Cura începe cu o perioadă de adaptare
Specialiştii recomandă celor care doresc să urmeze o cură cu suc de lămâie, ca perioada de adaptare să înceapă cu o băutură diuretică, care se prepară astfel: Se taie o lămâie în rondele, care se pun într-un castron cu apă clocotită, cu o linguriţă de maghiran. Licoarea se lasă la macerat toată noaptea. Dimineaţa, se strecoară şi se bea tonicul pe stomacul gol.
O cură cu lămâie se începe cu sucul unei lămâi în prima zi, două lămâi a doua zi, iar doza creşte zilnic cu sucul încă a unei lămâi, până se ajunge la 12 lămâi în ziua a 12-a de tratament. Apoi, din a 13-a zi, se scade câte o lămâie pe zi, până se ajunge la o lămâie. Cura continuă cu o lămâie pe zi timp de două săptămâni. Sucul se bea diluat cu apă în proporţie de 1/5, adică în cantitatea de suc de lămâie, care se consumă în acea zi, se adaugă cinci porţii de apă. Pe parcursul acestei cure nu se consumă miere. Mai mult, persoanele anemice vor face o cură mai blândă, ajungând doar la patru lămâi pe zi, menţinând această doză timp de 6 zile.
Beneficiile curei
Acidul citric din pulpa fructului reglează şi impulsionează metabolismul celular. În acest caz, se consumă zilnic câte trei lămâi în prima săptămână, câte şase lămâi pe zi în a doua săptămână, iar în a treia săptămână, zilnic se consumă câte nouă lămâi.
S-a constatat că, pe parcursul acestei cure, apetitul se reglează de la sine. Pentru persoanele supraponderale, efectele curei se observă la un interval de 6-7 zile.
Cine a urmat un astfel de tratament, este bine să continue să folosescă lămâia frecvent în salate şi citronade, minimum două lămâi pe zi, timp de 10 zile.
Prezentă în lista remediilor care au învins boli foarte grave, lămâia este considerată duşmanul scorbutului, o afecţiune care a făcut multe victime, decenii la rând.
Lămâia este o sursă excelentă de calciu natural care se prepară astfel: În sucul unei lămâi se pune coaja unui ou, bine spălată şi fără pieliţa albă. După şapte zile de macerare, se adaugă miere după gust. Din această sursă de calciu se administrează câte trei linguriţe pe zi.
O calitate esenţială a lămâii constă în acţiunea ei de fluidizare asupra sângelui prea vâscos, fără a împiedica procesul de cuagulare în cazul rănilor.
În schimb, macerarea a două lămâi zdrobite (bogate în sâmburi), timp de două ore în apă cu miere, are efecte terpeutice asupra oxiurilor. După macerare, se stoarce sucul şi se consumă câte două-trei linguriţe pe zi.
Cura cu lămâie și miere de albine
Se stoarce zeama de la o jumătate de kilogram de lămâi și se adaugă miere de albine până umplem un borcan de 800 g. Se amestecă conținutul cu o lingură de lemn, se acoperă borcanul și se lasă la macerat 24 h. Acest amestec este bun atât pentru adulții slabi sau supraponderali cât și pentru copii slabi și anemici, reglând și armonizând greutatea corporală. Se iau 3 linguri pe zi, dimineața, la prânz și seara, înainte cu 30 de minute de masă, în cazul adulților, iar copiii vor lua 3 lingurițe pe zi în același mod, pentru o perioadă de cel puțin 1 lună si jumătate, după care putem lua o pauza de câteva zile și se reia această cură.
Cura cu suc de lămâie, morcov, castravete și sfeclă
Această combinație de sucuri este una dintre cele mai eficiente pentru epurarea vezicii biliare, a rinichilor, a prostatei și a glandelor sexuale. Se bea un pahar de suc care va conține sucul unei lămâi în amestec cu restul sucurilor, de morcov, castravete și sfeclă de 3-4 ori pe zi. Dacă veți realiza aceasta cură, în numai câteva săptămâni veți putea elimina nisipul sau pietrele de la nivelul vezicii biliare sau al rinichilor, în cazul în care sunteți suferinzi. Pot apărea dureri mari în timpul acestor eliminări, dar nu vă speriați, puteți să vă ușurați suferința făcând băi calde pentru dilatarea canalelor biliare sau ale celor urinare, iar după câteva zile de eliminări, va veți simți sănătoși și regenerați.
Cura cu lămâie și ulei de măsline
Un tratament extraordinar de eficient pentru bila leneșă sau alte boli hepatice și nu numai, este cura cu lămâie și ulei de măsline realizată dimineața pe stomacul gol. Cura consta în a bea zeama unei lămâi cu o lingură de ulei de măsline (de preferat presat la rece), dimineața imediat după trezire, iar apoi rămânem întinși pe partea dreaptă timp de 10-15 min. Această cura se recomandă să fie făcută fără întrerupere o perioadă cât mai lungă de timp (1 luna – 3 luni), după care se poate face o pauza de 3 – 7 zile și se reia.
Cura cu apă și cu lămâie
Apa cu suc de lămâie este un foarte bun detoxifiant pentru organism. Conținutul sau bogat în vitamina C este un puternic antioxidant ce are rolul de a lupta împotriva radicalilor liberi și în felul acesta, de a lupta împotriva răcelilor și a gripei. Având în vedere ca o mare parte din organismul nostru e alcătuit din apa (70%), apa cu lămâie se asimilează extrem de ușor impregnând întregul nostru mediu intern și astfel regenerându-l, purificându-l și stimulând metabolismul. Dacă hidratarea este insuficientă sau dacă apa lipsește din organism, aceasta poate provoca dureri de cap, constipație, uscarea și îmbătrânirea prematură a pielii și poate crește chiar riscul atacurilor de inima și al cancerului la nivelul vezicii urinare. Când apa este suficientă, ea menține constantă temperatura organismului, protejează măduva spinării și articulațiile și menține sănătatea rinichilor și este absolut necesară în procesele de digestie și absorbție, în procesul circulator și în cel de excreție. Putem concluziona că dacă reușim să ne formam un obicei bun din a bea constant apă cu lămâie, putem beneficia de o sănătate perfecta.
Apa cu lămâie este un energizant natural extrem de eficient și ieftin, hidratând, revitalizând și oxigenând organismul. În cartea sa “Biological Ionization in Human Nutrition” A. F. Beddoe afirmă următoarele despre beneficiile apei cu lămâie:
“Apa cu lămâie poate fi consumată de toate persoanele care o pot tolera. Dacă nu exista alergie la lămâie (puține sunt persoanele care au alergie la lămâie!) și nici nu există ulcere adulte, atunci toți adulții și majoritatea copiilor ar trebui să consume apă cu lămâie. Iată de ce:
– lămâia funcționează ca un agent natural de întărire a enzimelor ficatului atunci când acestea sunt scăzute;
– ficatul produce din sucul de lămâie proaspăt mai multe enzime decât ar produce din orice alt aliment;
– lămâia ajută la oxigenarea organismului și în metabolismul calciului deoarece reglează nivelul de cardohidrați din sânge care afectează nivelul de oxigen din sânge.”
Pentru aceasta este recomandat ca dimineața pe stomacul gol sa bem sucul de la o lămâie sau de la o jumătate de lămâie, dizolvat într-un pahar cu apă. În felul acesta începem o noua zi cu un alt tonus, mult mai plin de voioșie, energizați si plini de viață și putem fi siguri ca eventuala celulită sau kilogramele în plus de pe abdomen nu vor mai exista.
O alta variantă a curei cu apă cu lămâie este să dizolvăm sucul unei lămâi în 2 l de apă și să bem apa cu lămâie pe parcursul întregii zile. Iar alta variantă este să bem apa cu lămâie în 2 reprize, dimineața și seara. De asemenea, putem avea în vedere că și numai 2–3 picături de lămâie adăugate în 2 l de apă o purifică.
Cura cu lămâie, ulei de măsline și sare amară de 1 zi (Cura de curățare a bilei)
Aceasta cură ne ajută la detoxifierea organismului. Este foarte bine să o facem la schimbarea anotimpurilor, când e necesară o “curățenie generala” a corpului. Cura constă în a bea la ore foarte precise, anumite soluții, pe care le vom prepara cu mare atenție chiar noi înșine. Pentru ca această cură sa aibă efecte foarte bune asupra sănătății noastre, este extrem de important să respectăm întocmai toate indicațiile de mai jos.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
– 2 pliculețe de sare amară (sulfat de magneziu) de 30 g fiecare (se procură din orice farmacie)
– 200 ml ulei de măsline presat la rece
– zeama de la 3 lămâi.
Sarea amară se dizolvă în 750 ml apă și se obține o soluție laxativă care se împarte în 3 pahare (cate 250 ml fiecare).
Atentie! În ziua respectivă vom manca doar o masă ușoară, până la ora 10 dimineața cel mai târziu. Între ora 10 și 14 nu se va mânca nimic! În rest, pe tot parcursul zilei se vor consuma NUMAI soluțiile respective în felul următor:
La ora 14:00 – se bea primul pahar de soluție laxativă, din sare amară și apă (250 ml) .
La ora 16:00 – se bea soluția de sare amară din al 2-lea pahar (250 ml) .
La ora 18:00 – se bea uleiul de măsline și zeama de la cele 3 lămâi. Se pot bea fie în amestec, fie mai întâi uleiul, iar apoi zeama de lămâie. (Poate să apară o ușoară stare de vomă. Nu va neliniștiți, ea va trece). Apoi, OBLIGATORIU ne întindem 30 de minute, pe partea dreaptă! Vă poate fi de un real folos o sticlă cu apă caldă pe care să o plasați în zona ficatului.
La ora 22:00 – se bea ultima porție de soluție laxativă (250 ml).
Doar la ora 23:00 se poate mânca fie un orez bine fiert cu o bucățică de unt deasupra, fie un griș cu lapte. Pe parcursul curei este permis să se bea apa de cate ori ne este sete, cu excepția a 2 ore, una înainte și una după ce a fost băut uleiul de măsline. Atunci e indicat să ne abținem de la a bea apă.
După o vreme de la terminarea curei propriu-zise, veți avea multe scaune. Veți putea observa eliminarea excesului de bilirubină sub forma unor biluțe verzi gelatinoase (deoarece sunt îmbibate cu ulei), eliminarea colesterolului sub forma de biluțe albe, iar nisipul și mâlul sunt eliminate ca atare. Este important ca după această cura cu lămâie să fiți atenți la regimul alimentar. Un regim vegetarian este recomandat. Nu se consumă băuturi alcoolice și nici nu se fumează. Ar fi foarte bine dacă ați reuși să eliminați din viata dumneavoastră aceste obiceiuri aducătoare de mari cantități de toxine în corp.
Excepții:
– Pentru cei cu diabet se poate mânca normal pe parcursul curei, în cantități foarte mici cu excepția a 2 ore, una înainte și una după ce s-a băut uleiul de măsline.
– Persoanele care au gastrită hiperacidă și ulcer nu folosesc soluția laxativă, ei vor folosi doar soluția uleioasă de la ora 18:00. Pentru ei este necesar ca timp de 2 zile, începând cu ziua în care fac cura să facă 2 clisme pe zi: una dimineața și una seara cu 2 litri de ceai de mușețel.
Cura cu lămâie timp de 16 zile
Această dietă ne ajută nu numai să scădem în greutate, ci și să realizăm un proces de detoxifiere a organismului și de ce nu, să punem bazele unui stil de viață sănătos, pentru că numai așa ne putem păstra o siluetă de invidiat, o forma fizică excelentă și, nu în ultimul rând, sănătatea. Sucul de lămâie ajută la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice și creșterea tonusului vascular.
Cura cu lămâi timp de 16 zile constă în consumul sucului de la o lămâie în prima zi, sucul de la 2 lămâi în a 2-a zi, consumul sucului de la 3 lămâi în a 3-a zi și tot așa până ajungem în a 7-a zi să consumăm sucul de la 7 lămâi. Se face pauză 2 zile, iar apoi se începe cu sucul de la 7 lămâi în prima zi, de la 6 lămâi în a 2-a zi și tot așa în sens invers până când ajungem să consumăm sucul de la o lămâie în cea de a 7-a zi, care este de fapt a 16-a zi a curei. Sucul lămâilor poate fi consumat cu apa sau în combinație cu ceai. Este important să fie ingerata o cantitate mare de apă sau ceai, între 2–3 l pe zi.
Un studiu american a demonstrat ca adăugarea sucului de lămâie în ceaiul verde îmbunătățește cu 80% efectele catehinei (principalul antioxidant din ceai). Catehina, ajutată de lămâie, își realizează efectul prin neutralizarea radicalilor liberi, scăzând astfel stresul oxidativ. Atenție însă, persoanele cu afecțiuni gastrice nu pot urma o astfel de cură.
Cura cu lămâie, grapefruit și portocale pentru purificarea limfei
Prin regimul alimentar în care predomină carnea, combinat cu consumul de cafea alcool și tutun, se aduce un mare aport de toxine în organism. După cum știm, majoritatea bolilor sunt rezultatul acestui regim de viață nesănătos care impurifică fiecare celulă a corpului nostru. Apare senzația de greutate, confuzie, inerție, plictiseală, atât la nivel fizic cât și la nivel mental și chiar sufletesc. Acesta este un semnal de alarmă pentru a ne transforma obiceiurile în mod benefic. Lămâia este unul dintre ajutoarele noastre de nădejde!
Această cură constă în a bea dimineața la trezire, un pahar mare de apa cu sare amară. Acest gest are ca efect să atragă toxinele prin intermediul limfei la nivelul intestinului gros, fiind apoi eliminate prin scaun. Pentru a preveni deshidratarea corpului, se beau 2 l de suc (pe zi) de lămâie, grapefruit, portocală și apă, din jumătate în jumătate de oră primul pahar, la jumătate de oră după ce am băut soluția alcalină de dimineață. Nu se mănâncă nimic, în afara sucului. Dacă totuși ne este foame, putem mânca portocale sau felii de țelină. Această cură de dezintoxicare durează 3 zile. În a 4-a zi putem începe să bem sucuri de legume precum și din alte fructe decât citricele. De asemenea, putem manca felii de fructe sau legume sau orez bine fiert cu o linguriță de unt sau nuci măcinate. Se poate consuma și miere. Ar fi foarte bine ca în continuare, să vă orientați spre un regim vegetarian sau lacto-vegetarian.