Detectarea căldurilor reprezintă, din punctul de vedere al pierderilor economice, o problemă managerială serioasă cu care se confruntă crescătorii de animale, atât în sistem intensiv cât şi în sistemul extensiv. Ineficienţa detectării estrului şi erorile în stabilirea stării de estru reprezintă principala cauză a valorilor mici ale ratei concepţiei şi prelungirii intervalului dintre fătări. Erorile în stabilirea stării de estru sunt reprezentate de procentul de vaci inseminate în afară perioadei optime. Majoritatea datelor din literatură de specialitate susţin faptul că între 5% şi 30% dintre femele nu sunt inseminate la momentul optim.
Factorii care îngreunează detectarea estrului sunt reprezentaţi de:
•neajunsuri ale sistemului de întreţinere (sisteme de întreţinere în boxe
individuale sau în sistem legat)
•declanşarea căldurilor pe timpul nopţii
•durata diferită a căldurilor – 18-24 de zile
•călduri foarte scurte (de doar câteva ore).
RDQ= număr inseminări pentru o concepţie x 21 (zile repaus uterin – perioada de aşteptare voluntară) + 10,5 ; RDQ= număr inseminări pentru o concepţie x 21 (zile repaus uterin – zile până la primul serviciu) + 21
Rata gestaţiei reprezintă numărul femelelor diagnosticate gestante raportat la numărul femelelor inseminate. Estimarea ratei gestaţiei se poate face pe baza ratei concepţiei şi a ratei detecţiei căldurilor, astfel:
Rata gestaţiei = Rata concepţiei x Rata detecţiei căldurilor
Spre exemplu, dacă într-o fermă rata concepţiei este 50%, rata detectării căldurilor 70% atunci rata gestaţiei va fi 0,50 x 0,70=0,35 sau 35%.
FACTORI CARE SCAD RATA CONCEPŢIEI
Rata concepţiei se află sub influenţa directă a mai multor factori, care pot fi clasificaţi astfel:
> Factori ce ţin de om sau factori manageriali
> Factori ce ţin de antecedentele ginecologice ale vacii
> Factori ce ţin de rasă şi individ
Dintre toţi aceşti factori, factorii manageriali influenţează în cea mai mare
măsură rata concepţiei. Dintre factorii manageriali care influenţează rata
concepţiei, amintim:
– detectarea slabă a căldurilor; – erori în stabilirea căldurilor;
– experienţa redusă sau superficialitatea operatorului însamântator;
– depozitarea, manipularea deficitară a spermei – calitatea inferioară a spermei utilizate, – foame sau deficienţe ale raţiei furajere etc.
O fermă în care 60% din vaci rămân gestante la prima inseminare denotă o calitate deosebită a managementului şi a operatorului insamântator. Dimpotrivă, dacă după prima inseminare, rămân gestante mai puţin de 45% din vaci situaţia denotă un management slab. Factorii dependenti de antecedentele ginecologice ale vacii sunt reprezentaţi de:
– tulburări survenite la fătare;- retenţii placentare;- infecţii uterine;- boală chistică ovariană;- fătările grele şi cele cu gemeni;- pierderile de gestaţie.
Dintre toţi aceşti factori, influenţa cea mai mare o au pierderile de gestaţie,
care sunt capabile să influenţeze decisiv rata concepţiei. În ultima categorie de factori (factori ce ţin de rasă şi individ) care influenţează rata concepţiei se află:
– vârsta femelei; – nivelul producţiei de lapte; – rasă. cont in numarul urmator
Toate problemele conducerii eficiente a activității de reproducție și nu numai(nutriție,mamite subclinice,cetoze,momentul optim de i.a.înțărcare etc.etc)este rezolvat prin introducerea la sala de muls a celui mai performant program (recunoscut mondial)AFIMILK.Sistem de gestionare a cirezii de vaci -lapte.