Mai multe noutati decit in ceilalti ani au fost prezentate presei agricole din Europa in Paderborn, Germania. Dintre acestea redam doar citeva.
Claas a construit o linie de asamblare deosebit de eficienta pentru noua transmisie continuu variabila, EQ 200, care va echipa de acum inainte tractoarele Arion 500/600. Componentele transmisiei sunt prelucrate de roboti inainte de a fi asamblate. Totul se verifica in standul de testare de la iesirea de pe linia de asamblare. Calitatea este urmarita cu o strictete nemteasca. Diverse echipamente monitorizeaza electronic cuplurile, unghiurile de rotatie, fortele de apasare si alti parametri. Daca apare cea mai mica eroare in fabricatia sau ansamblarea pieselor, linia de lucru se intrerupe automat si se reporneste doar dupa ce eroarea a fost remediata.
Pana a o lansa, noua transmisie a fost supusa la mii de ore de test. Acestea au fost efectuate pe un stand de testare de ultima generatie, la o putere de 1.000 CP si un cuplu maxim 150.000 Nm. Standul de testare simuleaza conditiile extreme la care vor fi supuse componentele transmisiei in timpul lucrului. Alaturi, pe un poligon, am putut efectua test-drive-uri cu toate utilajele, tractoare si combine de furaje verzi.
Arion poate atinge 50 km/h la o turatie de doar 1.500 rpm.
Claas si-a a extins linia tractoarelor cu transmisie continua variabila CMATIC si la gama de tractoare de putere medie Arion 500 si 600. Acestea acopera plaja de puteri intre 140 si 184 CP. Noua transmisie, botezata EQ 200, este furnizata de Claas Industrietechnik (CIT), cu sediul in Paderborn, Germania. CIT are o experienta de peste 55 de ani in dezvoltarea de sisteme de propulsie, electronice si hidraulice si a colaborat cu Claas Tractor, Franta, pentru adaptarea transmisiei la tractoarele Arion. Acum, Arion poate atinge 50 km/h la o turatie de doar 1.500 rpm.
Xerion 5000, de 530 CP este cel mai puternic tractor care primeste transmisia continua
Noile tractoare Xerion 4000, 4500 si 5000 au primit un cadru intreg si un nou motor. Pe langa aceasta, pot fi echipate cu doua tipuri de transmisii cu variatie continua. Ambele sunt construite de ZF, dar au functii diferite. De pilda ZF Eccom 4.5 se deplaseaza inainte si inapoi la putere si viteza maxime. Cuplajul pentru priza de putere este standard.
In schimb, transmisia ZF Eccom 5 are un pret mai mic, o greutate redusa cu 700 kg si este disponibila fara cuplaj pentru priza de putere, dupa nevoi. Viteza maxima la mersul cu spatele este de 30 km/h. .
“Bijuteria “ de top, Jaguar 980, va avea inclus sistemul de control automat al vitezei
Claas isi completeaza oferta cu doua game noi de Jaguar, botezate 800 si 900. Cu acestea, constructorul ajunge la un numar total de 11 modele de combine de recoltat furaje verzi.
Jaguarul 800 este intr-un fel fratele mai mic al seriei 900. Combinele din serie arata la fel de bine, sunt dotate cu aceleasi sisteme de top, doar ca nu au aceleasi puteri.
In plus, seria Jaguarul 900 a primit o noua functie, Dynamic Cooling, care permite reglarea automata a turatiei ventilatorului in functie de temperatura apei de racire, a uleiului hidraulic si a aerului admis.
Combina de top, Jaguar 980, va avea inclus sistemul de control automat al vitezei, folosit de combinele de cereale Lexion.