În afara analfabeţilor cu diplomă şi chiar cu master sau alte “grade”, o statistică realizată de organizaţii neguvernamentale arată că 6% din populaţie nu ştie carte şi că aproape 100.000 de copii de şcoală nu ajung nici o zi în clasă într-un an. Alţi 41% dintre elevii români au acasă mai puţin de zece cărţi şi cam acelaşi procent dintre adolescenţii de 15 ani citesc cu dificultate. Patruzeci de mii de copii cu vârste între 6 şi 15 ani au renunţat la şcoală anul trecut, renunţare care are consecinţe grave pe termen lung, atrage atenţia reprezentantul UNICEF în România, Sandi Blanchet.
Aceşti copii îşi pierd copilăria şi pierd şanse şi momente importante, iar România îşi subminează propriul viitor. Cei mai mulţi dintre copii abandonează şcoala din cauza sărăciei, dar şi a lipsei de educaţie a părinţilor, care nu înţeleg importanţa şcolii, arată studiile de specialitate.
Cei mici sunt trimişi la muncă pentru a sprijini familia, sau pur şi simplu nu au ce să îmbrace pentru a merge la şcoală.
ing. Titi Vieru, Primar com Dumesti, jud. Vaslui