Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat care sunt subvențiile pe care le vor lua fermierii în 2014 dar și ce sectoare vor beneficia de mai mult sprijin. Potrivit acestuia, 2014 este un moment de răscruce, un moment în care trebuie să se interveniă mai mult pentru zona de zootehnie.
“Producția vegetală s-a dezvoltat foarte mult și cred că suntem astăzi în postura, pe acea zonă, să putem să oferim o producție constantă în România dacă rezolvăm problema irigațiilor. Cred că cei care au afaceri în această zonă au văzut acest trend. Însă pe zona de zootehnie, acolo lucrurile nu stau foarte bine, de aceea vrem să orientăm o parte importantă a sprijinului și către zona respectivă. Este important să avem rase care sunt certificate și aclimatizate la condițiile din România. Am introdus, începând din acest an, un ajutor de minimis pentru conservarea raselor de animale. Cuantumul sprijinului aici este 650 de lei pe cap pentru zona de bovine, 650 lei pentru ecvidee, 100 de lei pe cap pentru ovine și caprine, 325 de lei pentru porcine, 6 lei pentru păsări și 10 lei pentru familiile de viermi de mătase. Este o măsură prin care încercăm să dezvoltăm capitalul genetic pe care îl are România, să conservăm rasele care s-au consacrat în România”, a spus ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a mai susținut că pe de alta parte, se vor continua plățile pe zona de ovine. Dacă pentru toate ovinele este o plată unitară pe cap de animal, pentru cele peste 9 milioane de capete, 1,6 milioane de capete care sunt în zonele defavorizate vor primi, în acest an, o plată suplimentară de 6,5 euro pe cap. Plata pentru toate ovinele se va face chiar de săptămâna viitoare, deja APIA a solicitat 345 milioane de lei pentru aceste subvenții.
“De asemenea, este pentru prima dată când venim cu plata pentru crescătorii de animale mult mai devreme. În ceea ce privește plata pentru ovinele din zonele defavorizate, ea se va face în luna martie, pentru că avem nevoie, cum spune regulamentul european, de 90 de zile de control, iar acestea expiră undeva la 15-20 martie 2014. Pentru bovine, plata se va face în continuare pe cap de animal, dar am introdus în acest an o schemă diferențiată în care plătim, pe de o parte, pentru toate bovinele din România o plată unitară pe cap, dar în egală măsură, pentru a ajuta laptele, venim cu 20 de euro pe tona de lapte livrat la unitățile de procesare sau către zona de vânzări directe. Sunt două forme de sprijin pentru zona de lapte, odată pe laptele livrat și venim și cu acel ajutor de minimis pentru tancurile de răcire.”, a subliniat Constantin.
Ministrul a mai adăugat că sprijinul pentru motorină a fost reintrodus în trimestrul IV din anul 2013 și va fi acordat în continuare în primele trei trimestre din 2014 și pe urmă printr-o nouă Hotărâre de Guvern programul va continua. “Am făcut o modificare, pentru că inițial erau, din suma totală, 25% pe fiecare dintre cele patru trimestre, dar pentru că solicitările mari au fost în decembrie, am mărit plafonul la 40% din plafonul total și dăm posibilitatea să acordăm de la un trimestru la altul, dacă sunt solicitări mai mari într-un trimestru sau altul”, a mai spus ministrul Agriculturii.