Nu avem lifturi care să ne ridice prin clădiri de sticlă deasupra norilor, dar avem munţi care ne duc mai sus de atât, nu avem pârtii de schi în mall-uri sau mări artificiale la sate;
însă ne despart câteva ore de aceste locuri naturale din orice colţ al ţării, nu avem autostrăzi suspendate, însă avem cel mai spectaculos drum din lume, nu avem kilometri de parcuri prin oraşe, însă avem cea mai mare întindere de pădure naturală din Europa.
Avem cel mai nou pământ din Europa, în care creşte 40 de metri în fiecare an, avem Peştera cu Oase, locul în care au fost găsite cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern, avem lagune albastre ce strălucesc printre munţi, avem focuri care ard din cauza emanaţiilor de gaze, avem multe altele.
Două treimi din suprafaţa României este acoperită de cel mai mare lanţ muntos din Europa, în timp ce 28% din lungimea totală a celui de-al doi-lea cel mai mare fluviu din Europa şi singurul care curge de la Vest la Est ne străbate ţara. Din cauza aluviunilor aduse în România se formează în fiecare an cel mai nou pământ din Europa, iar în Deltă, locul în care se scurge în Marea Neagră s-a creat un habitat unic în lume. Marea în care se scurge Marea Neagră, este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume şi lista poate continua la nesfârşit…
Împreună cu voi, cei care vă iubiţi ţara şi vă mândriţi cu ea, m-am gândit să dăm drumul unui lanţ în care să înşirăm toate comorile printre care trăim. Eu vă propun 5 locuri şi îmi doresc ca lista să continue până la infinitul pe care îl găzduim…
Delta Dunării – un ecosistem unic în lume
Delta este a doua cea mai mare deltă din Europa şi a treia importanţă ecologică din lume. Este cel mai nou pământ din Europa, creşte cu 40 metri de pământ în fiecare an şi este una dintre cele mai compacte zone de stuf din lume. Găzduieşte 1839 de specii de plante şi 331 de specii de păsări, lucruri care transformă peisajul într-unul desprins din poveşti.
Cascada Bigăr – o cascadă unică în lume
Cei de la The World Geography au fost atât de impresionaţi de micuţa cascadă românească, încât au plasat-o în fruntea topului cascadelor unice în lume! În primul rând pentru modul în care apa se scurge pe bucata de pământ în formă de clopot şi în al doi-lea rând pentru că este amplasată exact pe Paralela 45, adică la mijlocul distanței dintre Ecuator și Polul Nord.
Castelul Bran – unul dintre cele mai înspăimântătoare castele din lume
Castelul Bran a fost construit în jurul anului 1378, pe vârful unei stânci, având o poziţie strategică din punct de vedere militar. Acesta este cunoscut în întreaga lume sub numele de Castelul lui Dracula, datorită legendelor ce au circulat pe întreg mapamondul, alimentate de caracterul crud şi sângeros al voievodului Vlad Ţepeş – Dracula.
Mocăniţa – singurul tren din lume care funcţionează pe aburi
Mocăniţa este un tren cu aburi, care a fost construit după primul război mondial, în 1930, pentru a transporta lemn. Astăzi este utilizat doar în scop turistic, funcţionând pe un traseu de 56 de kilometri, prin Parcul Naţional Munţii Maramureş.
Transfăgărăşanul – cel mai spectaculos drum din lume
Transfagarasanul uneşte regiunile Transilvania şi Valahia, pe o distanţă de 90 de kilometri de traseu spectaculos, plin de curbe si pante. În anul 2009 a fost pentru prima oară declarat de cei de la Top Gear cel mai spectaculos drum din lume, iar de atunci îşi păstrează locul în toate topurile.Dar cite comori nu avem…