Cele mai sanatoase si consistente mancaruri de primavara

lllCiulama de urzici cu ochiuri

Ingrediente: jumatate de kg urzici (fierte si tocate), doua linguri faina, 4 linguri ulei, 4 cartofi, 4 morcovi mijlocii, o lingura vegeta, sare, 8 oua.
Preparare: Se aduna urzicile tinere si fragede, se spala bine si se pun la fiert. Se scurg de apa. Sunt fierte atunci cand se pot transforma usor intr-un pireu, daca sunt tocate cu un cutit de lemn. Urzicile tocate se pun intr-o cratita. Separat, se caleste faina in ulei incins, care se stinge cu zeama ramasa de la fierberea urzicilor.

 

Se amesteca ciulamaua cu urzicile si se sareaza dupa gust. Pentru fiecare portie de urzici se pun la fiert cate un cartof si cate un morcov, in apa doar cat sa le cuprinda, cu putina vegeta. Se pun in farfurie urzicile calde si se asezoneaza fiecare portie cu cate un cartof/morcov fiert natur si cu cate doua oua prajite (fierte).

Chiftelute de urzici 
Ingrediente: 0,5 kg urzici, 4 cepe, 3 linguri faina, doua felii paine muiata, 4 oua, sare
Preparare: Ceapa tocata se caleste intr-o tigaie, la foc mic, amestecandu-se cu o lingura de lemn. Se lasa pana se rumeneste, dar trebuie avut grija sa nu se prinda. Eventual se pot adauga cateva picaturi de apa. Urzicile oparite si tocate se adauga la ceapa si se inabusa pana cand scad. Se pun doua oua batute ca pentru omleta si se amesteca bine cu ceapa si urzicile. Se mai lasa putin si se ia de pe foc. Dupa ce s-a racit se adauga faina, painea, galbenusurile crude si sare dupa gust. Se amesteca bine pana la omogenizarea compozitiei si se adauga albusurile ramase batute spuma. Se iau cu o lingura chiftelute, se pun intr-o tigaie de teflon incinsa si se prajesc la foc mic, acoperite cu un capac.

Se iau 4 gramajoare de urzici. Se aleg, se spala in mai multe ape, se scurg bine de apa, apoi se pun pe masa si se trec de cateva ori cu sucitorul. Se iau si se pun intr-un castron cu 1/2 litri de apa. Se adauga o lingura de ulei, doua linguri de otet de mere, o lingurita de zahar si sare dupa gust. Se serveste imediat.

Piure de urzici cu hrean 
Ingrediente: 0,5 kg urzici, 30 g faina, 50 ml ulei, 5 catei de usturoi, 250 ml lapte, 100 ml smantana, doua linguri hrean ras, sare
Preparare: Urzicile se curata de impuritati, se spala bine si se fierb intr-un litru apa clocotita, acoperite, apoi se strecoara, pastrand apa. Dupa ce s-au racit, se trec prin masina de tocat. Faina se infierbanta un minut in ulei, la foc mic, fara sa se ingalbeneasca; se adauga usturoiul zdrobit, cu care se amesteca de doua-trei ori si, imediat, se pun urzicile. Se dilueaza si se lasa sa fiarba cateva clocote, pana cand se leaga si are consistenta unei smantani nu prea groase. Daca sosul este prea gros, se mai pune putina apa sau lapte si se lasa sa fiarba cateva clocote. Se ia de pe foc, se amesteca imediat cu smantana batuta cu o lingura cu apa rece si se potriveste de sare. Piureul se poate servi si fara smantana. Se presara hrean ras, direct in farfurie, cand se serveste. Hreanul nu se fierbe in sos, caci ii da un gust amar.

Urzici cu orez si telemea 
Ingrediente: 250 g urzici, 100 g orez, 50 g unt, 50 ml ulei, o ceapa, 100 g telemea, 150 g smantana, marar sau patrunjel tocat.
Preparare: Urzicile, curatate si spalate bine, se pun la fiert in apa clocotita, pana se inmoaie. Intr-o tigaie de teflon cu ulei se caleste ceapa tocata marunt. Dupa ce s-a inmuiat putin se adauga orezul si se stinge cu apa in care au fiert urzicile. Se mai lasa la fiert cateva minute. Dupa ce s-a racit orezul si a absorbit apa in care a fost fiert, se adauga telemeaua rasa si mararul tocat marunt. Intr-un vas, pus la foc mic, se amesteca urzicile fierte cu unt. Intr-un vas termorezistent, uns cu unt, se pun straturi alternative de smantana, urzici si orez. Se mai lasa 10 minute la cuptor. Se poate servi ca atare sau ca garnitura pentru fripturi.

 
Sos de urzici
Ingrediente: 500 g urzici tinere, 3 cepe, 4 linguri de ulei, doua linguri de faina de grîu, 4 linguri de smantana, sare.
Preparare: Urzicile se aleg, se spala, se toaca marunt si se pun într-o cantitate nu prea mare cu apa putin sarata. Când urzicile se inmoaie, se trec printr-o sita. Ceapa se taie marunt si se prajeste, se adauga faina si se prajeste, pâna capata culoarea crem. Amestecul se lasa sa se raceasca, apoi se toarna un pic de apa fiarta, se adauga urzicile, se amesteca si se fierb înabusit 5 minute, apoi se adauga smântâna, se lasa pana ajunge la punctul de fierbere si se ia de pe foc. Se poate servi fierbinte sau rece.

Ciorba de urzici 
Ingrediente: 0,5 kg urzici, doua cepe, doua linguri ulei, doua linguri orez, 300 g suc de rosii, un ou, verdeata, sare.
Preparare: Ceapa se toaca, apoi se pune la fiert intr-un vas cu 3 litri de apa. Cand clocoteste, se adauga orezul. Se curata urzicile, se spala, se toaca si se pun la fiert, cand orezul a inceput sa infloreasca, impreuna cu putina sare. Se lasa sa dea cateva clocote si, cand urzicile s-au fiert, se adauga sucul de rosii, uleiul si ouale batute bine. Se potriveste de sare si, la final, se adauga verdeata tocata (leustean sau marar). Se poate acri mai mult cu zeama de lamaie sau bulion de corcoduse. Daca ciorba nu este prea consistenta, oul se poate face omleta si apoi se pune in ciorba taiat cubulete.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*