Cum a devenit istorie un Om, un eveniment, o comunitate “insulara -prin Marea Debandada Romaneasca! Cum dainuie acela care, a riscat si a strigat prin pustia romaneasca pentru salvarea Insulei de la scufundare;care a scris o istorie a faptelor agriculturii perene, viabile; care a creat si Ziua Câmpului – Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei” ! Daruirea, curajul, sacrificiile , ne invata cum poate o insula sa devina pentru EUROPA- capitala prosperitatii si performantei agrare

zzEvenimentul anului agricol s-a incheiat,dar aprecierile si utilitatea  lui continua.Pentru ca,numai o personalitate de talia domnului Lucian Buzdugan, preşedintele C.A. Agricost,putea  adresa cuvinte de omagiu,de respect si recunostinta-  în amintirea mentorului care a semnat certificatul de nastere   a IMB .Chiar in absenta aceluia care,cu pretul sanatatii si a vietii sale-  a creat o Insula a prosperitatii si performantelor agro-europene  – regretatul preşedinte de onoare Culiţă Tărâţă – faptele domniei sale dainuie  si  vorbesc de la sine. Preşedintele C.A. Agricost, ing. Lucian Buzdugan, a mulţumit invitaţilor pentru participarea la ediţia 2015 a evenimentul Zilele Câmpului la Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei.

”Prezenţa dumneavoastră la evenimentul organizat de noi, aici, în Insula Mare a Brăilei, dovedeşte că  acest Centru de Excelenţă reuşeşte să fie cu adevărat excelent. Vă promitem că şi pe viitor ne vom strădui ca de fiecare dată când veniţi să puteţi prelua cele mai optime tehnologii, pe care să le adaptaţi fermelor dumnea¬voastră. Mă bucură nespus prezenţa celor mai importante personalităţi din domeniul academic şi universitar, din cerce¬tare, din ad¬ministraţiile de profil şi locale, din sectorul bancar, dar şi a jurnaliştilor de profil, cărora doresc să le mulţumesc pentru interesul ma¬nifestat.

După cum bine ştiţi, istoria din Insula Mare a Brăilei a început în urmă cu 24 de ani. Regret mult faptul că astăzi nu se mai află fizic printe noi cel care a avut curajul să investească într-un asemenea proiect ieşit din comun, preşedintele nostru de onoare domnul Culiţă Tărâţă. În memoria sa, vă rog să păstrăm un moment de reculegere…

De-a lungul anilor ne-aţi cunoscut pro¬blemele cu care ne-am confruntat, dar, totodată, şi evoluţia pe care am avut-o. Iată, însă, că până la urmă, prin perseverenţă, seriozitate, dăruire totală şi multă muncă, ne aflăm astăzi, aici, în acest loc minu¬nat, Insula Mare a Brăilei, care re¬pre¬zintă o adevărată şcoală superioară a agriculturii româneşti.Sunt bucuros că echipa Agricost formată dintr-un grup de specialişti continuă investiţiile în tehnologie, pentru a face performanţă în agricultură. Îm¬pre¬ună, umăr lângă umăr, punând suflet şi respectând cu sfinţenie tot ce e legat de adevărata tehnologie în agricultură, vom face totul ca marele colos agricol numit Insula Mare a Bră¬i¬lei să demonstreze că şi în Româ¬nia se poate face performanţă.

Singurul domeniu care ne face să privim spre realitatea lucrurilor este agricultura. De aceea, trebuie să fim se¬rioşi cu noi înşine, pentru că agricultura nu este uşoară, iar provocările sunt permanente.

 

Sunt bucuros pentru faptul că dum¬nea¬voastră, ca fermieri, aţi înţeles că fără tehnologie nu se poa¬te face performanţă. Ca şi dumneavoastră, fermierii, noi cei de aici, din Insula Mare a Brăilei, avem aceleaşi trăiri

 

Avem emoţii când nu plouă toamna, când este în¬gheţ sau ger, când este secetă pri¬mă¬vara şi când ne vindem recoltele, iar pre¬ţurile sunt mici. Din acest motiv vă con¬sider pe toţi, alături de noi, o familie de agricultori care împărtăşeşte aceleaşi probleme.

Agricultura este o meserie nobilă care nu poate fi făcută fără pasiune şi fără dăruire. Profit de această ocazie să îi asigur pe toţi cei prezenţi de faptul că investiţiile în Insula Mare a Brăilei se vor menţine la acelaşi nivel şi vom aduce aici tot ce este mai performant. Am fi încântaţi dacă am primi din partea dumneavoastră sugestii şi păreri şi, totodată, bucuroşi dacă plecaţi acasă cu lucruri bune care să vă ajute în creşterea afaceri¬lor. În ceea ce ne priveşte, noi vom fa¬ce totul pentru a rămâne la fel de performanţi în continuare, aici, în Insula Mare a Brăilei.”

 

 

 

 

Frontistii Ruinarii Nationale- care au intronat haosul,lichidarea,coruptia, furtul si  vinzarea proprietatii obstesti,au motive de remuscari,pentru ca le-a scapat printre degete o insula a muncii responsabile,a cercetarii agricole si a prosperitatii.Chiar daca si aceasta a fost scufundata in bezna tranzitiei,citiva oameni si-au pus in joc sanatatea si libertarea si au salvat insula de la dezastrul iminent

Ecoul produs la „Ziua Câmpului la Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei” nu s-a stins,pentru ca a etalat nu doar pentru Romania- un exemplu  de promovare a unei agriculturi competitive pe plan  European.Intilnirea dintre fermieri  profesionisti din insula si din tara cu parteneri ai  furnizorilor de imputuri ,prezentare unor  experienţa şi tehnologii practicate de specialiştii din Insula Mare a Brăilei sunt de referinta .

La eveniment au participat oficialităţi, specialişti din mediul univesitar şi academic, cercetători din agricultură, distribuitori naţionali şi regionali de inputuri, fermieri din întreaga ţară, dar şi jurnalisti ai presei de specialitate. Vizitarea câmpurilor tehnologice a confirmat prezenta aici a  unei genetici avansate de soiuri şi hibrizi performanţi ;utilizarea  unor produse şi tehnologii eficiente de protecţia plantelor, precum  şi strategiile de creştere a productivităţii şi performanţei agricole .Acestea impreuna cu alte lectii de performanta au constituit  elementele de maxim interes care au atras atenţia invitaţilor.

Manifestarea a început cu detaliile tehnice din fiecare lot demonstrativ de cultură, a continuat cu vizitarea staţiei de deshidratat şi balotat lucernă şi s-a încheiat cu prezentarea concluziilor şi discursurile organizatorilor şi invitaţilor.

O colecţie de 60 de hibrizi   cultivaţi la densităţi mari,demonstreaza ca se obtin recorduri de productie si la o distanţa între rânduri la 50 cm

 

Primul lot demonstrativ prezentat a fost cel de porumb de la Ferma Filipoiu pe o suprafaţă de 105 ha. În lotul demonstrative  a fost prezentată o colecţie de 60 de hibrizi care au avut tratament la sămânţă, cultivaţi la densităţi mari, reducând astfel distanţa între rânduri la 50 cm, şi doze diferite de îngrăşăminte. Plantele premergătoare acestei culturi au fost orzul şi soia. Acest lot a fost prezentat de: ing. Grigore Mocanu – Consilier tehnic Agri­­cost, Cristian Oprişi – di­rector de vânzări regional DuPont Crop Protection şi Manuela Dumitru – repre­zen­tant DuPont Pioneer.

Hibrizii Pioneer din lotul de porumb au fost: PR32F73 şi încă 6 hibrizi din gama AquaMax –  P9175 – FAO 320,  P9241 – FAO 330, P9486 – FAO 350, P9903 – FAO 360, P9911 – FAO 410 şi P0216 – FAO 450. Tratamentele cu produse DuPont aplicate în cultură au vizat: pentru erbicidare – Arigo (330 g/ha) şi Principal (90 g/ha), pentru dăunători – Avaunt 150 EC (0,25 l/ha) şi Coragen (150 ml/ha), iar ca adjuvant s-a folosit Trend (0,2 l/ha).

Tot  la Ferma Fili­poiu,   a fost prezentată cultura de ra­­pita cultivată pe o suprafaţă de 84 ha. Planta premergătoare a culturii a fost grâul. Programul tehnologic al acestei culturi a fost oferit de trei specialişti: ing. Mihai Solomei – director tehnic Agricost, Theodor Radu – director de vân­zări regional DuPont Crop Protection şi Cosmin Ciobotaru director de vânzări zonal DuPont Pioneer.

 

În cadrul evenimentului, domnul ing. Valeriu Tabără, vicepreşedinte ASAS, a declarat: “Este o onoare pentru mine, dar şi un privilegiu, să am alături echipa de specialişti de la Agricost, care printr-un management de ex¬cep-ţie a reuşit să aşeze Insula Mare a Brăilei pe harta performanţei în agricultură, nu numai în România, dar şi în Europa.

 

Dacă la alte evenimente similare este o problemă să aduci fermierii în câmp, aici, în Insula Mare a Brăilei, problema este cum să reuşeşti să acoperi din punct de ve¬dere organizatoric dorinţa de participare a celor care vor să descopere tehnologiile agricole. Permiteţi-mi să îi felicit pe toţi cei care au pus piatra de temelie la tot ce înseamnă performanţă în agricultură în Insula Mare a Brăilei, menţionâdu-i pe inginerul Lucian Buzdugan şi pe specialistul tehnic Grigore Mocanu care au pus umărul, priceperea şi inteligenţa la dezvoltarea agriculturii moder¬ne.”

Prezentarea demonstrativă a evidenţiat performanţa hibridului PR44W29, aparţinând DuPont Pioneer, precum şi tratamentele de protecţie oferite de DuPont, care au constat în erbicidarea cu Salsa şi Pilot (0,7 l/ha), pentru tratamentul bolilor fungicidul Acanto Plus (0,6 l/ha), iar ca adjuvant s-a utilizat Trend (0,2 l/ha). De asemenea, în prezentarea culturii s-au menţionat şi alţi hibrizi de rapiţă din portofoliul DuPont Pioneer, printre care PT200CL, PX111CL, PR46W14, PT234, PR46W21 etc.

 

 Unul dintre veteranii si pilonii invatamintului agronomic, Prof. dr. Constantin Vasilică, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, a menţionat: “Sunt fericit că am reuşit să ajung astăzi în Insula Mare a Brăilei. Trebuie să vă mărturisesc şi mă mândresc cu cele trei personalitati  ,mai scumpe decit toate  caratele lumii  care au fost absolvenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. Aceştia sunt Lucian Buzdugan, Con¬stantin Duluţe şi Grigore Mocanu.

 

 

Doresc să-i felicit pentru competenţa lor profesională şi pentru tot ce au realizat în Insula Mare a Brăilei, un model elitist de agricultură. Datorită inteligenţei, perseverenţei şi dăruirii lor pentru acest domeniu au reuşit să aducă performanţă  în agricultură.”Spre final a urmat  vizita la  lotul demonstrativ de la Ferma Filipoiu al culturii de orz, soiul Wendy, pe o suprafaţă de 95 ha. Tehnologiile au fost prezentate de Iancu Mustea – şef fermă Agricost şi Cătălin Răboj – director de vân­zări regional DuPont Crop Protection. Planta premergătoare a fost rapiţa.

Tratamentele la cultura de orz au fost realizate cu produsele DuPont. Astfel, pentru erbicidare s-a folosit Granstar Super (40 g/ha) şi Cerlit (0,4 l/ha), tratamentul bolilor s-a făcut cu Evolus (1 l/ha) şi Acanto Plus ( 0,5 l/ha), iar ca adjuvant s-a folisit Trend (0,2 l/ha).

După orz a urmat cultura de soia la Ferma Gemenele, un lot pe o su­pra­faţă de 63 de hectare. Prezentarea acestei culturi a fost făcută de reprezentanţi ai celor trei companii partenere: ing. Aurel Iorga – inginer şef Agricost, Horia Pop – director de vân­zări regional DuPont Crop Protection şi Alexandru Bălaşu – promotor DuPont Pioneer. Plan­ta premergătoare la soia a fost porumbul.

Noutati tehnologice sunt la orice pas,inclusiv  in cultura de soia,unde  s-a utili­zat soiul PR92B63 de la DuPont Pioneer, în portofoliul companiei fiind alte trei soiuri –  PR92B63, PR92M22 şi PR91M10. În această cultură s-au aplicat 5 erbicidări, folosind două erbicide – Harmony 50 SG  (24 g/ha) şi Pilot 10 EC (0,75 l/ha), în combaterea dă­u­nătorilor s-a aplicat Coragen (50 ml/ha), iar ca adjuvant la fiecare tratament produsul TREND (0,2 l/ha).

Ultimul lot prezentat a fost al culturii de grâu, de la Ferma Gemenele, cultivat pe o suprafaţă de 106 ha. Moderatorii acestui lot au fost: ing. Aurel Hada – director executiv Agricost şi Adrian Teban – director dezvoltare DuPont Crop Protection. Cultura premergătoare grâului a fost soia.

Tra­tamentul aplicat a constat în utilizarea erbicidelor Granstar Super (40 g/ha) şi Cerlit (0,4 l/ha), pentru combaterea bolilor s-a folosit Acanto Plus (0,5 l/ha), Credo (1,5 l/ha) şi Evolus (1 l/ha), fiecare tratament fiind suplimentat de adjuvantul Trend (0,2 l/ha).

O noutate prezentată invitaţilor la „Ziua Câmpului la Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei”, a fost staţia modernă de deshidratat şi balotat lucernă, care are capacitatea de a produce 30 mii de tone de fân/an, un produs de calitate foarte solicitat la export. Reprezentanţii Agricost, ing. Gabriel Novac – director tehnic adjunct şi ing. Marius Cocolaş – şef secţie, au prezentat această investiţie, detaliind totodată şi fluxul tehnologic, de la primirea materiei prime, analize de laborator şi prelucrare, până la livrarea produsului finit.

La final, prezentarea concluziilor şi discursurile organizatorilor s-au făcut într-o atmosferă câmpenească, invitaţii participând la masa festivă.

 

 Toata lumea cea vestita din agricultura Romaniei a etalat valoarea si importanta  evenimentului INSULAR

Manifestarea a continuat cu discursurile legate de evenimentul „Ziua Câmpului la Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei” ediţia 2015. Printre cei care au luat cuvântul s-au aflat ing. Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Ad­mi­nistraţie al societăţii Agricost, ing. Con­stantin Duluţe, acţionar principal al societăţii Agricost,Prof. Dr. Valeriu Tabără, vicepreşedinte A.S.A.S., Prof. univ. Mihai I. Nicolescu, Vice­preşedinte A.S.A.S., Prof. dr.Vasile Vîntu, Rector al USAMV Iaşi, ing. Vasile Iosif, directorul general al companiei DuPont, Maria Cîrjă, director marketing DuPont-Pioneer pentru Româ­nia şi Republlica Moldova, Michael Horsch, preşedintele companiei Horsch Germania.

 

Acţionarul societăţii Agricost, domnul ing. Con­stantin Duluţe, a ţinut să mulţumească participanţilor pentru prezenţa la acest eveniment. ”Vă mulţumim că v-aţi făcut timp să fiţi aici pentru a vedea rea­li­zările noastre.

 

De asemenea, doresc să mulţumesc mass-media care ne-a fost alături, promovând tot ce noi am înfăptuit în Insula Mare a Brăilei. Nu pot să nu mulţumesc şi compa­n­iilor DuPont şi Dupont-Pioneer, par­tenerii noştri de încredere, care au venit în­totdeauna cu cele mai bune produse şi cele mai noi tehnologii, pentru ca performanţele culturilor să fie pe mă­sură. Faptul că ne aflăm astăzi aici este rezultatul cumulat al muncii unor oameni pe care îi apreciez şi pe care doresc să-i felicit pentru ceea ce construiesc zi de zi. Ce aţi văzut astăzi în insulă este o mică lume a agriculturii româneşti performante.Pe noi toţi ne uneşte un singur lucru, Pământul, care ne-a asigurat trecutul şi care ne va asigura şi viitorul.

 

Trebuie să vă împărtăşesc că dezvoltarea proiectului Insula Mare a Brăilei s-a bazat încă de la început pe doi piloni foarte importanţi. Primul este factorul uman, oamenii, iar cel mai de preţ bun pe care noi îl avem este Pământul. Aceşti doi piloni au fost susţinuţi pe întreaga perioadă de investiţii financiare uriaşe.

 

Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără un management foarte bun. După cum bine ştiţi, nu este greu să ajungi în vârf, este greu să te menţii. Va urma cel de-al doilea segment, cel de investiţii în valoare adăugată. Fabrica de uscare a lucernei este prima investiţie, însă nu ne vom opri aici. Vedeţi, toate aceste lucruri nu se puteau întâmpla dacă în urmă cu 14 de ani un om nu ar fi avut curajul şi viziunea să investească în Insula Mare a Brăilei. Cu toate greutăţile şi piedicile peste care a trecut, societatea este la momentul la care îşi etalează performanţa şi planurile de viitor. Mentorul acestui proiect ambiţios este omul şi specialistul Culiţă Tărâţă care din păcate nu mai este printre noi, dar va fi şi va rămâne pentru toţi cei care l-au cunoscut, dar şi pentru mine personal, fondatorul insulei moderne din România. În memoria domniei sale,   dorinţa noastră supremă este să progresăm continuu.”

Domnul ing. Vasile Iosif, directorul general al companiei DuPont, a menţionat: „Marele absent de astăzi este domnul Culiţă Tărâţă, omul minunat care a avut curajul să dezvolte, după anul 2000, acest proiect agricol numit Insula Mare a Brăilei. Doresc să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă întâlnirea noastră aici, având în vedere că în spatele acestei manifestări se află o muncă imensă, atât din partea gazdei noastre, Agricost, cât şi a colegilor de la DuPont şi DuPont Pioneer.

 

Mulţumesc, de asemenea, tuturor invitaţilor şi fermierilor care sunt receptivi la tehnologiile noastre. DuPont a luat fiinţă în anul 1802 şi este o companie care are o tradiţie îndelungată în cercetare şi inovare, iar pe logo-ul companiei noastre este scris „The Miracles of Science” adică Miracolele Ştiinţei

 

 În cei peste două sute de ani de existenţă, compania noastră a înregistrat la nivel global peste 47.500 de patente, mai precis o inovaţie la fiecare două zile de activitate.

La sosire am avut posibilitatea să vizităm culturile agricole şi să vedem hibrizi excepţionali, tehnologii de combatere a bolilor, buruienilor şi dăunătorilor extrem de performante şi sunt mândru să vă informez că în proporţie de circa 70% produsele şi tehnologiile de combatere a agenţilor fitopatogeni, buruienilor şi insectelor provin de la DuPont. Consider că fiecare invitat a avut ce învăţa în această zi, şi anume, că singura noastră şansă de a fi competitivi în piaţa europeană este să obţinem producţii mari şi de calitate.

Echipa DuPont este prezentă astăzi în Insula Mare a Brăilei, iar săptămâna viitoare ne puteti întâlni la Turda, în judeţul Cluj, apoi la Iaşi ş.a.m.d. Vrem să fim cât mai aproape de fermieri pentru a le împărtăşi cele mai noi tehnologii şi produse ce vizează protecţia fitosanitară a culturilor agricole. Ne dorim ca prin tot ce întreprindem să aducem un plus de valoare muncii dumneavoastră şi încrederea că soluţiile moderne furnizate de către DuPont constituie secretul pentru performanţa în agricultură.”

Maria Cîrjă, director marketing DuPont Pioneer pentru Româ­nia şi Republlica Moldova, a declarat: „Mulţumesc tuturor că în această zi extraordinară v-aţi făcut timp să fiţi alături de noi

 

Vă spun „Bine aţi revenit!” O să vă întrebaţi de ce am făcut această urare. Pentru că majoritatea dintre dumneavoastră aţi fost prezenţi la această manifestare şi anul trecut, dar şi în urmă cu doi, trei sau chiar 10 ani. Am observat că mulţi dintre dumneavoastră reveniţi cu drag şi plăcere, dar şi cu o mare curiozitate. Acest lucru se întâmplă pentru că de fiecare dată în Insula Mare a Brăilei avem de învăţat câte ceva. Cu fiecare ocazie descoperim lucruri noi, atât dumneavoastră, cât şi noi, furnizorii de inputuri pentru această fermă, care este oglinda agriculturii româneşti.

Cu permisiunea stafului Agricost o să vă spun că în Insula Mare a Brăilei DuPont Pioneer este prezentă pe 100% din suprafaţa cultivată cu porumb, 100% din suprafaţa cultivată cu floarea soarelui, pe aproape 100% din suprafaţa cultivată cu soia şi pe 100% din suprafaţa cultivată cu noua cultură care-şi face loc în rotaţiile noastre, lucerna. De ce oare Pioneer este prezentă pe 100% în Insula Mare a Brăilei? Pentru că o adevărată tehnologie nu se poate face decât cu inputuri de performanţă, iar sămânţa este o verigă importantă în acest lanţ care se numeşte tehnologie în agricultură. Compania DuPont Pioneer este prezentă aici pentru că performanţa se face cu performanţă.

Mulţumim tuturor celor care în trecut, astăzi şi în anii viitori veţi folosi şi veţi cultiva sămânţa Pioneer. Ne-aţi dovedit de-a lungul timpului că sunteţi partenerii noştri fideli

 

Este elementul care ne mobilizează şi care ne face să ne autodepăşim cu fiecare an, răspunzând provocărilor nemiloase din agricultură, dar şi cerinţelor dumneavoastră legitime pentru performanţă. Mulţumindu-vă pentru încredere, vă asigur că DuPont Pioneer va fi întotdeauna alături de dumneavoastră şi se va plia pe necesităţile pe care le aveţi.”

Prezent în Insula Mare a Brăilei, domnul Michael Horsch, directorul companiei germane Horsch, a menţionat:“Eu sunt producător de maşini agricole şi am avut oportunitatea să cunosc mulţi fermieri şi să vizitez multe ferme, însă ce am văzut astăzi în Insula Mare a Brăilei este extraordinar. Sunt impresionat de tot ce s-a făcut aici, chiar fascinat. Aveţi o echipă formidabilă, şi aş dori să remarc deschiderea pe care o aveţi pentru ce înseamnă in­ves­tiţii, produse de calitate şi tehnică agricolă performantă. Dar, ce este şi mai surprinzător, este ideea de a împărtăşi experienţa dumneavoastră şi celorlalţi. Asta înseamnă că poţi să înveţi foarte multe lucruri de la vecinul tău. În momentul când consideri că ştii totul, înseamnă că ai rămas în urmă şi te poţi pierde. Evenimentul de astăzi m-a făcut să conştientizez faptul că pot fi şi eu mândru să fac parte din succesul fiecărui fermier. Vă mulţumesc pentru acest exemplu minunat, oferit cu generozitate!”

 

Prof. dr. Vasile Vântu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, a adăugat: “Sunt bucuros că mă aflu astăzi în Insula Mare a Brăilei, aducând şi un mesaj din partea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. Pentru noi, Insula Mare a Brăilei nu este doar o societate performantă este şi un laborator de formare a celor ce doresc să se perfecţioneze în agricultură

 

 În acest sens, doresc să mulţumesc conducerii administrative şi tuturor celor care au îngăduit studenţilor noştri să facă o adevărată practică aici, în Insula Mare a Brăilei. Performanţa din Insula Mare a Brăilei nu rezidă doar din punct de vedere al investiţiilor, ci şi din politica inovatoare şi managementul de calitate. Ce vedem noi aici se încadrează în avangarda agriculturii româneşti şi pentru asta echipa Agricost merită felicitările noastre, ale tuturor celor prezenţi.”

Prof. dr. Mihai Nicolescu, vicepreşedinte ASAS, prezent la eveniment a declarat: “Este o plăcere pentru mine să revin aici, în Insula Mare a Brăilei. Regăsim în acest Centru de Excelenţă activitatea vastă a unui colectiv devotat şi preocupat de performanţă. Vorbim de un management performant care îmi întăreşte ideea şi aprecierea că ne aflăm pe cea mai importantă exploataţie agricolă din Europa. În fiecare an echipa Agricost vine cu noi investiţii şi cu noi tehnologii, amplificând contribuţia esenţială la dezvoltarea unei agriculturi superprofesioniste.”

 

  Viorel Mortu, preşedintele interimar al CJ Brăila , a declarat că în Insulă s-a ajuns la un nivel de performanţă comparabil cu cel al ţărilor dezvoltate din Occident

 

Insula Mare a Brăilei a devenit un model pentru agricultorii din toată ţara. Felul cum arată solele cultivate de “Agricost” SRL – firma care a preluat, în urmă cu trei ani, administrarea celor 57.000 hectare de teren arabil de la “TCE 3 Brazi” SRL Piatra Neamţ – impresionează în fiecare an cei peste 1.000 de agricultori din toată ţara invitaţi să participe la evenimentul intitulat generic “Ziua câmpului la Centrul de Excelenţă în Insula Mare a Brăilei”. Şi în acest început de vară, fermierii au fost invitaţi să admire culturile agricole înfiinţate de “Agricost” cu materialul semincer, îngrăşămintele şi ierbicidele puse la dispoziţie de firmele “DuPont Crop Protection” şi “DuPont Pioneer
În 2014, “Agricost” a obţinut recolte ce însumează peste 334 mii tone de cereale şi plante tehnice. În acest context, organizatorii au făcut în aşa fel încât invitaţii să aibă posibilitatea de a se convinge prin observare directă, la faţa locului, ce fel de rezultate se pot obţine cu produsele şi tehnologiile DuPont şi Pioneer la culturile de porumb, orz, rapiţă, grâu şi soia. Au fost vizitate sole reprezentative pentru fiecare cultură în parte, iar la fiecare solă specialişti din cadrul “Agricost” SRL, dar şi reprezentanţi ai DuPont, au oferit detalii despre seminţele, îngrăşămintele şi ierbicidele folosite, precum şi tehnica de lucru aplicată. Ionel Mocanu, cel mai longeviv specialist al firmei, care performează în Insulă încă de pe vremea fostei Întreprinderi Agricole de Stat (IAS) IMB, cel care a prezentat cultura de porumb, a ţinut să precizeze că în acest sezon se împlinesc 50 de ani de când s-a finalizat îndiguirea şi a început exploatarea agricolă a terenurilor arabile din Insula Mare a Brăilei.

Pentru a face performanţă, “Agricost” investeşte masiv în tehnologii de ultimă oră, dar şi în facilităţi de producţie noi

 

Ca elemente de noutate, au fost menţionate în timpul vizitei de ieri un laborator pentru analiza pedologică a solului, care permite dozarea optimă a îngrăşămintelor necesare culturilor şi a fost vizitată o staţie de deshidratat şi balotat lucernă, care poate produce mii de tone de fân de calitate, foarte solicitat la export.   “E incredibil cu câtă meticulozitate şi cu cât profesionalism se lucrează terenul aici. Rezultatele sunt fantastice şi cred că putem afirma că agricultura care se practică la nivel industrial în Insula Mare a Brăilei este similară cu cea pe care o întâlnim în cele mai performante ţări din Uniunea Europeană. Regretul meu este că, probabil, cei mai mulţi dintre brăileni nici nu ştiu ce fermă performantă există la doar câţiva kilometri de oraş. Intenţionez să propun organizarea de vizite şcolare, cu autobuze. Să aducem elevii şi să le prezentăm ce înseamnă o agricultură făcută temeinic”, ne-a declarat Viorel Mortu.

Dincolo de investiţiile pe care le face administratorul terenurilor arabile din Insulă în tehnologii de ultimă generaţie, rămâne veşnica prolemă a drumului judeţean care traversează exploataţia agricolă şi care este practicabil pe doar circa 16 kilometri, din lungimea sa totală de 32 km. Preşedintele interimar al CJ ne-a informat, ieri, că şoseaua respectivă urmează să intre în reabilitare, începând de luni, 15 iunie. “Problema e ca şi rezolvată. Au venit banii de la Guvern, 2 milioane de euro, contractul a fost semnat, pe 15 iunie începe treaba. De la kilometrul 16 la kilometrul 32 se vor pune plăci de beton, fiindcă asfaltul nu ar fi rezistat la aceste utilaje grele care circulă prin Insulă”, a declarat preşedintele Mortu.

După ce au vizitat atât culturile de pe câmp cât şi impresionantul parc de utilaje agricole al “Agricost” SRL, invitaţii au fost poftiţi la tradiţionala masă câmpenească pregătită de gazde sub un uriaş cort amplasat în incinta fermei “Lunca” din IMB.

 

Performanţele  capitaliste dîn Insula Mare a Brăilei,se datoreaza inteligentei,tineretii,investitiilor,curajului si experientei tuturor ngajatilor,inclusiv al celui mai longeviv profesionist din Romania- Ionel Mocanu

„Agricost” SRL, firma care exploatează nu mai puţin de 57.000 hectare de teren arabil în Insula Mare a Brăilei  are în administrare nu doar cea mai mare exploataţie agricolă din Europa ci şi una dintre cele mai perfomante de pe continent.

Ionel Mocanu, cel mai longeviv specialist al firmei „Agricost”, care performează în Insulă încă de pe vremea fostei Întreprinderi Agricole de Stat (IAS) IMB, cel care a prezentat cultura de porumb, a ţinut să precizeze că în acest sezon se împlinesc 50 de ani de când s-a finalizat îndiguirea fostei Bălţi a Brăilei şi a început exploatarea agricolă a terenurilor arabile din Insula Mare a Brăilei.În 2014, „Agricost” a obţinut, de pe cele 57.000 hectare, recolte ce însumează peste 334 mii tone de cereale şi plante tehnice. Însă, după cum au precizat specialiştii care au făcut prezentările în câmp, pentru a face performanţă, firma investeşte masiv în tehnologii de ultimă oră, dar şi în facilităţi de producţie noi.

Ca elemente de noutate, nu putem omite nici  prezenta unui laborator pentru analiza pedologică a solului, care permite dozarea optimă a îngrăşămintelor necesare culturilor  s a

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*