1.Daca Alesii Neamului Romanesc dau de pomana datoria pe care o are la noi Germania- care depaseste zeci de miliarde de dolari, Grecia isi cere inapoi banii de la nemti…2. Le Monde: Profesorul lui Daniel Constantin(Ministrul Agriculturii) ,“Dan Voiculescu, Rasputin de București”arata ca “Operațiunea mâinile curate riscă să îi destabilizeze imperiul”…3 . Profesionisti de TOP precum Tarita, Buzdugan si Dulute si-au inzidit inima in Capitala Performantelor Unice din Romania,sa pulseze in Insula Mare a Brailei SI …4 . Citeva buchete DE FLORI daruite TUTUROR SLUJITORILOR DIN INSULA MARE A BRAILEI

cullRevista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si  oferte sau cereri la Anunturi Gratuite  pe www.informatii-agrorurale.ro

1. Viceministrul grec de finanțe, Dimitris Mardas, a afirmat luni că Germania datorează Greciei aproape 279 de miliarde de euro ca despăgubiri de război în urma ocupării țării de către armata germană între 1941 și 1944, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În fața unei comisii parlamentare, el a avansat un total de 278,7 miliarde de euro, bazându-se pe calculele făcute de Curtea de Conturi a Greciei.
O comisie parlamentară înființată de premierul Alexis Tsipras pentru a se ocupa de acest dosar și-a început lucrările miercuri.
Berlinul a respins în mai multe rânduri în ultimele săptămâni cererile noului guvern de la Atena, condus de partidul stângii radicale Syriza, afirmând că problema despăgubirilor de război a fost rezolvată o dată pentru totdeauna.
Comisia parlamentară analizează, de asemenea, achitării unui “împrumut de ocupație” pe care Banca Grceiei a fost constrânsă să îl acorde Germaniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a restituirii unor comori arheologice.
2. Le Monde: Profesorul lui Daniel Constantin(Ministrul Agriculturii) ,“Dan Voiculescu, Rasputin de București”arata ca “Operațiunea mâinile curate riscă să îi destabilizeze imperiul”

Cotidianul francez Le Monde a publicat vineri un articol despre fostul senator Dan Voiculescu, intitulat “Rasputin de București.” În acesta, jurnalistul François Marti îl acuză pe Voiculescu că ar fi „orchestrat din umbră” criza politică, ar controla actuala guvernare și că dorește să controleze justiția. Pe de altă parte, îl prezintă pe Traian Băsescu drept luptător împotriva corupției și protector al independenței justiției.

“I se spune “Varanul.” Cu vârsta, fața frumosului bărbat a ajuns să evoce această șopârlă. Dan Voiculescu, în vârstăde 66 de ani, este creierul care a orchestrat din umbră criza politică care a zguduit România în ultimele luni de zile. Pe 1 mai, el nu a ezitat să prezinte public ruta pe care se va duce la destituirea președintelui de centru dreapta, Traian Băsescu, la Antena 1, canalul său de televiziune.

Scenariul a fost aproape perfect. Pe 6 iulie, Parlamentul în vigoare l-a suspendat pe președintele acuzat de opoziția de stângă în mod oficial de „derivă autoritară.” Așa cum a prevăzut acest om de afaceri bogat, a fost organizat apoi un referendum de guvernul de stânga pentru a îl înlătura pe șeful statului, Dar operațiunea a fost în cele din urmă răsturnată, din cauză că Curtea Constituțională a invalidat, pe 21 august, consultarea populară. Ca motiv: cvoruimul obligatoriu de 50% din electori nu a fost întrunit. După două luni de psihodramă politică, Traian Băsescu și-a reluat atribuțiile.

Determinarea lui Dan Voiculescu împotriva șefului statului depășește cadrul animozității personale. Dacă „Rasputin de București” este atât de ațâțat, este din cauză că operațiunea „mâini curate,” lansată de președintele Traian Băsescu pentru lupta împotriva corupției, riscă să îi destabilizeze imperiul.

Condamnarea lui Năstase

Condamnarea la doi ani de închisoare, pe 27 iunie, a lui Adrian Năstase, ministru socialist între 2000 și 2004, a venit ca un șoc. Este pentru prima dată, de la căderea comunismului în 1989, când un înalt demnitar s-a găsit în spatele gratiilor pentru delapidare. Ori, Adrian Năstase face parte din același mediu ca Dan Voiculescu, acela al micii „elite roșii”, născut din vechea dictatură marxistă, și-a renegociat cu succes reconversia în mediul de afaceri, pentur a deveni noua nomenclatură economică a țării. În această lune, Traian Băsescu, cu dorința sa de a curăța grajdurile vechiului regim, a devenit o amenințare.

Ales președinte în 2004, Traian Băsescu, fost căpitan de navă, a câștigat două mandate mizând în primul rând pe lupta contra corupției. Punerea în practică a Parchetului National Anticorupție – instituție responsabilă pentru investigarea eșaloanelor superioare ale puterii – a zguduit rețelele de afaceri apărute după căderea comunismului. A început cu galaxia Dan Voiculescu.

Simtind pericolul, Voiculescu a declanșat în această vară ostilitățile împotriva președintelui, protectorul judecătorilor anticorupție. Provocarea a fost clară: salvarea averii și influenței pe care le-a construit cu răbdare în ultimele două decenii. Personaj emblematic în vechile structuri ale Securității – sinistra poliție politică a regimului comunist – Dan Voiculescu este om de afaceri, după căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu. Legat de vechiul aparat de stat, acest fin cunoscător al sistemului a stăpânit perfect mișcările financiare ale țării,” relatează Le Monde.

Articolul continuă în același mod, acuzându-l pe Dan Voiculescu de relații cu fosta Securitate și că ar controla din umbră actuala guvernare, cu scopul de a prelua justiția.

 

3 . Profesionisti de TOP precum Tarita, Buzdugan si Dulute si-au inzidit inima in Capitala Performantelor Unice din Romania,sa pulseze in Insula Mare a Brailei SI ...

Compania se axează pe agricultura inteligentă, calea sigură spre performanță. Agricost este una dintre cele mai cunoscute societăți care activează în domeniul agriculturii în România. În urmă cu doar doi ani, compania a semnat contractul de concesionare pentru cele peste 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Cu peste 14 ani de experiență în domeniu, proprietarii Agricost au crescut afacerea, mizând pe două direcții de dezvoltare. Este vorba despre maximizarea randamentelor pe unitate de suprafață și reducerea costurilor, pentru rezultate cu o eficiență cât mai ridicată.

În acest sens, compania și-a îndreptat atenția către soiuri și hibrizi, care oferă o producție de calitate, dar și cantitate, desigur, având un control permanent asupra specificului solului și climei, dintr-o incintă îndiguită. Compania a căutat continuu soluții noi la tehnicile vechi de lucrare a pământului. “A doua direcție a avut la bază inovația, care presupune tehnologii noi de cultivare. Am schimbat tot sistemul tradițional de lucrare a pământului, respectiv de arat. Practic, de trei ani, nu mai nu arăm niciun hectar de teren, ci aplicăm tehnologia lucrărilor minime care ne asigură în mod deosebit economii însemnate de carburanți. Fiind, de asemeni,într-o zonă foarte secetoasă, conservăm apa în sol. Am schimbat vechile tehnici de irigare, de semănare și de recoltare cu tehnici noi. Putem spune că aplicăm o agricultură inteligentă, pentru că viitorul este al acesteia. Una dintre laturile acestei agriculturi inteligente este agricultura de precizie. O altă direcție este practicarea unei agriculturi conservative și anume: cu inputuri puține să obții foarte multe”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, președintele consiliului de administrație Agricost S.R.L..

Culturi de viitor

Conducerea companiei a înțeles că investițiile în utilaje aduc reduceri semnificative la carburant și la forța de muncă. Mai mult decât atât, tot pentru a reduce costurile, s-a implementat ideea aplicării de îngrășăminte, doar pe baza unei analize exacte a solului. Compania Agricost are astăzi un laborator specializat, care analizează solul înainte de aplicarea oricărui fertilizant. „Cultivăm, de asemeni, plante care au rol ameliorativ. De exemplu, soia celasă azot biologic în sol și lucerna care are aceeași însușire. Sunt culturi cu care vrem să extindem suprafețele și avem chiar un obiectiv să ajungem la jumătate de suprafață cultivată. Evităm, cu ajutorul mașinilor performante dotate cu GPS, subdozările și supradozările cu produse chimice. Toate acestea au făcut ca în ultimii ani să realizăm aproximativ 300.000 de tone de producție pe cele 56.000 de hectare. În 2014, vom realiza 350.000 de tone, ceea ce ne va asigura o medie de șase tone la hectar. Avem o estimare pentru 2018, de 500.000 de tone, care ne va conduce de la nivelul actual de 650 de tone pe salariat producție marfă, la 1000 de tone pe salariat și mă refer la salariații care lucrează direct în câmp”, ne-a explicat președintele consiliului de administrație Agricost.

Agricultură de precizie

Produsele oferite de Agricost sunt semințele de grâu, rapiță, de soia, de floarea soarelui. Pe lângă cantitatea, pe care nicio companie din domeniu nu o poate exclude din schema dezvoltării sale eficiente, calitatea produselor este extrem de importantă.

Pentru a putea oferi proteine vegetale de calitate, Agricost funcționează după principiile unei agriculturi de precizie, cu atenție la cantitatea de proteină din plante printr-un conținut optim de azot oferit acestora sau pentru fixarea conținutul de ulei, administrând îngrășăminte specifice produselor. “Am îmbunătățit structura noastră de culturi, cultivând soia. Am pornit cu soia de la câteva hectare și am ajuns astăzi să cultivăm soia pe 8000 de hectare și pe încă 4000 cultură dublă. Folosim această <regină a plantelor> și în cultura dublă, pentru a crește ponderea și cantitatea producției pe proteină pe hectar. De asemeni, lucerna, cu cele 15.000 de tone de fân pe care le realizează la hectar, obține cea mai mare cantitate de proteină pe hectar. Am mizat, de asemeni, și pe cultura de orz, care anul trecut a avut o cerere foarte mare și un preț mai bun decât cel al grâului. Însă, spre dezamăgirea noastră, din cauza condițiilor atmosferice de anul acesta, din cauza precipitațiilor abundente, în alte zone ale țării, cât și în Europa calitatea grâului  nu a fost foarte bună și o mare parte a trecut la furaj, iar cererea pe orz a scăzut”, ne-a explicat Lucian Buzdugan. 

Previziuni pentru viitor

Cantitativ, România anul acesta va avea un nivel apropiat cu cel din 2013, dar nivelul calitativ va fi mai scăzut, spune conducerea Agricost. Motivul? Mare parte din producția de grâu a fost afectată de precipitațiile în exces, în anumite zone ale țării.

În Insula Mare a Brăilei nu a mai plouat în ultimele două luni de vară, iar acest lucru se traduce prin costuri ridicate, dar și o producție mulțumitoare din punct de vedere calitativ. “Avem o conjunctură internațională proastă, sau foarte proastă. Avem cele mai scăzute prețuri din ultimii zece ani. De exemplu, la unele culturi prețurile de livrare sunt comparabile cu cele din 2004. În același timp, toate inputurile au avut o creștere importantă, aș putea spune că acestea s-au dublat în acest interval de timp, în timp ce noi ne întoarcem cu prețurile de livrare la nivelul celor din 2004. E o situație foarte grea. Iată că nici ploile nu sunt bune dacă sunt prea multe, dar să sperăm că după ploaie vine soarele și trebuie să fim optimiști”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, președintele consiliului de administrație Agricost. Cu toate acestea, dat fiind faptul că barometrul prețurilor este influențat de rezerva mondială, este posibil ca prețurile să rămână constante, adică scăzute și anul viitor.

În România, mulți fermieri își conduc afacerile în mod tradițional, cu tehnici și tehnologii învechite, iar acest lucru conduce, inevitabil, la rezultate nesatisfăcătoare, spune președintele consiliului de administrație al firmei Agricost, care a primit recent distincția de fermierul anului de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. “Am văzut anul trecut cum poate agricultura susține economia, prin contribuția ei la PIB. Deși se înregistrează anumite progrese, România este încă sub nivelul european, zootehnia este în declin, avem foarte multe exploatații mici, de ordinul milioanelor, iar terenurile sunt alcătuite din parcele la fel de mici. Cred că este nevoie să trecem la o specializare: fermele mari să se ocupe de cereale, iar fermele foarte mici de legume, pomicultură, viticultură, de solarii. Cred că statul a greșit dând sume de bani ca ajutor social și nu ca subvenții pe hectar. Banii aceștia, 100 – 150 de euro pe hectar, trebuiau să fie dați micilor fermieri sub forma de vouchere pentru motorină, îngrășăminte chimice sau semințe, pentru că doar așa eram siguri că acești bani sprijineau agricultura, și nu dând bani cu care fermierul să poată cumpăra orice, chiar și ceea ce nu are nicio legătură cu agricultura. Cred că ar trebui încurajată performanța, iar aceste sume să fie acordate doar acolo unde se obține performanță. Trebuie avută în vedere și pregătirea profesională și mă refer la reînființarea școlilor profesionale, școlilor tehnice, iar universitățile trebuie puternic dezvoltate”, explică Lucian Buzdugan. Președintele consiliului de administrație Agricost a adăugat faptul că cercetarea agricolă trebuie susținută mai puternic, începând cu institutele de cercetare care au nevoie de finanțare, până la instituțiile de învățământ care pot prelua o parte din această activitate.

Pregătire profesională 

Pentru a asigura o activitate performantă, conducerea Agricost a pus pe primul loc în companie grija față de angajații săi. Principala formă de pregătire este formată din cursurile de specializare, mai ales atunci când se achiziționează echipamente și utilaje noi . „Pentru a avea un management bun, ne-am preocupat de pregătirea profesională a șefilor de ferme și sectoare, creând în acest sens o adevărată școală. Facem cursuri în fiecare an, pe perioada de iarnă. Din cele trei luni de vacanță, o lună este ocupată cu pregătirea profesională. În ceea ce privește stimularea salariaților, avem salarii foarte bune, iar în cele trei luni de vacanță angajații se odihnesc, învăță, se specializează și primesc retribuție. În plus, în fiecare an, 25% din salariații Agricost își fac o vacanță în afara țării. O altă direcție care ne preocupă o reprezintă disciplina muncii, de care avem foarte mare grijă să fie respectată, atât din punct de vedere tehnic, cât și organizatoric”, explică președintele consiliului de administrație Agricost.  

Strategii de dezvoltare 

În prezent, compania exportă o cantitate foarte mică din produsele sale. Un accent mai mare pentru export va fi pus atunci când producția se va ridica la peste jumătate de milion de tone. Până atunci însă, planurile de viitor ale companiei se îndreaptă către o agricultură durabilă și, nu în ultimul rând, societatea este preocupată de independența energetică. “Strategia noastră viitoare se bazează pe performanță, pe orientarea către culturile proteice, pe creșterea gradului de prelucrare a producției. Vrem să ne asigurăm independența energetică și ne uităm serios la bioamasă, vrem să asigurăm o agricultură durabilă, adică să avem grijă de mediul înconjurător, să ne ocupăm de biodiversitate și de menținerea și creșterea fertilității naturale a solului. Acestea sunt direcțiile pe care ne axăm în perioada următoare. Toate acestea presupun investiții foarte mari, pregătire profesională foarte susținută și încredere mare în viitor”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, președintele consiliului de administrație Agricost. 

  

   Prezentam in acest text doar sinteza unei carti de capatii pentru cultura rapitei, semnata de Lucian Buzdugan care gospodareste  cea mai mare exploatatie din Europa

 

. In paginile ei sunt cuprinse rezultatele obtinute din experienta ,practica,studiile analizate in decursul  anilor  – asupra fiecarui element tehnologic. Aparitia editoriala este mai mult decit   structura tezei sale de doctorat, intitulata “Tehnologia culturii rapitei de toamna in Insula Mare a Brailei.”

Prin aceasta aparitie editoriala,Lucian Buzdugan  a reusit sa  dea   raspunsuri  la mai multe intrebari,unele neelucidate la noi,printre care si  cea referitoare la  tehnologia  cea mai profitabila  pentru cultivarea rapitei de toamna ,astfel incat aceasta sa corespunda nivelului si cerintelor actuale ale productiei agricole”. Autorul a analizat pe parcursul a 8 ani (2003-2010), datele din 14 experimente, cu 370 de variante.
Bineinteles, intr-un asemenea noian de rezultate, sunt foarte multe informatii, atat de importanta teoretica, cat si practica.
Cu mentiunea ca unele solutii sunt valabile numai pentru conditiile specifice din IMB,acest ghid este foarte util oricarui fermier care se respecta
In urma cercetarilor originale, care sunt descrise amanuntit pe parcursul a 184 de pagini din cele 311 pagini ale cartii, s-a ajuns la cateva concluzii, unele foarte interesante, sintetizate la sfarsitul cartii (p. 284-289). Am selectat cateva care  deschid pofta de studio
1. Promovarea genotipurilor ar trebui facuta si in functie de evaluarea energetica a soiurilor si a hibrizilor (p.112).
2. Cea mai buna rotatie este grau, rapita, porumb, soia, floarea-soarelui (p.284). Cea mai buna premergatoare este graul, iar cea mai buna cultura ce poate urma dupa rapita este porumbul.
3. Distanta de 30-36 cm intre randuri s-a dovedit ca asigura cea mai buna productie (p. 285).
4. Erbicidele sulfonilureice aplicate plantei premergatoare, cele pe baza de tribenuron si cele care contin imidazolinone, produc scaderi semnificative de productie, de pana la 1,611 t/ha (p 126). Aceste rezultate sunt foarte interesante, deoarece am intalnit pentru prima data o cuantificare a efectului rezidual al erbicidelor sulfonilureice, si in special al tribenuronului.
5. Cea mai buna formula de fertilizare este N140+ P80+K80 (p. 282).
6. Aplicarea dozei de azot, 25% toamna si 75% primavara, determina cea mai mare crestere a productiilor (p. 181).
Sulful are cel mai mare efect la doza de 72 kg /ha s.a. (p. 222).
7. Ingrasamintele foliare cu macro si microelemente contribuie semnificativ la definitivarea productiei (p. 222).
8. Combaterea daunatorilor (Ceuthorrynchs quadridens, Meligethes aeneus etc.) reduce semnificativ infectiile produse de agentii patogeni Phoma, Alternaria, Sclerotinia.
9. Fungicidele testate combat Phoma lingam in proportie de peste 90%, Alternaria brassicae peste 95%, iar Sclerotinia sclerotiorum, peste 97% (p. 232).
10. Eficacitatea fiecarui insecticid testat este determinata de temperatura la care se aplica. Insecticidele sistemice testate au fost mai eficace decat cele de contact.
11. Sistemul de lucrari minime sau cel de semanat direct reduc input-urile, fara a afecta productiile de rapita de toamna (p. 282).
12. Epoca optima de semanat a rapitei de toamna in IMB este cuprinsa intre 1-10 septembrie (p. 282).
Densitatea trebuie sa fie de 40-50 plante/mp, sau chiar mai mica, de 30-40 plante/mp pentru cultivarele cu putere mare de ramificare (p. 285).
Cele cateva concluzii pe care le-am enumerat sunt numai ?partea vazuta a aisbergului?, adica elementele utilizate direct pentru optimizarea tehnologiei in IMB. Dar in carte mai sunt descrise o multime de rezultate, provenite din experimente.
– In 7 ani (2004-2010) au fost testate 215 cultivare (soiuri si hibrizi).
– Sisteme de lucrare a solului (2008-2010), 4 variante: traditional, discuit, lucrat cu cizelul si semanat direct.
– Epoca de semanat (2005-2009), 6 variante: 1, 5, 10, 15, 20 septembrie si 1 octombrie.
– Densitatea (2007-2010), 8 variante: 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 100 plante/mp.
– Distanta dintre randuri (2008-2009), 6 variante: 25, 30, 35, 40, 50, 70 cm.
– Adancimea de semanat (2008-2010), 5 variante: 1 cm, 2 cm, 3 cm, 4 cm, 5 cm.
– Fertilizarea cu NP (2004-2008), 16 variante: graduari de azot de la 70 kg N/ha la 280 kg N/ha si fosfor de la 0 la 120 kg P2O5/ha.
– Epocile de aplicare ale ingrasamintelor cu N (2004-2007), 5 variante: N0, N140 aplicat toamna, N140 (25% toamna + 75% primavara), N140 primavara, N70 la imbobocit.
– Fertilizarea cu K (2004-2007), 4 variante: K0, K40, K80, K120.
– Fertilizarea cu sulf (2003-207), 5 variante: S0, S24, S48, S72, S90.
– Fertilizarea cu microelemente (2003-2006), 7 variante: B, Mo, Mn, Zn in diferite combinatii.
– Fertilizarea cu ingrasaminte foliare (2008-2010), 9 variante: diferite produse.
– Combaterea bolilor (2008-2010), 58 de variante: Phoma lingam – 10 produse/combinatii, Alternaria brassicae – 10 produse/combinatii, Sclerotinia sclerotiorum – 11 produse/combinatii, Erisiphe cruciferum – 12 produse/combinatii, Cylindrosporium concentricum – 7 produse/combinatii, Pseudocercosporella brassicae – 8 produse/combinatii.
– Combaterea daunatorilor (2009-2010), 18 variante: Ceuthorrynchus quadridens – 7 variante (doua insecticide aplicate la 4 temperaturi diferite), Meligethes aeneus – 4 variante (insecticide), Brevicoryne brassicae – 3 variante (insecticide) si Ceuthorrynchus assimilis – 4 variante (insecticide).

Asteptam cu mare interes si o carte scrisa de fermieri, si de ce nu, de Lucian Buzdugan despre modul in care se pot organiza experiente in ferme. Multi fermieri, cum sunt Stefan Poenaru, Nicolae Sitaru, Dimitrie Musca, Arnaud Perrein etc., organizeaza experiente in propriile exploatatii, dar sunt probabil multii altii care ar dori si ei acest lucru. Pentru ca rezultatele sa fie validate, trebuie insa respectate regulile de experimentare, care din pacate nu sunt cunoscute de fermierii care doresc sa faca experiente in exploatatiile proprii.
Capitolul care se ocupa de metodologia experimentarii in cartea lui Lucian Buzdugan are doar 7 pagini. Desi relevante, informatiile sunt insuficiente pentru un fermier care ar dori sa faca el singur experiente care sa reprezinte mai mult decat testarea in conditii de productie a unui nou hibrid. Institutele din Franta (Arvalis, CETIOM), au elaborat metodologii specifice, aplicate in exploatatiile agricole. O mare parte din recomandarile acestor institute se bazeaza pe experiente efectuate in acest mod.

4 .Invitatie in paradisul nemuritor al gradinilor botanice INSULARE

  Va propunem o incursie prin 7 dintre locurile remarcabile de pe planeta albastra.

7. Versailles, Franta
Gradinile Versailles ocupa 800 ha si au fost construite de Andre Le Notre. Pe langa straturi de flori, peluze ingrijite, lacuri ornamentale si sculpturi, un alt factor ce contribuie la unicitatea lor sunt fantanile din vremea lui Lois XIV.

6. Gradina Botanica din Singapore
Considerata una dintre cele mai frumoase gradini botanice din lume, Gradina Botanica din Singapore a luat fiinta in 1859. Acopera in prezent 128 hectare. Chiar in centrul sau, in punctul cel mai inalt infloresc peste 60,000 de orhidee multicolore.

5. Villa D’Este, Italia
Villa D’Este se remarca prin alei de-a lungul carora rasar sute de fantani, dar si statui ori flori. La fel ca si celelalte arte, gradinaritul a fost “reinviat” in perioada Renascentista, un bun exemplu fiind Villa d’Este, Tivoli.

4. Villa Ephrussa de Rothschild, Franta
Desi mica, gradina concentreaza o sumedenie de maslini, flori de levantica si alte plante provenite din Spania si Japonia ce ii confera trasaturi exotice.

3. Stourhead Warminster, Anglia
Pentru aristocratia britanica din secolul  XVIII, tot ce era clasic era intotdeauna frumos. In Stourhead, natura mijloceste evadarea oamenilor in epocile apuse. Spectacolul incepe primavara si se continua pana la inceputul verii cu florile de azalee.

2. Gradina Wangshiyuan, China
Aceasta gradina botanica se gaseste in sud-estul Chinei si a fost proiectata in timpul Dinastiei Song. Este un amestec elegant de pavilioane si formatiuni vegetale importante, specifice tarii (bambusul).

1. Sans Souci Potsdam, Germania
Frederic cel Mare al Prusiei a construit alaturi de palatul sau rococo acest spatiu pentru a se recrea pe timp de vara.  Gradina Sans Souci poseda o varietate mare de flori, o casa chinezeasca pentru ceai, sculpturi decorative si statui ale unor figure marcante ale antichitatii.

Citeva buchete DE FLORI daruite TUTUROR SLUJITORILOR DIN INSULA MARE A BRAILEI

plante căţărătoare care îţi vor transforma grădina

Nimic nu se compară cu plăcerea de a te relaxa în propria ta grădină în zilele frumoase de primăvară şi vară. Iar perdelele de plante agăţătoare sunt ideale pentru a-ţi oferi umbră, intimitate, culoare şi parfum. Iată patru plante agăţătoare care îţi pot transforma grădina într-un colţ de Rai:

Wisteria
Wisteria sau glicina este o plantă agăţătoare spectaculoasă. Florile sale mari, sub formă de ciorchine, creează un adevărat spectacol în grădina ta la începutul primăverii. Este o plantă cu o creştere rapidă, care are nevoie de mult spaţiu. Are capacitatea de a “deforma” suportul pe care se agaţă, de aceea nu este indicat să o laşi să urce pe casă.

Trâmbiţa

Florile sale oranj închis sub formă de trompetă i-au dat denumirea acestei plante. Este o mare iubitoare de lumină, prin urmare o poţi planta în zonele cele mai însorite. Nu are nevoie de îngrijire specială, ci doar de un suport solid pe care să se poată dezvolta.


Trandafirul căţărător

Una dintre cele mai frumoase şi parfumate plante de grădină, trandafirul căţărător te poate ajuta să creezi arcade pline de flori, într-un timp scurt. Nu creşte la fel de mult precum plantele descrise mai sus, dar este ideal pentru a realiza zone decorative în grădina ta.

Clemantis
Florile acestui arbust căţărător vor aduce multă culoare în grădina ta, de la începutul primăverii şi până toamna târziu. Este ideală pentru acoperirea pergolelor şi teraselor. Culorile florilor variază de la roz, fucsia, albastru, mov, violet.
4 . Citeva buchete DE FLORI daruite TUTUROR SLUJITORILOR DIN INSULA MARE A BRAILEI

 

 

1. Clematis jackmanii (clematite)

Este una dintre cele mai frumoase liane cu flori mari de aproximativ 15 cm. Sunt liane de vigoare mijlocie sau mica, urcătoare cu lungimea de 3-4 cm, cu frunze simple sau trifoliate. Clematitele sunt rezistente la frig. Necesită udări în perioadele de secetă.

 

Cele mai frumoase 5 liane agăţătoare
clematis jackmanii

 

2. Tecona Radicans (Trâmbiţa)

Este un arbust riguros, cu ramuri galbene-pal, susţinându-se pe suport cu ajutorul rădăcininilor adventive. Este o liană deosebit de apreciată pentru frumuseţea şi abundenţa florilor. Acestea sunt roşii-portocalii, de 6-9 cm, având corola în formă de trompetă. Trambita preferă solurile fertile, scăldate de lumină.

 

Cele mai frumoase 5 liane agăţătoare
tecona radicans

 

3. Lonicera caprifolium (Caprifoi)

 

Este o liana viguroasă, puternic volubilă. Are frunze semipersistente oval-alungite, de 3-8 cm lungime, la început păroase pe ambele feţe, apoi glabre pe faţa superioară. Florile sunt albe cu puţin roz, iar la deplina înflorire se colorează în galben fiind puternic parfumate, mai ales noaptea. Caprifoiul infloreşte în lunile iunie-iulie.

 

Cele mai frumoase 5 liane agăţătoare
lonicera caprifolium

 

4. Lonicera tatarica (Caprifoi tătăresc)

 

Este o liană, formată din tufe erecte, cu înălţimea până la 3 m, cu frunze ovale, lungi de 3-6 cm. Florile albe, sau roz închis, grupate în perechi, înfloresc în luna mai-iunie. Caprifoiul tataresc are rezistenţă medie la ger, necesită sol reavăn şi amplasare în locuri luminate sau semiumbră.

 

Cele mai frumoase 5 liane agăţătoare
lonicera tatarica

 

5. Wisteria sinensis (glicina)

 

Arbust viguros, volubil poate ajunge la 20 m lungime. Florile sunt mari, grupate în ciorchini lungi de 15-30 cm, cu majoritatea florilor în înflorire simultană. Culoarea florilor este bleu-liliachiu. Glicina rezistă bine la ger, preferă lumina sau semiumbra, şi are nevoie de soluri bogate şi revene, necalcaroase.

 

Cele mai frumoase 5 liane agăţătoare
wisteria sinensis

 

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*