, coca-cola etc.) jefuiesc organismul de rezervele de zinc. Surse semnificative de zinc sunt: drojdia de bere, germenii de grâu, fasolea și semințele de dovleac.
- Cura cuulei de dovleac: se ia o lingură seara și una dimineața (sau 50 g miez de semințe de dovleac).
- Ridichile de lunăconțin substanțe cu un puternic efect antibiotic, au o acțiune antiinflamatoare asupra rinichilor și asupra prostatei și ajută la controlul sfincterelor urinare. Consumați din belșug aceste rădăcini. Puteți folosi și sucul de ridichi (100 ml suc de ridichi combinat cu 150 ml suc de morcov).
- Apa de tărâțe preparată cu ceai de semințe de bostan sau pepene verde(Curcubita pepo). Se iau 8 linguri de semințe de bostan și se mărunțesc cu coajă cu tot (neprăjite și nesărate). Se pun într-un litru de apă și se fierb 15 minute. Se lasă să se răcească. Se scurge numai apă de la suprafață, care conține ulei de bostan, și se pune deoparte pană a doua zi. Restul de lichid se va turna nestrecurat peste 5 linguri de târâte de grâu. Se lasă de seara până dimineața, apoi se strecoară. Se combină cu apă care conține uleiul. Se poate adăuga sucul de la două lămâi și, eventual, miere, dacă nu aveți diabet, obezitate sau nu sunteți alergici.
- Cura cu grâu germinat.Se consumă 3-4 linguri de grâu germinat în fiecare zi, în cure de 10-15 zile pe lună. Se poate prepara și un delicios lapte după următoarea rețetă: 4 linguri de grâu germinat + ½ măr (opțional) + miezul de la 4 nuci + 1-2 linguri miere + 1 cană apă caldă. Se mixează toate ingredientele cu ajutorul unui blender sau mixer.
- Cura cu polen și lăptișor de matcă.Mai multe studii au arătat că tratamentul cu polen de albine dă rezultate excepționale în tratarea adenomului de prostată în faza acută, dar și în forma cronicizată, cât și în hipertrofia de prostată. Conform acelorași cercetări, cel mai potrivit este tratamentul de lungă durată (minimum 60 de zile) cu acest remediu, luat în cantități de minimum 10 grame pe zi, în combinație cu un alt produs al stupului, lăptișorul de matcă (100 mg pe zi).
- Cura cu drojdie de bereare efecte benefice chiar și în cazul cancerului de prostată. În studiile experimentale s-a observat că dezvoltarea malignă era oprită, în mai puțin de trei luni, prin ingerarea zilnică a acestui produs. Se administrează vreme de 3 săptămâni, câte 2-3 tablete de drojdie pe zi. După o pauză de 7 zile, se mai poate repeta.
- Consumați alimente pe bază de Boabele de soia conțin niște substanțe numite izoflavone, care pot proteja împotriva bolii de prostată.
- Mâncați regulatlinte, nuci și porumb dulce. Acestea conțin un aminoacid numit acid glutamic care poate reduce prostata mărită.
- Acizii grași omega-3cresc imunitatea, prevenind infecțiile și alte cauze ale prostatitei. Uleiul de semințe de în (2
Linguri pe zi) conține acizi grași omega-3 și poate să combată simptomele prostatitei și hipertrofiei de prostată.
FITORERAPIE
- Se combină (folosindu-se cantități egale)tinctură de Ghimpe cu tinctură de Pufuliță. Se ia din combinația de tincturi câte o linguriță de patru ori pe zi, pe stomacul gol. De regulă, primele rezultate apar în primele zece zile, iar după o lună de tratament, senzația de jenă la urinare, micțiunile nocturne și celelalte probleme specifice adenomului de prostată sau prostatitei dispar. Prima etapă de tratament este bine să fie de trei luni, în care se administrează neîntrerupt această combinație de tincturi. Apoi, se vor face câte zece zile de tratament pe lună, pentru a menține rezultatele.
- Alcoolatura de Tuiaexercită o acțiune de întărire a sfincterelor urinare, mai ales la persoanele în vârstă, care se confruntă cu o incapacitate organică de a controla micț Mai mult, această plantă are efecte antiinflamatoare și antiinfecțioase puternice la nivel genito-urinar, fiind recomandată în prostatită, dar și în cistitele hemoragice sau recidivante. Se ia o linguriță (aproximativ 5 ml) de alcoolatura de tuia în puțină apă, de 3 ori pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză.Palmierul pitic(Serenoa repens) este un remediu care inhibă secreția de hormoni, mai cu seamă testosteronul, care stimulează creșterea celulelor prostatei.
Tinctură de propolis – câte 30 de picături, de trei ori pe zi, luate pe o bucățică uscată de pâine. Se pot folosi cu succes supozitoare de propolis, timp de 15 zile. Rezultate bune s-au obținut în infecția prostatei (prostatită), hipertrofia și adenomul de prostată.
ALTE INDICAțII
- Puteți face obaie fierbinte de șezut, stând în cadă sau într-un vas pentru băi de șezut (puneți apă cât să aveți circa 15-20 cm în vas). Baia trebuie să dureze cel puțin 15 minute; se face o baie pe zi (în cazul prostatitei se fac două băi pe zi).
- Baia de șezut caldăcu temperatura progresiv crescută folosind coada-calului sau flori de Fân, timp de 20 minute, de 3 ori pe săptămână.
- Cura cu argilă.Se pune o lingură de pulbere de argilă într-un pahar de apă. Se amestecă bine (cu o lingură de lemn) și se lasă la macerat de seara până dimineaț Dimineața, se amestecă bine și se bea ca atare. Cura durează 30 de zile.
- Clismă fierbinte cu cărbune vegetal.Se folosește o cană de apă fierbinte (dar fără a produce arsuri) și o lingură de praf de cărbune; se introduce amestecul în rect cu ajutorul irigatorului. Se reține lichidul cât se poate de mult, chiar pe perioada nopții, dacă se poate (deosebit de util în cazul inflamației prostatei).
- Exercițiu de masaj al prostateiexecutat în următorul fel: stați întins complet pe spate, întindeți piciorul drept peste cel stâng și atingeți podeaua cu degetul mare de la piciorul drept. Reveniți la poziția originală. Întindeți acum piciorul stâng peste cel drept, atingând podeaua cu degetul mare de la piciorul stâng. Începeți cu oricât de multe repetiții și lucrați astfel până la cel puțin 50.
- Pentru evitarea slăbirii sfincterului prostatei, când apar fenomene de pierdere a urinei, este necesar să se facăautogimnastica sfincterului, prin contracții (strângere și relaxare) ale mușchiului prostatei, începând de la un număr mic de contracții, până se ajunge la câteva sute zilnic. Aceste contracții pot fi făcute în orice poziție și timp, stând pe scaun, în mijloacele de transport, stând în pat, mergând pe stradă și în orice altă poziț Veți obține beneficii începând chiar din primele zile.
Ceai din plante medicinale pentru afectiuni ale prostatei
Preparare:o lingura de amestec la 250 ml apa. Cand clocoteste, se introduc plantele, se va opri din fiert lasandu-se la racit cu vasul acoperit. Se va consuma ceaiul dimineata la micul dejun si seara inaintea cinei cu 30 de minute cu inghitituri rare, neindulcit.
Se recomanda a se urma in acelasi timp tratamentul cu tinctura de pufulita cu flori mici si ghimpe, doua lingurite de tinctura la o cana de ceai.
Acest ceai este recomandat preventiv, de la varsta de 50 de ani, doua luni pe an. Durata tratamentului este de 1-4 luni in prostatite si litiaza prostatice, sau 6 luni in caz de adenom sau cancer incipient. In toate cazurile dupa prima luna de tratament se va face 2 saptamani pauza urmand apoi 2-5 cure neintrerupte.
Cura cu acest ceai este indicata si femeilor care urineaza des sau copiilor cu varsta cuprinsa intre 10-14 ani care urineaza noaptea in pat (enurezis) urmandu-se pe o perioada de 1-3 luni.
Ceaiul stimuleaza mictiunea astfel incat substantele active existente in planta sa ajunga in meatul urinar unde actioneaza prin cicatrizarea ranilor la fel ca si la o operatie cu laser. Ajuta la diparitia adenomului dispar durerile, infectiile.
Ceaiul contine un amestec din 19 plante medicinale dintre care enumeram:
- Pufulita cu flori mici
- Ghimpele
- Coada soricelului
- Coada calului
- Obligeana
- Osul iepurelui
- Albastrele
- Urzica moarta
- Matase de porumb
- Splinuta
- Sapunarita
- Lemn dulce
- Scai vanat
- Mesteacan
În tratamentul intern sunt recomandate:
– decoct din ghimpe (holeră), preparat dintr-o linguriţă herba uscată şi mărunţită la 250 ml apă; se fierbe 10 minute la foc domol, se lasă să infuzeze 15 minute în vas acoperit, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri calde pe zi (dimineaţa şi seara pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de mese). Tratamentul durează 6 luni şi se continuă încă 12 luni luând numai o cană pe zi (dimineaţa), în funcţie de stadiul bolii şi de reacţia organismului. Efectele tratamentului sunt decongestive, diuretice, dezinfectante şi cicatrizante şi se resimt după 3-4 săptămâni, cu reducerea micţiunilor nocturne, dispariţia usturimilor şi a durerilor pe uretră, în zona vezicii urinare sau a şezutului. Treptat, prostata se descongestionează şi îşi reia elasticitatea şi volumul normal, evitând astfel intervenţiile chirurgicale;
– infuzie din pufuliţă cu flori mici preparată dintr-o lingură herba uscată şi măcinată la 250 ml apă clocotită; se beau zilnic 3-4 ceaiuri calde, înainte de mese, având efecte în normalizarea urinării şi evitarea usturimilor sau durerilor pe uretră datorită proprietăţilor diuretice, depurative, antiinflamatoare şi dezinfectante;
– infuzie din flori de urzică moartă albă preparată dintr-o linguriţă flori la 250 ml apă; se beau 2 ceaiuri îndulcite pe zi, fracţionate în mai multe rerpize, într-un tratament de lungă durată cu efecte diuretice.
– infuzie din muguri de pin (20-30 g la un litru apă), din care se beau 3 căni pe zi timp de două săptămâni, cu efect de reducere a inflamaţiei glandei prostatice;
– decoct din 2-3 castane sălbatice zdrobite şi fierte într-un litru apă; se bea câte o cană de ceai înainte de fiecare masă, timp de 3 săptămâni.
Alte tratamente se fac cu infuzie din frunze de păr, de zmeur, de osul iepurelui, din flori de coada şoricelului sau decoct din seminţe decorticate şi neprăjite de dovleac (3-4 căni zilnic). Sunt eficiente şi tincturile de ghimpe, castane sălbatice sau ceapă.
Dimineaţa se poate lua un macerat apos din boabe de grâu, iar seara, înainte de culcare, se ia o lingură de ulei de dovleac sau o jumătate de cană cu seminţe de dovleac.
O altă direcţie de tratamente constă din folosirea uleiurilor eterice din plante aromatice (pin, ienupăr, chimion, fenicul), câte 5-10 picături pe zi, în puţină apă caldă şi îndulcită, cu 20-30 minute înainte de mesele principale, timp de două săptămâni.
În decursul timpului au fost elaborate numeroase reţete complexe în care sunt incluse atât plantele menţionate mai sus, cât şi multe alte specii.
Concomitent se aplică şi tratamente externe sub formă de cataplasme calde cu ceapă crudă şi flori de câmp, puse în partea de jos a abdomenului sau băi calde, zilnice, locale şi de şezut, cu infuzii sau decocturi din flori de fân, muşeţel, coada calului, castane, urzică albă, gălbenele, pin, busuioc şi tătăneasă.
Apiterapia recomandă polen (20 g luate dimineaţa timp de 30 de zile sau câte două linguriţe la fiecare masă), propolis şi supozitoare cu propolis.
Bacteriile din stomac pot fi invinse cu un medicament natural
Este vorba despre uleiul de masline in combinatie cu smochinele, cel mai bun remediu natural impotriva bacteriilor din stomac.
Ingrediente :10 smochine uscate;200 de ml de ulei de masline.Metoda de preparare :Taiati smochinele in 4 bucati si turnati uleiul peste ele. Amestecati putin si apoi puneti tot amestecul intr-un borcan.Lasati-l sa stea timp de 7 de zile. Administrare:Dupa cele 7 de zile, este recomandat sa se consume o lingura din uleiul de masline dimineata pe stomacul gol.
Va trebui sa va sincronizati dieta cu acest tratament pentru a-l face si mai eficient. Mancati fara condimente si cat mai putin. Nu mancati acru. Evitați carnea grasa.
Tratamentul se face pana cand in urma analizelor veti observa ca bacteriile au disparut. De regula tratamentul isi face efectul dupa o luna.
Acest preparat va ajuta sa scapati de :– Helicobacter Pylori, principala cauza a aparitiei tuturor bolilor stomacului;- Gastrita acuta;- Gastrita cronica;- Ulcer duodenal;- Ulcer gastric;- Cancer la stomac;- Refluxul gastroesofagian;- Sindromul diseptic functional;- tulburari extradigestive
Borșul poate trata anemia, bronşita, astmul şi alte afecţiuni
Borşul este acea zeamă acră, uşor tulbure-gălbuie, obtinut din tarite de griu ,care face viaţa românilor atâtde dulce!
Borşul se mai poate face şi din pâine neagră sau din sfeclă roşie. Se spune că un pahar de borş pe zi tratează bolile de ficat şi de plămîni, hipertensiunea şi anemia ! Unii nutriţionişti recomandă câte o cană de borş de 250 ml pe zi, timp de 10 zile pentru o cură adevărată. Tratamentul se poate repeta de două ori pe an, toamna şi primăvară. Borşulconţine şi făină de mălai, huşte, crenguţe de vişin şi leuştean, uneori pătrunjel,mărar sau ţelină!
Puterea lui vine şi de la drojdia de bere care îl ajută în fermentaţie. Drojdia are încomponenţă vitaminele din complexul B, enzime, minerale în forme uşorasimilabile, plus seleniu sau crom, elemente esenţiale pentru organismn.
Afecţiunile în care se poate bea câte o cană cu borş variază de la anemie, bronşită, astm şi sinuzită la diabet sau afecţiuni respiratorii. Borşul reglează nivelul glicemiei, după cum spun unii specialişti şi ajută la scurtarea perioadei deconvalescenţă. Această zeamă acră are marele rol de a elimina toxinele din organism şi de a preveni infarctul. Borşul este excelent şi pentru cei care vor să dea jos din kilograme pentru că îmbunătăţeşte digestia, grăbeşte arderea grăsimilor şi eliminarea toxinelor. Recomandat este borşul făcut în casă, ca un adevărat tonic ,dar borşul este şi dezinfectant.