Comisarul European Dacian Cioloş consideră că fermele de subzistenţă pot opta fie pentru comasare, fie pentru agricultură ecologică
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că vor exista în viitoarea Politică Agricolă Comună instrumente specifice prin care un stat membru ca România să poată îndrepta fermele de subzistenţă spre comasare, fie spre agricultura ecologică.Acesta a subliniat că “eficienţă nu înseamnă neapărat o exploataţie mare, ci înseamnă în primul rând orientat spre o cerere care există pe piaţă”.
Comisarul european pentru Agricultură a mai spus că vor exista instrumente financiare pentru ca România să poată decide ce măsuri va lua în legătură cu aceste ferme şi “să nu i se dicteze de la Buxelles peste dictatura pieţei sau din altă parte”.
România ar putea pierde fonduri europene din 2014 dacă nu creşte nivelul plăţilor
România s-ar putea confrunta cu riscul dezangajării sau pierderii de fonduri europene pentru dezvoltarea rurală în 2014 sau peste doi ani, dacă nu menţine un ritm accelerat al execuţiei proiectelor şi efectuării plăţilor, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş “În privinţa dezvoltării rurale, România este la coadă. Ar putea exista acest risc anul viitor sau peste doi ani, dacă nu se menţine un ritm accelerat de plată. Se merge prea încet pe execuţia proiectelor”, a afirmat Dacian Cioloş.
Plăţi directe la hectar diferenţiate pe regiuni, din 2014
România ar putea să introducă din 2014 plăţi directe la hectar diferenţiate pe regiuni, a declarat Dacian CioloşPotrivit lui Cioloş, abordarea regională şi sectorială a agriculturii naţionale, în funcţie de realităţile din diferite regiuni sau sectoare de producţie, este aplicată în ţări membre mai vechi precum Germania, Franţa, Italia şi Spania, şi poate fi valabilă şi în România.Dar asta depinde de oficialii din Romania, pentru că sunt diferenţe între producţia de lactate în Câmpia Română şi cea din Apuseni sau Vaslui, între sectoarele de legume-fructe sau cereale din diferite zone a tarii
Românii mănâncă să trăiască şi nu mai investesc
Din datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS) privind ancheta bugetelor de familie arată că au scăzut investiţiile cu aproape 20% din trimestrul III 2011 până în aceeaşi perioadă a anului 2012. Dacă în trimestrul III 2011 o gospodărie cheltuia 1.521 de lei pentru consum (70,2% din totalul cheltuielilor), în aceeaşi perioadă din 2012 cheltuielile au crescut la peste 72% din total. În schimb, investiţiile – destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni ori alte forme de economisire – au scăzut de la 217 lei/gospodărie (10% din total) în 2011 la 175 de lei/ gospodărie (7,9% din total) în trimestrul III 2012.
Din totalul cheltuielilor de consum, aproape jumătate s-au direcţionat către achiziţia de alimente, băuturi răcoritoare şi alcoolice şi tutun.
Grupaj realizat de fermier Tibi Haynal, Targu Mures