FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Model ferma de capre | Adaposturi pentru capre



Adapostul trebuie sa asigure caprelor o ambianta sanatoasa, respectand normele legale in vigoare.

Parametri ambientali pentru caprine :

temperatura interiora vara 15-21 grade C;

temperatura interioara iarna 8 - 14 grade C capre si iezi in maternitate; 3 - 5 grade C capre si tapi;

umiditatea relativa; 70 - 80 % capre si tapi; 60 - 70 capre in maternitate si iezi;

volumul de aer: 3 - 4 mc capre; 2mc iezi; 5 mc tapi;

viteza aerului: 0,2 - 0,5 m/s.


Echipamente de furajare

baza nutritiei sunt furajele verzi si furajele fibroase la care se adauga si furajele concentrate;

hranitoarele constau in gratare pentru fibroase late de 30-35 cm cu acces unilateral sau duble cu latimea de 60-70 cm pentru acces bilateral

ieslea gratar este prevazut cu jgheaburi pentru concentrate si pentru, bulgarii de sare;

caprele sunt pretentiose la furaj si nu mananca furaje cu miros de mucegai sau de animal;

se recomanda amplasarea in interiorul adapostului a unor bancute de 80 cm lungime; 50 cm latime si 40 cm inaltime pentru joaca si odihna.


Adaparea caprinelor

apa se consuma pentru adapat, pregatirea hranei, curatirea adaposturilor si spalarea instalatiilor;

cantitatea de apa pentru 24 de ore: 10 l/cap capre adulte; 4 l/cap tineret; 4 l/cap laptarie; 2 l/cap preparare nutret; 60 l /ingrijitor; 2 l/mp spalat adapost;

pentru caprine se folosesc adapatori cu nivel constant, care au o carcasa in care se afla o cuva de apa prevazut cu flotor pentru pastrarea nivelului constant.


Sistemul de intretinere semiintensiv

sistemul este utilizat in fermele familiare de cresterea caprelor pentru lapte;

sistemul trebuie sa sigure in sala de muls 32 de posturi , deservite de doi mulgatori;

furajarea este mecanizata prin folosirea unei remorci tehnologice;

gunoiul este evacuat cu ajutorul unui tractor dotat cu lama;

aleea de furajare are 2,3 - 3 m latime;

usile sunt largi de 3-4 m;

productia mare de lapte se obtine prin mecanizarea mulsului;

tapi sunt sacrificati pentru productia de carne la 35-45 de zile;

ferma va putea vinde reproducatori sau material seminal daca are material biologic de valoare;

ferma va fi dotata cu un laborator, cu aparatura necesara pentru colectarea spermei, etc.


Grupurile de muls

grupul de muls cuprinde sala de muls si laptaria;

sala de muls in spic sau bradulet; animalele se aseaza oblig fata de jgheaburile de furajare la 45-60 grade; latimea platformei 0,70 m; latimea jgheabului 40 cm;

sala de asteptare a animalelor asigura 0,4-1 mp/cap;

laptaria este locul rezervat pentru colectarea, racirea,pastrarea laptelui si spalarii ustensilelor de muls;

sala masinilor contine aparatura utilizat la transportul si depozitarea laptelui;

grupul de muls mai cuprinde un laborator, un vestiar si un punct sanitar;

grupul de muls se amplaseaza in asa fel incat sa poata ventila si ilumina direct din exterior.


Elementele dimensionabile pentru stabulatia caprinelor

suprafata: 1,5-mp/cap capre adulte; 1,4-1,5 mp/cap tineret; 2,3-2,5 mp/cap capre cu iezi; 0,4 mp/cap iezi; 4-5 mp/cap la tapi;

front de furajare: 40-45 cm/cap capre adulte; 30-40 cm/cap tineret; 40-45 cm/cap capre cu iezi; 20 cm/cap iezi; 50 cm/cap tapi.


Amenajari si constructii anexe

tarcuri si ocoale pe pasune cu umbrare;

padocuri pentru insorire, miscare, joaca; se recomanda o suprafat dubla fata de suprafat adapostului; o parte se paveaza cu caramida pe lat sa us e asfalteaza; o parte ramane cu pamant pentru a permite odihna ongloanelor;

spatii pentru depozitare (1mp/cap) si pregatirea furajelor (7mp/100cap) cu utilajele si instalatii aferente;

pavilionul sanitar veterinar (pentru 5% din efectiv)

punct de insamantari artificiale

incaperi pentru prepararea si depozitarea produselor lactate.


« articolul anterior   articolul urmator »