Boii ne-au falimentat vaca de lapte, dar tinerii pot scoate bani din bovina de carne, dacă va fi subvenţionată

btDacă am fi votat după 1990 ca preşedinte al ţării pe Culită Tărâţă, actual şef al Consiliului Judeţean Neam; Dacă am fi avut Ministru al
Agriculturii pe nemţeanul Lucian Buzdugan, mentorul performanţei agricole unicate din Insula Mare a Brailei şi dacă pe medicul  veterinar Vasile Pachițanu l-am fi avut premier,redeveneam mai mult decât grânarul europei.Deocamdată produsele Grupului TCE 3 Brazi,fondat de Culiță Tărâță, au câştigat gustul oamenilor din Bucureşti nu doar la Indagra.

În aceeaşi măsură sunt apreciate investiţiile făcute, noile locuri de muncă, integrarea şi procesarea producţiei agricole, tehnologiile, performanţele de vârf şi dotarea, invidiate nu numai de către concurenţii din Europa, ci şi din America. Consemnez în cazul de faţă doar câteva elemente despre  facerea de succes a cărnii de vită concepută,experimentată şi generalizată la TCE 3 Brazi și în țară.Președintele Angus-RO, dr. Vasile Pachițanu,consideră că restricţia de a valorifica laptele pe piaţă şi preţul de batjocoră dat pe lapte, îi ajută pe crescători să se reorienteze spre ferme cu bovine de carne. Vaca de carne necesită mai puțină muncă și are un potențial de profitabilitate mult mai mare.Mai ales că oamenii încă nu au dat de gustul cărnii de vacă.La ora actuală consumul în România se ridică la 7 kg/locuitor, conform raportărilor de la procesatori şi abatoare. Prin urmare, în România este o nevoie reală de creştere a vitelor de carne. Să nu uităm că România asigura 42% din necesarul de carne de bovine şi ovine pentru Orientul Mijlociu înainte de 1990. Pentru că a distrus marile complexe, trebuie mutată în gospodăria privata vita de carne.Este bine de spus doar un aspect mai puţin cunoscut.

Carnea de vită este o uzină farmaceutică,dar noi ne îmbolnăvim cu fastfood-uri
În ultima vreme cercetătorii au demonstrat cât de importantă este carnea de vită pentru sănătatea oamenilor. Aceasta este ca un produs farmaceutic, folosit de ţările cu tehnologie avansată de extracţie a principiilor nutritive din muşchii de vită pentru conţinutul cel mai ridicat de fier (după moluşte), creatinina şi alte enzime capabile să suplinească anumite enzime umane şi să asigure o creştere armonioasă şi o bună stare de sănătate. Majoritatea substanţelor anabolice, care nu sunt considerate droguri pentru sportivi, se extrag din carnea de vită. Pe lângă alte avantaje, oportunitatea poate fi valorificată, dacă susţinem mai consistent pe tinerii care
vor să opteze pentru această afacere. Trebuie umblat la subvenția pentru creșterea vițelei de prăsilă, menținerea ei în gospodărie (…), până la obținerea vițeilor care să producă beneficii. Eu fac cheltuială cu vițica, începând de la șase luni, când iau subvenție pentru vițel, până la 22-24 de luni la fătare, eu fac investiții cu ea, o hrănesc ca să producă un vițel. Această perioadă este puțin neacoperită. Un tânăr trebuie să cumpere un nucleu de 15-20 de femele. Apoi, trebuie să poată cumpăra un tăuraș de prăsilă pe care ar urma să dea între 2.500 – 3.000 de euro. O femelă de prăsilă din rasele existente în jurul Bucureștiului, unde cred că foarte mulți tineri de la țară s-au mutat, nu costă mai mult de 400 – 500 de euro maximum, o femelă (…) de 14 – 15 luni pe care s-o folosească la reproducție.
Nucleul de început ar însemna minimum 35 de femele, astfel încât, să-și poată permite să cumpere un tăuraș de prăsilă. Altfel, degeaba investește.

Reproducţia controlată este obligatorie
Cel mai simplu este să faci metişi de carne, pornindde la vacile existente în fermele mici. Asta nu înseamnă că ai deja o fermă de vaci de carne. Dacă importăm mereu viţei,nu vom fi niciodată competitivi cu cei care ne furnizează viţei.Trebuie să producem şi singuri. Dinainte de anul 2000 am fost susţinut de Culiță Tărâţă să elaborez o strategie pentru fermele de carne. Formarea şi consolidarea unui sector de vaci de carne este o minge ridicată la fileul micilor gospodării ţărăneşti. E regretabil că au dispărut de la noi Sura de Stepă şi Mocăniţa,dar este îmbucurător că noi deţinem câteva comori unicate. Aceste exemplare absorb foarte bine rasele de tip montan
din vestul Europei – Grigio Alpină, Obrach, Gascogne din Franţa, Sales etc. Am ajuns deja la o diversitate de rase de carne, devenind furnizori de material de prăsilă valoros.

Vaca de carne poate deveni o alternativă profitabilă dacă se vrea

Fiecare specialist poate să inoveze o anumită schemăde încrucişare. Important este că această schemă să asigureoptimul biologic, care să aducă un profit economic optim pentru fermier. Putem ajunge la profit printr-o schemă simplă:În zonele colinare sau la munte,de la rasele noastre Bruna şi Pinzgau, mai mult de 3.000 de litri de lapte marfa nu se pot obţine la o lactaţie. Indiferent de
condiţii. Preţul oferit pe lapte să zicem că este de maximum 5.000 de lei vechi. 3.000 de litri x 5.000 de lei = 15 milioane de lei
vechi. Dacă se cresc doi viţei hibrizi din rase de carne, ei vor avea câte 270 de kilograme în aceeaşi perioadă. 540 kg x 2 euro = 1.080 euro = 43 de milioane de lei vechi. Este un calcul sumar. Nu am luat în considerare costurile suplimentare pentru obţinerea laptelui. Dar ne trebuie pajiște, care la vaca de carne, în special la Angus, înseamnă iarbă, iarbă, și iar iarbă, precum și fân pentru perioada
de iarnă. Apoi, tânărul fermier are nevoie de niște adăposturi simple, niște saivane în care animalele să se adăpostească în caz de frig excesiv. Specialiştii trebuie să întocmească programele de reproducţie, astfel încât fătările să aibă loc la sfârşitul iernii, pentru a valorifica iarba. Este cel mai mare secret pentru a obţine producţii maxime de carne. Carnea de vită Angus este una scumpă, premium, este o carne care se adresează deocamdată acelora care au bani, restaurantelor și magazinelor mari etc. Însă, există această nișă extraordinară de export. Piața din România mai puțin, dar există o chestie în afaceri – nu trebuie să-ți cauți consumatorii,
ci trebuie să-i creezi. Prin programe de marketing, printrun program al departamentului nostru, al Asociației Angus-RO (nu ne mai legăm de stat că el nu face chiar nimic), menit să-i învețe pe consumătorii români ce este această carne, cum se mănâncă ea, ce calități are, etc. Eu am vizitat aproape toate steakhouse-urile din România…

>

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*