După cum prevesteam, marii comercianţi de cereale, susţinuţi de unii “ziarişti”, politruci şi globalişti, fac şi desfac piaţa,dictind inclusiv preţul grâului!Dar acestia nu se rezuma numai asupra piinii. AVERTISMENTUL REDACŢIEI NOASTRE NU A FOST LUAT ÎN SERIOS CÂND AM SCRIS CĂ VOM OBŢINE PRODUCŢII MARI, DAR PROFITUL FERMIERILOR VA FI MAI MIC decât anul trecut ! Degeaba a iesit din turnul de fildes ,într-un târziu, Consiliul Concurenţei (CC) şi a făcut câteva inspecţii la sedii şi puncte de lucru ale principalelor companii active pe piaţa comercializării cerealelor…
Zarurile sunt aruncate, fermierii, în marea lor majoritate au fost si sunt ţepuiţi,iar magnaţii blindaţi cu bani fac naveta peste mări şi ţări…
V-am spus pe când era în pârgă grâul ca se pune la cale Marea Înţelegere Anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor, şi nu mi-aţi dat dreptate. Acum semănaţi ce aţi recoltat. Cifrele producţiilor au fost umflate, s-a creiat impresia că avem producţii foarte mari, pentru ca să se dea la preţuri de pomană şi fermeri să iasă în pierderi. Raportările de vis ale Ministerului Agriculturi prin direcţiile sale agricole, facute de urmasii elefantilor dinainte de 89 ,doar nu toacă banii contribuabililor degeaba,deci sunt încă odată false.
Pentru ca fermierii nu pun prêt pe ziaristii lor,n-are cine-i apara,si merg dintr-o pierdere in alta
Pe când alertam colegi din presa agricolă de cartelul mafiei, ei împărţeau posturile asociaţiei facuta pentru ei, în timp ce marile companii Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultură, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain, îşi puneau în practică planurile de câştig. Degeaba au aflat (într-un târziu) cei din Consiliul Concurenţei (CC) că “este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţiala între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare, ” a declarat Bogdan Chiritoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Dacă aceste Companii au abonamente la “marile” reviste agricole, cum o să prevestească tepuirile planificate? Cum o să scrie rău despre companiile făcătoare de” bine”? Mai ales că, în situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi DOAR de până la 10% din cifra de afaceri!
Grâul fermierilor noştri ţepuiţi nu are preţ la noi, dar este la mare căutare în Egiptul terminat de “Mondialişti”
Curios că în conformitate cu legislaţia din spatele uşilor închise, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor, în timp ce fermierii pot falimenta! Degeaba se contrează Premierul şi Preşedintele; ei se ceartă şi agricultura este sabotată şi pe timp de PACE! Băsescu a vorbit, în cadrul evenimentul “Ziua Cercetării Procera”, la Fundulea, judeţul Călăraşi, despre posibilitatea existenţei unei înţelegeri de tip cartel între companiile străine care achiziţionează produse agricole de la noi. Dar vorba nu ţine loc de bani în seiful fermierilor.”Am văzut achiziţie de grâu cu 650-675 de lei pe tonă, adică 147 de euro, vândut în Egipt cu 197 de ero pe tonă. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observată de Guvern şi Consiliul Concurenţei? E vorba de o diferenţa de 50 de euro”.
” Păstorii “se contrează şi fermierii încasează pierderi
Altă sămânţa de scandal vizează situaţia fermierilor obligaţi să îşi vândă producţia la preţuri mici pentru că nu mai beneficiază de certificate de depozit. Cum de s-a pus la cale eliminarea certificatelor de deposit, în contextual în care e o producţie foarte mare, obligând pe fermieri să vândă acum producţia,la preturi derizorii. Este adevarat că marile companii fac ceea ce ştiu mai bine! Adică, şi acest an, la fel ca şi pe vremea când Adrian Rădulescu, (acum consilier prezidential) conducea Ministerul Agriculturii; cu toţii, fac bani pentru ei, şi îi fac pe agricultori mai saracaciosi .
Era previzibil că preţul de achiziţie va fi pus sub presiune datorită experimentatilor…”comercianti”. Dar de ani de zile, fermierii sunt prinşi în acest cerc vicios din care nu pot ieşi singuri. În România, a devenit o tradiţie ca dintr-o recoltă bună să nu câştige decât comercianţii care speculează orice situaţie, fie seceta, fie abundenţă, în favoarea lor. Iată de ce primii cinci traderi multinaţionali prezenţi în Români au făcut anul trecut împreună afaceri de 1,5 mld. Euro, sumă echivalentă cu 30% din totalul producţiei de cereale.
Cum i-am făcut boieri pe alţii şi cerşetori pe fermierii noştri!
Astfel, prin bunăvoinţa celor ce ne păstoresc, am făcut să fie liderul pieţei Cargill cu (462 mâl. euro), urmat de Alfred Toepfer (424 mil. euro), Glencore (250 mil. euro – rulaje estimate), Ameropa Grains (198 mil. euro) şi Bunge (131 mil. euro) s.a.De remarcat că preţul grâului la poarta fermei este în prezent cu 35% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Putem face o comparaţie şi cu grâul cotat pe bursele internaţionale. La bursa din Chicago, tonă de grâu (spot) era – transformată în lei şi unităţi de măsură compatibile – peste 800 lei. La Londra, potrivit site-ului MADR, pe 2 august, pe pieţele futures, în preţuri CIF (cu taxe), cotaţia era de 248 dolari/tonă (825 lei), iar la noi se dădea cam de pomană, sub privirile Aleşilor Neamului Românesc.