În urmă cu aproape o mie de ani a fost pusă temelia comunei Diosig de către fondatorii care aparţin familiei Dorog, din neamul Gutkeled. Ei au fost urmaţi de către alţi gospodari pentru care proprietatea primăriei este sfântă. Tradiţia lucrului bine făcut a continuat inclusiv cu medicul veterinar BACSO LASZLO ENDRE ultimul primar. Cu toţii şi-au adăugat fiecare partea lor de trăinicie, aşa cum continuă şi actualul edil Mados Attila. Deşi nu-mi propun să scriu despre reuşitele sau despre proiectele care impun această comună printre localităţile de referinţă ale ţării, voi aminti doar în treacăt câteva obiective comune ale UDMR-USL.
„Dorim să schimbăm viteza la Primăria Diosig, dar nu şi direcţia”
Actualul primar continuă direcţia stabilită de predecesori. „Dorim să schimbăm viteza la Primăria Diosig, dar nu şi direcţia imprimată de fostul primar. Am şi puterea şi cunoştinţele necesare să fac pentru comună ceea ce este necesar. Am o experienţă vastă pe fonduri europene şi cred că pot să exploatez această experienţă în folosul comunităţii”, a spus primarul Mados Attila. De la calculatoare în interes cetăţenesc şi punct public de informare, la curăţenie, la aspectul estetic stradal şi edilitar, ori dezvoltarea infrastructurii, până la dezvoltarea și punerea în valoare a potențialului și valorii culturale a comunității, nimic nu rămâne omis ori minimalizat.
Printre lucrările de anvergură, nelipsit rămâne proiectul transfrontalier în valoarea de 700.000 de euro care are ca obiectiv renovarea Castelului de la Diosig, iniţiativa a UDMR, dar şi alte proiecte. Castelul Zichy dispune de 44 de încăperi şi de o grădină în subsolul căreia s-a găsit apă geotermală. În acest obiectiv turistic de o rară frumuseţe dorim să înfiinţăm un punct de informare turistică”. Un alt obiectiv constă în achiziţionarea unui imobil din centrul localităţii, în scopul transformării clădirii aflate în paragină într-un centru multifuncţional pentru tineret. „O altă ţintă a noastră este să menţinem neschimbat preţul apei, dar şi să încheiem contracte de furnizare a apei potabile cu beneficiarii.
Reuşitele acestei comunităţi nu permit mediocritatea
Să mai amintim de reabilitarea unor construcţii şcolare, achiziţionarea de utilaje necesare întreţinerii terenului de sport, dar şi pentru canalele pluviale şi pentru parc, proiectul parcului din centrul Diosigului este unul în valoare de 3,7 miliarde lei vechi etc Conducerea primăriei, consilierii şi întreaga obşte, cu toţii ştiu că la temelia reuşitelor de azi stau scrise file de istorie care ne îndeamnă să fim la înălţimea aspiraţiilor şi reuşitele celor de ieri şi de mâine.” Reuşita semenilor de până acum nu ne permit să ne complacem în mediocritate,” a spus primarul. Şi viceprimarul îşi va materializa experienţa dovedită în administraţie până acum, aşa cum a spus la investitură:” Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi, la fel ca şi în anii precedenţi sperăm ca împreună să asigurăm o conducere eficientă, în condiţii optime a comunei pentru ca locuitorii să fie mulţumiţi”, a spus viceprimarul Costel Sabău. Conducerea primăriei are tot sprijinul din partea formaţiunii politice, UDMR, dar şi din partea Consiliul Judeţean, respectiv Prefectura Bihor.
Şi podgoria de viţă nobilă din Diosig,este celebră încă din secolul XVI
De la întâia atestare documentară a comunei, respectiv din anul 1278, la înregistrarea papală pentru prima dată între 1332-1337 şi până astăzi localitatea a purtat mai multe nume, fiind totodată proprietatea unor personalităţi remarcabile. Până în anul 1910 s-a numit Ér-Diószeg, Mező-Diószeg şi, după acel an a primit numele Diószeg, respectiv Diosig din anul 1925. Datorită renumitei podgorii, celebră încă din secolul XVI, comuna a fost apreciată, devenind împreună cu oraşul Săcuieni, un târguşor. Aici, în 1870 a fost fondată Şcoala regală maghiară de viticultori, prima de acest gen din ţară. Să mai amintim că încă din 1795 Diosigul avea şi imprimerie. Prin dezvoltarea şi modernizarea proprietăţii familiei Zichy a fost înfiinţată ferma model de viticultură şi pivnicerie, o fabrică de coniac, Corporaţia industrială formată din bresle, etc.
Cu tot răul făcut de cele 2 războaie mondiale, modificarea graniţelor, colonizările, reforma agrară din anul 1945, colectivizarea, dictatura regimului comunist, precum şi tranziţia care a durat şi după anul 1989, nu au slăbit complet capacitatea de încărcare social-economică a acestei comune. Aici, diversitatea naturală, economică, umană şi confesională rămân la ea acasă. Coexistă în prezent trei naţionalităţi (maghiară, română, rromă) cu cinci religii (6 parohii, 8 biserici şi capele, 9 cimitire).
Cum poate omul ca să –şi sfinţească locul natal!
Bogăţia oamenilor acestei comune, au imprimat valoare comunităţii. Dintre personalităţile care au marcat istoria acestei aşezări amintesc:
Episcopul reformat Diószegi Végh Mihály (sec. XVII.), traducătorul de opere artistice Diószegi Bóné Mátyás (1622-?), episcopul reformat Diószegi Kiss István (1635-1698), căpitanul –colonelul curuţ Bóné András (1657? – 1707), episcopul greco-catolic Kovács Meléciusz (1707-?) căpitanul Kis Pál (1809-1867), preotul ortodox din satul român Papp Zakariás (1808-1901), agentul electoral al ţării, Jankafalvi Csizmadia József (1831-1986), haiducul Dobos Gábor (1836-?) profesorul agrar Szaniszló Albert (1844-1913), misionarul baptist Kornya Mihály (1844-1917), producătorul de orgi, Szabó Gy László (1908-1985), etnograficul Mikecs László (1917-1944), fotograful Erdőháti Géza (1910-2003). A venit aici şi Petőfi Sándor, ca şi actor călător (1843) şi Simonyi József şi Széchenyi István (locotenent), soldaţii armatei Hessen-Homburg s.a
Valorile nu pier niciodată
Galeria personalităţilor care au îmbogăţit istoria acestei comunităţi este rasplătită cu Monumente Istorice –statui-busturi precum:
• Statuia lui Kossuth: a fost realizată de Gerenday Béla în 1896 şi reprezintă bustul din bronz al lui Kossuth Lajos din tinereţe pe un piedestal. A fost expus în anii: 1896, 1940, 2003 (a fost primul bust de acest gen din Transilvania)
• Statuia lui Bocskay : a fost realizată de către un necunoscut în 2004, este bustul metalic al lui Bocskay István pe un piedestal şi a fost expus în 2004
• Stâlp funerar al eroilor romani din războiul pentru libertate în 1848-1849 realizat în 1990 şi este un stâlp omagial cioplit din lemn…
• Placa de marmură făcută în memoria lui Bocskay István şi a bătăliei din Diosig şi Álmosd: s-a făcut în 1994, e din marmură albă cu inscripţie aurită, pusă pe peretele interior în partea estică al bisericii reformate
• Placa comemorativă a episcopului Diószegi Kiss István : a fost realizată în anul 1994, e din marmură albă cu inscripţie aurită, fixată pe peretele interior în partea estică al bisericii reformate
• Placa comemorativă a lui Mikecs László făcută în septembrie, 2003, este o placă de marmură şi se găseşte pe peretele parohiei romano-catolică.
• Placa comemorativă în memoria lui Szecheny Istvan, căpitan al regimului de cavalerie Hessen-Homburg, cel mai mare patriot maghiar un militant înflăcărat al cauzelor comunitare, placa reamplasată în anul 2006 pe peretele exterior al primăriei din comună, clădire în care acesta a locuit timp de 5 ani în perioada1820-1825.
Placa comemorativă a lui Simonyi József: realizată în august, 2005, se găseşte pe peretele parohiei romano-catolică
Evenimente, realizări, proiecte
Zilele Comunei Diosig
Dintre evenimentele de referinţă amintesc în primul rând Zilele Comunei Diosig. Sărbătoarea este organizată în ultimul weekend al lunii august.Cu acest prilej au loc expoziţii de pictură, concursuri de şah, concursul internaţional de ceaune, întreceri sportive, concursul de atelaje, concerte, fiind o ocazie de relaţionare şi de dezvoltare a relaţiilor interumane. La eveniment vin oameni de seamă din diferite locuri. Un exemplu în acest sens este faptul că în fiecare an, cu ocazia acestui eveniment un grup de francezi vizitează Diosigul, comuna noastră fiind înfrăţită cu Fontenay Le Comte din Franţa, dar şi cu Diosig din Slovacia. Se realizează în acest fel un schimb de experienţă, un grup de români plecând anual, la rândul lor, în Franţa.
Balul strugurilor şi concursul anual de vinuri
Din cele mai vechi timpuri o mare contribuţie la renumele comunităţii a avut-o Podgoria Diosig În fiecare toamnă, după terminarea de recoltare a viilor, are loc în comună un bal al strugurilor, găzduit în Căminul cultural. Pentru a-i anunţa pe localnici, tinerii umblă pe străzile comunei în trăsuri, căruţe şi anunţă balul. Această tradiţie are origini maghiare. O mare contribuţie la renumele acestei comunităţi o are Podgoria Diosig, având soiuri de struguri de vin şi de masă dintre cele mai renumite, cu vinuri recunoscute mai ales în zona de vest a ţării dar şi în străinătate. Anual, în comună sunt organizate concursuri de degustări ale vinurilor produse de localnici dar şi de cultivatori de viţă de vie din împrejurimi.
Bătălia de pe Valea din Nyúzó
Toamna se organizează în comună un eveniment istoric deosebit şi anume, Bătălia de pe Valea din Nyúzó, organizată în memoria bătăliei din Diosig şi Almosd din 15 Octombrie 1604. Evenimentul are ca şi locaţie de desfăşurare exact locul luptelor aflat la graniţa cu Ungaria. Acest eveniment este organizat doar de câţiva ani însă se doreşte a deveni o tradiţie păstrată an de an.