Fermierii care se vor ocupa de integrarea producție vor avea prioritate la banii europeni și punctaj mai mare în măsurile Programului Național de Dezvoltare Rurală.
În opinia șefului MADR, asocierea este direcția către care trebuie îndreptați producătorii agricoli și fermierii, deoarece comercializarea în comun a produselor lor reprezintă cea mai bună soluție pentru dezvoltarea agriculturii românești.
”Cel mai important mesaj pe care îl transmitem către fermieri este că aceia care înțeleg să integreze producția, cei care închid cercul, așa cum se spune în agricultură – au producție și vor să facă și procesare, mai departe depozitare, comercializare – vor avea prioritate în obținerea de fonduri europene în următorii șapte ani de zile, vor avea punctaj suplimentar”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Daniel Constantin a precizat că în 2013 a fost pentru prima dată când s-a exportat mai mult decat s-a importat în sectorul agroalimentar, însă este necesar ca fermierii români să înțeleagă în continuare importanța integrării producției.
”Acum trebuie să ne ocupam de integrarea producției, să nu mai exportăm materie primă, să mai exportam grâu masiv, să nu mai exportam porumb masiv, așa cum o facem în aceste zile. Atunci cred că soluția pe care o avem la îndemână este de a-i stimula pe cei care duc producția, porumbul de exemplu, mai departe către zootehnie și așa mai departe, în toate domeniile, zootehnie, producție vegetală sau horticultură”, a mai spus ministrul.
El a subliniat ca in prezent este pentru prima data cand procesul de comasare a terenurilor si cel de asociere poate fi stimulat prin anumite masuri.