Focul bacterian – o boală foarte gravă care afectează multe specii pomicole din ţara noastră – atacă toate organele aeriene ale pomilor: fructe, lăstari, inflorescenţe, frunze.
Simptome
Primul semn este aspectul ars al inflorescenţelor, care se observă primăvara devreme. Poate fi afectată o singură floare sau toată inflorescenţa. Florile se ofilesc, se brunifică şi se înnegresc. Boala se extinde repede şi bacteriile invadează frunzele vecine. Pe lăstar apar uneori şi mici ulceraţii;poate să distrugă în livezile neîngrijite în proporţie de 100% .
Citeva lucrari pentru rentabilizarea piersicului;Basicarea frunzelor de piersic si nectarine
În acest scop, pepinierele trebuie amplasate la o distanţă de cel puţin 500 m de plantaţiile de piersic, cais, prun. Se va pune apoi mare accent pe măsurile de prevenire a infecţiilor cu virusuri prin:
– efectuarea, toamna şi primăvara, a controlului pentru depistarea şi distrugerea puieţilor infectaţi;
– recoltarea ramurilor altoi numai de la pomi liberi de virusuri;
– stropirea cu regularitate a pomilor în vederea combaterii afidelor şi a altor insecte sugătoare, care ar putea transmite diferite virusuri;
– distrugerea exemplarelor de sâmburoase sălbatice din apropierea pepinierelor şi a livezilor de piersic;
– respectarea riguroasă a regulilor de carantină.
În asigurarea sănătăţii plantaţiilor de piersic un rol covârşitor îl are tehnologia de cultură. În acest scop se recomandă ca arăturile, administrarea îngrăşămintelor, precum şi tăierile de formare şi de rodire să fie efectuate în aşa fel încât să nu ducă la debilitarea pomilor şi, deci, la sensibilizarea faţă de boli şi dăunători.
Măsurile de igienă culturală se vor aplica cu rigurozitate, una dintre operaţii fiind tăierea şi arderea ramurilor uscate sau cu plăgi produse de diverse ciuperci. Rănile provenite din tăieri se vor dezinfecta cu sulfat de cupru 1% după care se ung cu mastic. Primăvara, fructele mumifiate rămase în pomi sau căzute pe sol se vor strânge şi se vor arde, iar frunzele căzute vor fi introduse sub brazdă prin arătură.
Tratamente fitosanitare
Un rol principal în combaterea bolilor îl au tratamentele fitosanitare.
Încă din toamnă, după căderea frunzelor (mijlocul lunii noiembrie) până la umflarea mugurilor în martie, piersicul se va stropi de două ori cu zeamă bordeleză 2%. Tratamentele se aplică în zile fără vânt cu temperaturi peste 3 °C.
În perioada dezmuguritului, până la scuturarea petalelor (umflarea mugurilor de rod, buton roz, înflorit, scuturarea petalelor) se execută 3-4 tratamente pentru prevenirea infecţiilor produse de Taphrina deformans (băşicarea frunzelor de piersic), Stigmina carpophila, Sphaerotheca pannosa var. persicae (făinarea) ş.a. În acest scop se pot folosi următoarele produse: zeamă bordeleză 1,5% , Dithane M-45 în concentraţie de 0,25%, Captadin 50PU – 0,25%, Ziradin 0,3%.
În perioada dezvoltării fructelor, din luna mai până în luna iulie, se vor efectua 3-4 tratamente pentru combaterea aceloraşi boli cu produsele menţionate în tabel.
La intrarea în pârgă a fructelor se aplică un tratament de protecţie, cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, folosind Captadin 0,2% sau Dithane M-45 – 0,25 + Karathan 0,1%. În general, tratamentele chimice se aplică diferenţiat, în funcţie de prezenţa în plantaţii a agenţilor fitopatogeni, de condiţiile de mediu şi de rezistenţa soiurilor la boli.
Eficacitatea tratamentelor de prevenire şi de combatere depinde de aplicarea lor la
momentul optim, de folosirea celor mai bune produse şi de corectitudinea tratamentului.
Pentru o combatere cât mai corespunzătoare a bolilor şi dăunătorilor la piersic se recomandă complexul de tratamente prezentat în tabel.
MĂSURI DE IGIENĂ CULTURALĂ
În cadrul strategiei de protecţie a piersicului, măsurile agrotehnice, mai ales igiena culturală a plantaţiilor, au un rol foarte important. Menţinerea stării fitosanitare bune a plantaţiilor de piersic prevede:
– tăierea şi arderea ramurilor cu scurgeri de gome, a celor uscate, cu leziuni, cancere, operaţie urmată de dezinfectarea şi acoperirea tăieturilor cu mastic;
– strângerea şi arderea fructelor mumifiate;
– răzuirea scoarţei pomilor şi arderea deşeurilor în vederea micşorării rezervei biologice a dăunătorilor ce iernează sub scoarţă;
– tăierea şi arderea drajonilor;
– arătura de toamnă şi desfundatul la cazma pentru distrugerea dăunătorilor ce iernează în sol.
Basicarea frunzelor de piersic si nectarine
Basicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) este o boala, care in prezent se intalneste in toate tarile unde se cultiva piersicul si produce pagube insemnate in anii cu precipitatii abundente.
Boala se manifesta pe frunze, flori, fructe si ramuri. Frunzele atacate, pe anumite portiuni sau pe toata suprafata hipertrofii ale parenchimului foliar au un aspectul basicat, cu unflaturi pe suprafata superioara si adancituri pe cea inferiora, unde apare o pulbere alba. In cazul unui atac puternic, pomii raman fara frunze de timpuriu.
Basicarea frunzelor de piersic este produsa de ciuperca Taphrina deformans, care apare in perioada aprilie, mai si este favorizata de variatiile de temperatura. Se dezvolta la temperatura de 15 grade C. Peste 28 de grade C, ciuperca isi pierde virulenta.
Tratamentul se efectuează imediat si se recomnada unul dintre urmatoarele produse:
• BRAVO 500 SC (clorotalonil 500 g/l): – 0,15 % (actiune de contact) sau
• DITHANE M-45 (mancozeb 80%): – 0,2 % (actiune de contact) sau
• MERPAN 50 WP (captan 50%): – 0,25 % (actiune de contact) sau
• SCORE 250 EC (difenoconazol 250 g/l): – 0,02 % (actiune sistemica) sau
• TOPSIN 70 WDG (tiofanat metil 70%): – 0,07% (actiune sistemica)
Se recomanda efectuarea tratamentului prin imbaierea pomilor cu solutie, in zile insorite, fara vant. Se vor alterna produsele. In plantatiile pe rod se vor utiliza 1000 l solutie/ha. Pentru pomii izolati se vor utiliza intre 3 – 5 l solutie/pom, in functie de marimea coroanei. Tratamentul se repeta la 10 zile.
Ciuperca atacă frunzele, lăstarii tineri şi în anii favorabili şi fructele. Pe frunze primele simptome apar la sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai. Parenchimul dintre nervuri, creşte mult mai puternic decât nervurile.
Frunzele sunt hipertrofiate şi au o culoare roz-caracteristică, apoi devin violacei, prezentând pe ambele feţe o pulbere alb-murdară, constituită din ascele ciupercii. După câteva zile, frunzele capătă o coloraţie brunie, iar în decada a II-a a lunii mai, cad. În secţiune, se constată că o frunză bolnavă prezintă mezofilul sub forma unui ţesut aproape omogen, fără ţesut palisadic şi lacunar.
Lăstarii foarte tineri atacaţi de Taphrina deformans, se îngroaşă, rămân scurţi, se încovoaie, prezintă frunze îngrămădite, iar la bază sunt complet desfrunziţi.
Florile afectate prezintă petale hipertrofiate.
Pe fructe atacul se manifestă în luna mai, când apar pete roşietice, uşor proeminente, cu marginile neregulate, bine delimitate.
Pe măsură ce fructele cresc, ţesuturile atacate se brunifică şi crapă.
Agentul patogen: Miceliul format din hife simple, septate şi ramificate se dezvoltă intercelular. Pe ambele feţe ale frunzei, se dezvoltă un himeniu subcuticular, din care se vor forma ascele, care sunt ovoide sau cilindrice, mai largi la vârf şi hialine; fiecare ască conţine 8 ascospori, sferici, hialini sau gălbui. Ascosporii pot înmugurii în interiorul ascei. După maturare, ascosporii sunt puşi în libertate prin gelificarea vârfului ascei. Prin germinare rezultă un miceliu haploid, care trăieşte saprofit pe scoarţa ramurilor sau între solzii mugurilor, stadiu sub care ciuperca iernează.
Pe acest miceliu uninucleat se formează în primăvară celule de înmugurire, care după ce ajung pe frunzele tinere, copulează 2 câte 2, rezultând astfel celule binucleate, care prin germinare produc filamentele de infecţie, apte de a pătrunde prin stomate sau direct prin cuticulă în spaţiile intercelulare ale ţesuturilor. Perioada de incubaţie durează 3 săptămâni în cazul infecţiei primare şi 15 zile în cazul infecţiei secundare.
Ciuperca iernează ca miceliu haploid, ca miceliu secundar în lăstarii atacaţi sau sub formă de ascospori (forma cea mai importantă de transmitere de la un an la altul) pe ramuri.
Boala se poate preveni printr-o serie de măsuri de igienă culturală, (pentru diminuarea sursei de infecţie) şi de tratamente chimice preventive atât la căderea frunzelor, cât şi în perioada de vegetaţie.