La Congresul tinerilor fermieri europeni de la Bruxelles s-a discutat despre viitorul politicii agricole comune .Numarul tinerilor fermieri din Romania a putut fi numarat pe degetele miinii…La Congresul organizat de popularii europeni au fost dezbatute unele probleme stringente.Numarul mic de participanti ne arata un lucru extrem de grav la nivel de Uniune Europeana.Chiar daca ultimele statistici sunt din 2010,reamintesc faptul ca media tinerilor era de doar 7,5% .Se intelege,intre timp,batrinii s-au dus,iar tinerii sunt fugariti de taxe,impozite si alte gloabe din agricultura .Dincolo de statistici, Europa are nevoie de entuziasm, forță de munca tânără, implicare a acestor tineri si,mai ales,de sustinerea fiscala,legislativa,bancara si pastrarea lor .Altfel…
Tinerii români participanti, cu vârste cuprinse între 24 şi 35 de ani, s-au întâlnit totodată cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, cu care au discutat despre proiectele pe care le au şi de la care au primit şi sfaturi pentru viitor.
Corina Cruşint, de 31 de ani, din Harghita, a preferat să lase în urmă viaţa din Cluj şi să revină acasă, alături de părinţi, la ţară. În prezent, ea coordonează o fermă de vaci şi viţei, proiect accesat acum doi ani pe Măsura 114 (Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă), şi în acest an a achiziţionat şi ovine.
“Povestea mea este puţin mai complicată. Animalele erau deţinute de părinţii mei. Eu m-am întors din Cluj Napoca acasă şi mi-am dat seama că în alt domeniu nu pot activa în zona respectivă, pentru că e greu cu locurile de muncă. Şi atunci mi-am spus – de ce să nu profit de vârstă, de experienţa pe care totuşi o am, crescând într-o familie care a ţinut întotdeauna animale, şi de ce să nu profit şi să nu fac altceva’, a povestit Corina, adăugând că aşa a ajuns să preia ferma pe numele ei şi că în această activitate au ajutat-o foarte mult specializările pe domeniul agricol pe care le avea.
Ea a precizat că pleacă foarte optimistă de la Bruxelles, apreciind iniţiativa ca fiind una extraordinară, pentru că tinerii fermieri din toată Uniunea Europeană au putut interacţiona şi face schimb de experienţă. “Nu ştim cum va fi în viitor, dar cu siguranţă de hrană va fi nevoie, în orice zonă sau continent locuim”, a adăugat tânăra fermieră.
Ionel Ban a prezentat un proiect pe care îl coordonează în judeţul Giurgiu, privind modernizarea şi dezvoltarea unei exploataţii apicole.
“Am încercat să arăt semnificaţia pe care o au albinele la ora actuală, şi anume polenizarea florilor, ceea ce duce, în zona de sud, la o producţie cu cel puţin 30 la sută a produselor agricole. Am vrut să arăt, prin modernizarea acestei ferme, că se pot crea locuri de muncă pentru personalul din zona de sud şi din localităţile din apropiere şi am vrut totodată să arăt /…/ că se poate dezvolta un proces, un lanţ, în care pe lângă producerea de produse apicole, putem realiza şi desfacerea, etichetarea şi vânzarea acestora către lanţuri de magazine. Şi aici am luat legătura cu persoane care au agreat ideea şi vor să colaborăm pe viitor pentru a exporta aceste produse ecologice în ţări ca Grecia, Bulgaria, Germania. Şi vrem ca prin această oportunitate să arătăm că şi tinerii din România au iniţiativă şi au idei foarte bune privind dezvoltarea agricolă”, a declarat Ionel Ban, care are o fermă în comuna Letca Noua, judeţul Giurgiu.
El a spus că a primit multe sfaturi bune de la comisarul Cioloş privind dezvoltarea pe viitor a fermelor şi că au fost dezbătute problemele cu care tinerii fermieri se confruntă în teritoriu.
Un alt tânăr fermier român, Cristian Bobe, doreşte ca vinul pe care îl produce să devină vestit pe piaţă.
“Am rămas plăcut surprins de această iniţiativă, este pentru prima oară când văd că Uniunea Europeană chiar acordă atenţie tinerilor fermieri. Şi sper să arătăm că putem şi că se poate face agricultură de performanţă cu bani europeni /…/Am o plantat o cultură de viţă de vie de 102 de hectare, este anul doi acum deja, prin programul de conversie, în comuna Peştera, judeţul Constanţa. Ne-am zbătut cu credite, să putem face rost de bani şi încercăm să facem rost şi de mai multe utilaje, uşor, uşor să ne extindem, să facem şi o cramă şi să încercăm să ieşim pe piaţă cu un vin bun de calitate şi, să vedem, poate apărem pe hartă!”, a arătat Cristian Bobe.
Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, care a susţinut participarea tinerilor fermieri la Bruxelles, a subliniat că aceştia fac parte din regiuni diverse ale ţării, între care Harghita, Arad, Braşov, Constanţa, Suceava, Dolj, Ialomiţa şi chiar Bucureşti.
“Aceasta deplasare mi-a readus speranţa că în agricultura românească sunt oameni care pot să facă ceva foarte serios . Şi în problemele puse de exemplu în discuţiile cu comisarul Cioloş, singura concluzie pe care o puteai trage este că ei vor să-şi dezvolte afacerea. .. Au întrebat de dezvoltare, cum pot să-şi valorifice produsele, cum să ajungă să facă nişte produse care să fie competitive pe piaţă.
P S
Schemă nouă pentru dependenta de ei…inca de la distribuţia fructelor şi lactatelor în şcoli
Comisia Europeană a propus o nouă schemă de distribuire a fructelor şi produselor lactate în şcoli.Dacian Cioloş spune ca scolile vor putea finanţa nu doar distribuirea de fructe, legume sau lapte gratuit, dar vor putea finanţa şi anumite programe de deplasări, de vizite în ferme sau de grădinărit în şcoală sau alte tipuri de programe, pentru a învăţa copiii să mănânce sănătos şi să ştie şi de unde vin aceste alimente sănătoase. Statele membre deja pot să decidă dacă aplică sau nu programul. Apoi, dacă îl aplică, pot să decidă pentru ce categorie de copii, pentru ce categorie de vârstă, pentru ce categorii de şcoli să-l distribuie, frecvenţa de distribuţie, tipul de produs, ce fel de fructe, ce fel de legume. E important ca statele membre să-şi ţintească anumite obiective, ca să vedem şi nişte rezultate după câţiva ani de aplicare.