Comuna Alexandru cel Bun a devenit o Capitală a Agroturismului din Romania

Până în anul 2000 se ştia de Viişoara ca  este  din  judeţul  Neamţ.  Acum aproape in toată lumea ştie ca fosta comună Viişoara se numeşte Alexandru cel Bun, devenita intre timp una dintre  capitalele  agro  turistice  din România. La sărbătorirea a 600 de ani de atestare documentară a localităţii, aceasta a prevestit transformări unicate.Ion Rotaru

Ea a primit numele domnitorului Alexandru cel Bun care este ctitorul Mănăstirii Bistriţa, din această localitate, fiind una dintre cele mai vechi din Moldova. Satele componente sunt: sunt Agârcia, Bisericani, Bistriţa, Scăricica, Vaduri, Vădurele şi Viişoara. După  ce administraţia acestei comune a  fost  preluată de  actualul  primar,  ea  ocupă un loc distinct în peisajul  turistic al  ţării.  Funcţia turistică  este dată  nu  numai de cele 2 monumente  istorice medievale, respectiv Mănăstirea Bistriţa, ctitorită de domnitorul Alexandrul cel Bun şi Mănăstirea Bisericani ctitorită de domnul Moldovei,  Stefanita  Vodă.  Conform  principiului  că  „omul sfinţeşte locul”, acest primar a alăturat o zestre de agrement şi de sănătate unice în Moldova.Ele sunt adăugate valorii turistice a zonei, reprezentată de cadrul natural deosebit relieful împădurit, apa curgătoare ce străbat zone pitoreşti, 2 lacuri de acumulare adaptate pentru agrement, sport, pescuit. Acum comuna face parte din traseul turistic de legătură dintre municipiul Piatra Neamţ, Cheile Bicazului, Lacul Roşu şi lacul de acumulare Bicaz, staţiunea Durau cu alte trasee agroturis-tice naţionale şi europene.

Omul Ion Rotaru a fost născut, nu făcut primar

Unul dintre primarii de succes, care este un profesionist de top din administraţie, se numeşte Ion Rotaru. Domnia sa „a debutat” ca primar al oraşului Piatra Neamţ, fiind ales în 2 mandate succesive. Apoi, ca prim gospodar al comunei Alexandru cel Bun, a scris o filă de istorie de invidiat. Cu această carte de vizită pe care şi-ar dori-o orice edil, carismaticul primar seaflă şi acum în preferinţele nemţenilor, fiind dorit chiar şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean. „Dacă vrei să realizezi ceva bun, trainic, eficient pentru comunitatea care te-a ales, eşti nevoit să rişti, să cauţi şi să găseşti soluţii. De multe ori, din păcate, nu poţi să accesezi programe şi să obţii proiecte, dacă nu te afli într-o anumită barcă politică. Dar pentru a fi salvată de la faliment, de la înec întreaga comună, mai bine mediezi compromisul”, a declarat Rotaru. Aceasta ar fi una din reţeta succesului unui edil despre care se afirmă că a aproape tot din ceea ce şi-a propus a devenit realitate. Dintre reuşite nu lipseşte  alimentarea  cu  apă,  prin  programul  SAPARD, construcţia  şi  modernizarea  unităţilor  de  învăţământ  din comună, lucrări de reabilitare şi modernizare a unor străzi, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor etc. Deci despre ce să scriu în cazul de faţă?

Cum se poate face dintr-o comună un Centru al Agroturismului din Romania!?

Sunt atâtea reuşite despre care se poate scrie o carte încât nici nu ştiu asupra căreia să mă opresc. Să scriu despre realizarea complexului Aquapark, o idee originală a primarului Ion Rotaru? Parcul devenind unul dintre cele mai importante locuri de distracţie din judeţul Neamţ şi din tara. Valoarea investiţiei realizată de firma Aqua Park Blue Eden SA din Belgia se cifrează la 4 milioane de euro. Ea cuprinde bazine de tratament cu  apă  tămăduitoare  adusă  de  la  staţiunile nemţene, Oglinzi, Negulesti, Bălţăteşti. Pe imensitatea câtorva hectare această oază de sănătate cuprinde terenuri de tenis, handbal, volei, precum şi un patinoar artificial, bazine de înot şi jacuzzi, saunele reci, umede şi fierbinţi, rampele de alpinism şi căţărare etc.Toate acestea aduc în comună 150 de noi locuri de muncă, transformând-o într-un adevărat paradis, iar autorităţile se aşteaptă ca zona să cunoască o dezvoltare ulterioară şi mai rapidă. Deja au fost eliberate în ultima vreme zeci de autorizaţii pentru hoteluri şi pensiuni sau pentru transformarea unor case în pensiuni. Nu pot să nu amintesc în treacăt şi despre Energia verde, despre importanţa unei centrale electrice pe biomasă de 20 de megawaţi, al cărui agent termic rezultat, ca produs rezidual, va fi folosit pentru termoficarea comunei s.a.

Grija faţă de tineri şi preocuparea faţă de bătrâni

Utilă ar fi consemnarea într-o carte a felului cum se concep şi cum se materializează proiecte, investiţii, sau despre utilitatea învăţămintelor desprinse din experienţa acestui edil. Deci, asupra  căror obiective  să mă opresc? Să  scriu  despre  preocu-parea faţă de tinerii comunei, mai exact, despre  30  de familii de tineri din  comuna Alexandru  cel
Bun, cărora li s-au  înmânat chei pentru case noi, pe care primăria comunei le-a realizat cu fonduri de la Agenţia Naţională de Locuinţe? Să scriu despre grija şi respectul faţă de bătrânii ajutaţi să se bucure de nunta de aur, despre care Ion Rotaru a spus că “”Este un moment important pentru aceste cupluri, dar şi pentru întreaga comunitate. Nu este prima dată şi vom con-tinua cu aceste evenimente. Este foarte important pentru mine caoamenii din comună să ştie că sunt apreciaţi pentru ceea  ce  au  reuşit,  pentru  ce  fac  şi  pentru  ceea  ce reprezintă.Am aprobat în consiliul local sumele necesare pen-tru acest eveniment, iar cuplurile au primit câte o diplomă şi câte un plic cu suma de 500 de lei. Nu este foarte mult, dar îi pot folosi cum doresc. Simbolul şi măreţia omului este mai scump decât valoarea banilor” a declarat edilul.

După faptă ar trebui şi răsplată

Chiar dacă s-au dus vremurile când oamenii de valoare erau premiaţi şi decoraţi cu merite deosebite, unul dintre modestele merite ale omului şi primarului Ion Rotaru poartă amprenta altui coleg de breaslă. Mai exact, a primit o distincţie din partea pri-marului Anton Covasan, devenind cetăţean de onoare al co-munei Dămuc, pentru sprijinul ideatic şi pentru sfaturi colegiale. În acest sens este demn de remarcat unul dintre secretele suc-cesului. Utilitatea medierii, potrivit căreia “Toată viaţa am lăsat de la mine”! Consider că armonia, reprezintă cea mai bună cale  de  rezolvare  a  unui  conflict.  Medierea  este  foarte binevenită, eu sunt de acord ca oamenii să stea la dialog şi să facă, dacă este nevoie, compromisuri. O spun eu, care toată viața m-am convins căvorba dulce, mult aduce. Pacea, este sfântă,  cearta  nu  este  de  la  Dumnezeu.  Flexibilitatea, toleranţa, poate aduce rezultate. Medierea este foarte bună, pentru că nu mai pierzi timp, sănătate şi bani cu avocații și rămâi și prieten cu fostul adversar” consideră Ion Rotaru.

Inaugurarea unui eveniment unicat

Tot un eveniment unicat din Moldova vizează inaugurarea primului pavilion reabilitat de la Spitalul de Pneumoftiziologie
Bisericani? Faţă de paralizia în care este împinsă ţara şi faţă de starea precară a spitalelor, se poate spune că acest nou
pavilion oferă bolnavilor condiţii de hotel de cinci stele: televizor, laptop cu internet, frigider, aer condiţionat, paturi speciale, utilităţi de ultimă generaţie, inclusiv un lift care, numai acesta costă peste 100.000 de euro. Spitalul Bisericani îşi va oferi serviciile pentru bolnavi din 20 de judeţe ale ţării, inclusiv de dincolo de Prut. Acestea şi multe alte  investiţii de succes au făcut din această comună un El Dorado al administraţiei din România, reuşite care poartă amprenta primarului Ion Rotaru.Nu pot să nu mă gândesc la cum ar fi arătat dacă, după 1990, România Mare ar fi avut un preşedinte de talia lui Culita Tărâţă şi un premier numit Ion Rotaru?!

In loc de final

Nu este un secret că revista Informaţii Agrorurale  rămâne  neputincioasă  în  a  reda frumuseţile şi măreţia unor oameni, locuri, des-tine, investiţii. Propunem cititorilor să acceseze adresa www.pacb.ro pentru a citi file de istorie unice a acestei comune, istorie scrisă de un profesionist de top din administraţia României în persoana Ion Rotaru. Exemplific doar câteva titluri: Ion Ro-taru: “Am realizat mai mult de cât am promis şi voi împlini mai multe decât promit”; Şcoala, viitorul comunei; Locali-tate de munte, condiţii de oraş; Sanatoriul Bisericani trans-format în unitate de elită la nivel naţional; Blocul ANL de la Vaduri, o premieră pentru mediul rural; Investiţii istorice în comuna Alexandru cel Bun; Şcoala de meserii, locul în care tinerii îşi vor pune “brăţara de aur”; Curăţenia, cartea de vizită a comunei; Reperele investiţiilor private – Aqua Park Blue Eden; Un primar gospodar încă din fragedă prun-cie; Nimic fără Dumnezeu; O masă caldă gratuită pentru toţi elevii comunei; Cartier rezidenţial la Bisericani; Secre-tul celui mai bun primar; Specialişti în proiecte şi resurse locale; Serv Com AlBun în slujba interesului public.

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. TOFAN BOGDAN says:

    Ar trebui sa luam cu totii un exemplu de omenie si de implicare de la domnul primar si sa facem pentru comune cat mai multe lucruri bune cum ar fi:organizarea in asociatii a terenurilor arabile si implicit a culturilor de plante si a crescatorilor de animale,oamenii ar trebui mai bine informati despre energia verde care face bine si mediului si care este si subventionata de catre UE (centrale eoliene,panouri fotovoltaice etc.) dar cu toate astea sunt doar cateva localitati in toata tara care se ridica la standardele UE.
    Si ca un final,as vrea sa precizez ca noi vrem centrale eoliene dar nu avem cosuri de gunoi.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*