Afinele şi murele sunt două uzine agrofarmaceutice

images (15)Fructul proaspăt de afin, dar şi cel uscat ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei şi la regenerarea purpurei retinei, creşte sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizează infecţiile din intestin, dilată uşor vasele coronare, protejează organismul contra radioactivităţii. Mirtilina, o substanţă conţinută de fructe şi frunze, penetrează celula bacteriei şi îi slăbeşte vitalitatea, iar administrată intern, scade glicemia. Pigmenţii care dau nuanţa albăstruie fructului protejează corpul împotriva radioactivităţii şi reglează anumite procese imunitare. Afinele întăresc imunitatea şi au rol antibacterian, prin creşterea hemoglobinei şi a concentraţiei de oxigen din sânge. Afinele constituie un remediu naturist pentru o paletă largă de afecţiuni precum: Tulburări de memorie, Oboseala oculară, scăderea acuităţii vizuale, Colesterol şi trigliceride mărite, Adjuvant contra varicelor şi fragilităţii capilare, Reumatism, Reumatism, Viroze, •Infecţie urinară, •Îmbătrânire prematură etc.

Murele, remedii pentru 50 de boli

Pentru uz medicinal se culeg frunzele, mugurii şi fructele din care se prepară infuzie, decoct, sirop şi extracţii fluide. „Revigorante şi hidratante în acelaşi timp, murele sunt foarte bogate în antocianidine, substanţe antioxidante, care combat acţiunea radicalilor liberi şi efectele îmbătrânirii. Substanţele active din mure sunt vitaminele (A, B2, B5 şi B6, C şi E), mineralele (calciu, magneziu, potasiu), taninul, pectinele, acizii- oxalic, malic, succinic şi uleiul volatil. Preparatele din mur şi murele au efecte tonice şi astrimgente remarcabile. Pe lângă acestea, se remarcă şi cele antidiareice şi bactericide.De aceea, planta şi fructele sunt benefice în deranjamentele gastro-intestinale (diaree, colită, gastro-enterită), în afecţiuni pulmonare, în gingivite şi în leucoree, în prevenirea şi în tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi circulatorii.

Ceaiul din frunze şi din mlădiţe tinere de mur calmează accesele de tuse

Preparare şi administrare:
Infuzia: Se prepară din trei linguriţe de frunze uscate şi dintr-o cană de 300 ml de apă fiartă. Ceaiul se infuzează zece minute şi se bea neîndulcit. Această infuzie este indicată ca remediu în caz de diaree, ca tonic sau ca adjuvant în afecţiunile cardiovasculare. Se consumă câte două căni pe zi, timp de 14 zile. Siropul: Într-o cratiţă mare se pun două kg de mure peste care se toarnă 250 g de zahăr. După ce zahărul s-a topit, se adaugă 1,250 ml de apă şi se pune vasul să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. După aceea, se strecoară lichidul şi se adaugă 750 g de zahăr. Siropul obţinut se fierbe, de asemenea, la foc mic, până capătă consistenţa smântânii. Atunci se adaugă sucul unei lămâi, se mai lasă să clocotească două minute, după care vasul se ia de pe foc. Siropul se toarnă călduţ în sticle igienizate cu alcool alb şi se astupă cu dop de plută opărit.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*