Criteriile de calitate şi igienă ale laptelui crud

   descărcare     Laptele crud trebuie să provină de la animale sănătoase, să fie obţinut, manipulat şi păstrat în condiţii igienice şi să îndeplinească criteriile de calitate şi igienă (numărul total de germeni max. 100.000/ml şi numărul de celule somatice max. 400.000/ml).

Începând cu 1 ianuarie 2014, toţi producătorii de lapte care livrează lapte la centrele de colectare/ unităţile de procesare, precum şi cei care vând direct lapte crud către consumatori, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate ale Uniunii Europene. Sunt interzise consumul, livrarea la centrele de colectare şi/sau la unităţile de procesare şi vânzarea directă a laptelui care:

  • provine de la animale care prezintă boli ale ugerului sau care au prezentat o reacţie pozitivă la testul de identificare a mastitelor;
  • provine de la animale cu răni deschise, infectate ale ugerului şi mameloanelor sau de o inflamaţie vizibilă a ugerului;
  • provine de la animale care suferă de o boală care poate altera calitatea laptelui, în special, infecţii ale aparatului genital;
  • provine de la animale care semnele clinice sau sunt suspecte de unele boli transmisibile la om prin lapte, în special tuberculoza şi bruceloza;
  • provine de la animale tratate cu medicamente sau alte substanţe care pot altera/modifica laptele sau care se află în perioada de aşteptare după tratament;
  • provine de la animale cărora le-au fost administrate substanţe sau produse interzise, sau neautorizate pentru tratarea animalelor;
  • provine din primele jeturi de lapte obţinut la muls;
  • a fost obţinut de la vaci în primele zile după fătare;
  • provine de la vaci aflate la sfârşitul perioadei de lactaţie.

Căile de contaminare a laptelui crud Contaminarea laptelui la nivelul ugerului:

  • cu microbi care ajung pe calea circulaţiei sângelui li se localizează în uger, producând boli specifice denumite mastite;
  • cu microbi din mediul exterior care pătrund prin canalul mamelonului, datorită condiţiilor precare de igienă a animalelor şi adăposturilor;

Contacminarea laptelui după muls:

  1. Contaminarea laptelui cu microbi, cauzată de: adăposturile necurăţate; rănile ugerului şi mameloanelor; igiena necorespunzătoare a mulgătorilor; ugerul şi mameloanele necurăţate; echipamnetele murdare folosite pentru muls şi stocarea laptelui; apa contaminată folosită pentru spălarea şi clătirea echipamentelor care intră în contact dirtect cu laptele.
  2. Contaminarea fizică, cauzată de piesele desprinse din aparatele de muls şi tancurile de lapte, praf, furaje, pământ, bălegar, insecte şi păr de animale.
  3. Contaminarea chimică, cauzată de medicamente de uz veterinar, produse chimice de curăţare şi materiale care ruginesc.

Sunt interzise consumul şi livrarea laptelui la centrele de colectare/ unităţile de procesare provenit de la vaci care au fost tratate cu medicamente fără a respecta perioada de aşteptare indicată de medicul veterinar de liberă practică / împuternicit.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*