Cine vrea, iată cum poate să obțină fonduri europene-

hhhFermierii și procesatorii vor putea depune primele proiecte începând din februarie 2015, când se vor deschide primele sesiuni de finanțare prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020. Noul PNDR are 15 măsuri de finanțare și o alocare totală de 9,85 miliarde de euro.

În total, în intervalul 2014 – 2020, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetățenii români și instituțiile statului pot să îi obțină prin proiecte bine gândite. Cele 40 de miliarde de euro trebuie absorbite până în 2020.În acest context, GreatNews a invitat-o pe Otilia Manta, președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa din 2015: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene.

Chat-ul s-a încheiat. Deoarece subiectul accesării fondurilor europene este unul de foarte mare interes, iar în intervalul de timp alocat chat-ului au fost postate numeroase întrebări, vom răspunde acestora și în cursul zilelor următoare. Vă sfătuim să păstrați linkul acestui articol și să îl consultați în zilele următoare.

Vă prezentăm în continuare câteva dintre întrebările cititorilor și răspunsurile invitatei noastre:

Ion Niculescu: Buna ziua, sunt proprietarul unui teren de 1,5 hectare si as dori sa plantez ceva pe el. Pot obtine intreaga suma necesara prin fonduri europene sau, pe langa teren, trebuie sa mai aduc si bani de acasa?

Otilia Manta: In actuala programare 2014- 2020, cu aplicabilitate din 2015, programul de finantare prin care dvs puteti sa accesati fonduri necesare infiintarii unei culturi pe terenul de 1,5 ha este Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fiind vorba de o exploatatie mica, puteti beneficia de masura de finantare destinata fermelor de semisubzistenta cu cuantumul financiar de 15.000 de euro, 100% grant. Ca sugestie, consideram ca infiintarea unei plantatii de capsuni, legume sau plante medicinale pe o astfel de suprafata s-ar preta cel mai bine din punct de vedere al eficientei acestora.

Lupan Andrei: Buna seara,doresc sa stiu daca in noua sesiune de depunere a dosarelor exista o masura care sa se adreseze si apicultorilor ? Precizez ca am un numar de 54 familii de albine.

Otilia Manta: Domeniul apicol, in actuala programare 2014-2015 a PNDR-ului, are mai multe posibilitati directe de finantare in cadrul celor 13 masuri de finantare (masuri ce intelegem din sursele oficiale ca vor fi deschise in prima parte a anului viitor, dupa aprobarea dosarului agricol de catre Bruxelles), ca de exemplu masuri ce pot fi accesate de catre apicultori: Masura “Modernizare si crestere a viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesarea produselor” (50% din totalul cheltuielilor eligibile reprezinta grantul aferent proiectului); Submasura “Instalarea tinerilor fermieri”, in care valoarea sprijinului public nerambursabil este in cuantum de 100% grant, maximum 60.000 de euro; Submasura “Sprijin pentru ferme mici”, echivalenta fermelor de semisubzistenta, sprijinul public nerambursabil in cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 de euro, acordat sub forma de prima in doua transe: 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finantare si 30% din cuantumul maxim al sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

In afara celor 3 masuri mentionate, apicultorii mai pot primi finantare prin Masura “LEADER”, prin intermediul grupurilor de actiune locala. Alocarea estimata a Masurii “LEADER” in 2014-2020 este de 624,932 de milioane de euro.

Anca: As dori sa stiu daca se finanteaza proiectele care vizeaza cumpararea panourilor de stocare a energiei solare la un nivel mai mare, nu pentru programul “Casa Verde”. Multumesc.

Otilia Manta: In cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, cu aplicabilitate din 2015, exista Axa prioritara 1 “Promovarea transferului tehnologic”, cu o valoare alocata de 165 de milioane de euro pentru finantarea activitatilor privind crearea, modernizarea si extinderea infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic, inclusiv dotare, ceea ce inseamna ca initierea unui proiect ca al dvs poate sa faca obiectul unei astfel de finantari, fie direct, fie in parteneriat cu alta entitate juridica care desfasoara sau care isi creeaza o infrastructura cu rol de transfer tehnologic.

O alta axa prioritara este “Eficienta energetica in cladiri publice”, cu o valoare alocata de 300 milioane de euro, si prin care se finanteaza activitati destinate eficientei energetice a cladirilor publice, inclusiv masuri de consolidare a acestora. Beneficiarii potentiali sunt autoritatile publice centrale si locale, iar dvs puteti avea calitate de furnizor.

Un alt program administrat de autoritatile noastre este programul operational “Competitivitate” 2014-2020, iar in cadrul acestuia, prezinta interes pentru dvs axa prioritara 1 “Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare” in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor, cu o valoare financiara de aproximativ 797 de milioane de euro. Masura este orientata in principal pe 4 domenii de specializare inteligenta: 1. Bioeconomie, 2. Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, 3. Domeniul de interes pentru dvs. – Energie, mediu si schimbari climatice, 4. Eco – nano – tehnologii si materiale avansate.

Pe langa programele UE gestionate de catre autoritatile de management din cadrul institutiilor publice din Romania, sunt si programele gestionate direct de catre autoritatile de la Bruxelles, iar programele de finantare pe care noi le consideram a fi de interes pentru dvs sunt urmatoarele: programul “Orizont 2020″, cu alocare financiara de 70 de miliarde de euro si programul “Parteneriatul european pentru inovare”, cu alocare financiara 4,5 miliarde de euro.

Andreea: As dori sa stiu care sunt elementele obligatorii ale unui proiect pentru a fi acceptat. Se acorda finantare pentru infiintarea de livezi?

Otilia Manta: Avand in vedere faptul ca sectorul pomicol este un sector cheie in sustinerea si dezvoltarea agriculturii romanesti, decizia, atat a autoritatilor noastre, cat si a Comisiei Europene, a fost de a se crea un subprogram dedicat sectorului pomicol, cu alocare estimativa de 320 de milioane de euro. Subprogramul are in componenta 4 masuri. 1. “Modernizare ferme”, cu alocare estimativa de 260 de milioane de euro. In calitatea dvs de fermier, dupa lansarea oficiala a masurii (in prima parte a anului viitor), trebuie, in conformitate cu Ghidul Solicitantului, sa intocmiti documentatia de finantare fie direct, fie cu sprijinul unui consultant. 2. Masura, “Prelucrarea si comercializarea produselor agricole”, cu o alocare estimativa de 40 de milioane de euro. Referitor la dvs, puteti fie opta pentru dezvoltarea unui proiect integrat (ferma pomicola plus centru de sortare, ambalare, livrare), fie sa ramaneti strict la optiunea de ferma pomicola si sa dezvoltati un parteneriat cu un centru de colectare, sortare, ambalare, depozitare. 3. Masura “Cooperare”, cu alocare estimativa de 15 milioane de euro. In cadrul acestei masuri se stimuleaza asocierea intre fermele pomicole mai mici, iar ca o propunere, consideram ca un centru de colectare reprezentativ ar putea sa faca obiectul de finantare a acestei masuri. 4. Masura “Grupuri de producatori”, cu alocare estimativa de 5 milioane de euro, care urmareste asocierea fermelor pomicole direct productive.

Poenaru Brindusa: Ma intereseaza daca un site de lectii de matematica on-line poate beneficia pentru dezvoltare de fonduri europene. Pana in prezent, investitiile le-am facut , cu eforturi, din venituri proprii. Am avea nevoie de un supliment pentru partea tehnica, pentru programe si pentru o mai buna vizibilitate. Astept cu interes un raspuns. Va multumesc! O seara buna!

Otilia Manta: In primul rand va felicitam pentru un astfel de proiect pe care l-ati initiat si pe care doriti sa il dezvoltati. Avand in vedere tematica proiectului dvs, consideram ca un program prin care sa fie finantat proiectul dvs ar putea fi Programul Operational “Capital uman” 2014-2020, Axa prioritara 6 “Educatie si competente”, cu o valoare alocata de 1,25 miliarde de euro.

Pe langa programele UE gestionate de catre autoritatile romane, aveti si optiunea sa accesati direct un alt program potrivit pentru proiectul dvs, respectiv programul Erasmus +. Cererea de propuneri se bazeaza pe Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a actiunii “Erasmus+“: Programul Uniunii pentru educatie, formare, tineret si sport, precum si pe programul de lucru anual Erasmus+ 2014 – Dimensiunea internationala a invatamantului superior (Rubrica 4) si pe programul de lucru anual Erasmus+ 2015.

Termenul maxim de depunere este 01.10.2015
Buget alocat: 1.736,4 mil. Euro

Actiunea-cheie 2 (AC2) – Cooperare pentru inovare si schimb de bune practici: parteneriate strategice in domeniul educatiei, formarii si tineretului; aliantele cunoasterii; aliante ale competentelor sectoriale; consolidarea capacitatilor in domeniul invatamantului superior; consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului.

Programarea termenelor de depunere a proiectelor dvs finantate prin intermediul actiunii-cheie 2 este dupa cum urmeaza: parteneriate strategice in domeniul tineretului – 4 februarie 2015; parteneriate strategice in domeniul educatiei, formarii si tineretului – 30 aprilie 2015; parteneriate strategice in domeniul tineretului – 1 octombrie 2015; aliante ale cunoasterii/Aliante ale competentelor sectoriale – 26 februarie 2015; consolidarea capacitatilor in domeniul invatamantului superior – 10 februarie 2015; consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului – 3 aprilie 2015, 2 septembrie2015.

Mai multe detalii aferente programului gasiti aici:

http://ec(punct)europa(punct)eu/programmes/erasmus-plus/discover/guide/index_en(punct)htm

Marian: Doresc sa stiu daca pot obține bani pentru înființarea unei microferme de iepuri si daca da cu ce contribuție trebuie sa vin eu?

Otilia Manta: Pentru infiintarea unei microferme de iepuri, care din punctul nostru de vedere este o microferma rentabila si va sugeram sa initiati o astfel de afacere, masurile prin care dvs puteti primi sprijinul financiar sunt urmatoarele: Submasura “Instalarea tinerilor fermieri”, in care valoarea sprijinului public nerambursabil este in cuantum de 100% grant, maximum 60.000 de euro; Submasura “Sprijin pentru ferme mici”, echivalenta fermelor de semisubzistenta, sprijinul public nerambursabil in cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 de euro, acordat sub forma de prima in doua transe: 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finantare si 30% din cuantumul maxim al sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

In afara celor doua submasuri mentionate, microfermele mai pot primi finantare prin Masura “LEADER”, prin intermediul grupurilor de actiune locala. Alocarea estimata a Masurii “LEADER” in 2014-2020 este de 624,932 de milioane de euro.

In situatia in care aveti aport propriu de 50% contributie financiara cash sau credit atras, puteti sa initiati un proiect de investitii mai mare in cadrul masurii “Investitii in active fizice”. Valoarea maxima a sprijinului public nerambursabil a unui proiect finantat prin aceasta masura nu va depasi 1 milion de euro pe proiect sau 1,5 milioane de euro pe proiect pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare locala (productie, procesare, comercializare).

Valentin: As dori sa stiu daca sunt proiecte deschise pentru educatie (in afara celor de tip POSDRU) in care sa se poata deconta salariu lunar. Mentionez ca nu intentionez sa deschid o gradinita. Ca si exemple as putea da: scrierea de curiculumuri noi pentru copii cu diferite deficiente, scrierea de carti, materiale auxiliare si altele. As dori sa ma indrumati spre cineva care sa ma ajute cu verificarea dosarului. Va multumesc.

Otilia Manta: Pe langa Fondul Social European, care este destinat, in principal, sprijinirii formarii profesionale a adultilor, exista si programe direct europene si as mentiona Programul Erasmus, prin actiunea-cheie 3 “Sprijin pentru reformarea politicilor – initiative prospective”.

Proiectele de cooperare prospectiva sunt proiecte de cooperare propuse si gestionate prin intermediul unui parteneriat al principalelor parti interesate in vederea identificarii, testarii, dezvoltarii si evaluarii noilor abordari inovatoare din domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului, care au potentialul de a deveni integrate si de a furniza date utile in scopul imbunatatirii politicilor educationale si de tineret. Bugetul alocat este de 17 milioane de euro, termenul de depunere a proiectelor este 24 februarie 2015.

Bugetul sesiunii din februarie se distribuie astfel:
• linia de actiune 1 – educatie si formare profesionala: 15.000.000 EUR;
• linia de actiune 2 – tineret: 2.000.000 EUR.

Contributia financiara a UE nu poate sa depaseasca 75% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
Se pot acorda granturi de maximum 500.000 EUR pe proiect.

Inainte de a depune cererea in format electronic, solicitantii trebuie sa isi inregistreze organizatia pe Portalul participantilor la activitati din domeniul educatiei, audiovizualului, culturii, cetateniei si voluntariatului si sa primeasca un cod unic de participant (Participant Identification Code – PIC). Codul PIC trebuie sa figureze pe formularul de cerere.

Prin portalul participantilor se gestioneaza toate informatiile juridice si financiare referitoare la organizatii. Informatiile privind inregistrarea sunt disponibile pe portal, la urmatoarea adresa: http://ec(punct)europa(punct)eu/education/participants/portal

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*