Cei mai frumoşi munţi ,cei mai impresionanti vulcani si alte splendide destinatii din lume!

(Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si  oferte sau cereri la Anunturi Gratuite  pe www.informatii-agrorurale.ro)

Planeta noastră este presărată cu munţi spectaculoşi – unii cunoscuţi în lumea întreagă, alţii obscuri, însă cu toţii frumoşi în felul lor. Specialiştii publicaţiei turistice „Wild Junket Magazine” au întocmit un Top 10 al celor mai frumoşi munţi de pe Terra. „Fie că sunteţi fotograf, geolog, montaniard sau pur şi simplu un călător curios, cu siguranţă veţi regăsi pe această listă un munte care vă va da pe spate”, afirmă Kayla Frost, redactorul „Wild Junket”. Aşadar, să pornim într-o călătorie din Antarctica până în Alaska, pentru a descoperi 10 dintre cei mai frumoşi munţi de pe Pământ.

1. Cerro Torre, Argentina şi Chile

Foto: Shutterstock

În Patagonia, la graniţa dintre Argentina şi Chile, se află un munte extrem de abrupt, adesea lovit de furtuni feroce: Cerro Torre.

Scriitorul şi alpinistul Jon Krakauer descrie în cartea „Into Thin Air” experienţa pe care a avut-o când a cucerit acest vârf extrem de dificil: „M-am căţărat pe un pisc înfricoşător de granit înalt de o milă ce poartă numele Cerro Torre. Lovit de vânturi de 100 de noduri şi acoperit de brumă, acest munte era considerat cândva drept cel mai dificil munte de pe Terra”.

Pe vârful piscului se găseşte o calotă de chiciură formată din cauza vântului puternic, motiv pentru care escaladarea muntelui este foarte dificilă. Piscul a fost cucerit pentru prima dată în 1974 de echipa „Ragni di Lecco”, formată din Daniele Chiappa, Mario Conti, Casimiro Ferrari şi Pino Negri.

2. Huayna Picchu, Peru

Foto: Shutterstock

Incaşii ştiau ce fac atunci când au ales acest sit pentru celebrul lor oraş Machu Picchu. Înconjurat de numeroşi munţi cu vegetaţie luxuriantă, Machu Picchu este o sclipire de civilizaţie umană în mijlocul grandorii naturii. Cel mai spectaculos munte din regiune este Huayna Picchu, care veghează deasupra străvechii cetăţi. Vizitatorii deschişi unei provocări pot urca pe acest pisc pentru o privelişte deosebită asupra ruinelor incaşe.

3. The Spectre, Antarctica

Foto: Edmund Stump

Puţini oameni au şansa de a vedea splendoarea Munţilor Transantarctici, care se întind pe 2.400 de kilometri de-a lungul Antarcticii. Poate cel mai spectaculos pisc din acest lanţ muntos este The Spectre, piscul central din lanţul ce poartă numele de „Organ Pipe Peaks”. Geologul Edmund Stump, care a călătorit de 13 ori în Antarctica de-a lungul a 40 de ani, descrie lanţul „Organ Pipe Peaks” în cartea The Roof at the Bottom of the World: Discovering the Transantarctic Mountains: „Nu credeam că un grup de piscuri putea să fie atât de dramatic, de frumos şi de perfect”.

4. Mauna Loa, Hawaii, SUA

Foto: Eric Miraglia

Mauna Loa, adică „Muntele Lung”, este cel mai mare vulcan de pe Terra, ocupând o suprafaţă de 5.271 de kilometri pătraţi. Vulcanul acoperă jumătate din Big Island, cea mai mare insulă hawaiiană, şi erupe de cel puţin 700.000 de ani. Măsurat de la fundul oceanului, de unde se ridică treptat, vulcanul Mauna Loa se clasează pe locul 10 în clasamentul munţilor din Sistemul Solar, cu 9.168 metri înălţime (dintre care doar 4.170 metri sunt deasupra nivelului mării).

5. Matterhorn, Elveţia

Foto: Shutterstock

Matterhorn este un pisc superb din Alpii Elveţieni ce are forma unei piramide abrupte şi înclinate, al cărei perete estic este aproape vertical, şi care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra gheţarilor.

Andrew Evans, jurnalistul revistei „National Geographic” supranumit „nomadul digital” în urma numeroaselor sale călătorii, descrie experienţa unică pe care a avut-o atunci când a zărit pentru prima dată acest pisc: „Timp de trei zile nu am văzut nimic, când, din senin, era acolo — cel mai real munte pe care l-am văzut vreodată, glorios şi ce merită toate suvenirurile din lume”.

6. Denali, Alaska, SUA

Foto: Shutterstock

Denali („Înaltul” în limba Koyukon, vorbită de amerindienii athapask din Alaska), cunoscut şi sub numele de Muntele McKinley, măsoară 6.194 metri în înălţime, fiind cel mai înalt vârf muntos din America de Nord. Chiar dacă nu este cel mai înalt munte de pe Terra, record deţinut de Muntele Everest, Denali se poate lăuda cu un alt superlativ – este muntele cu cea mai mare distanţă între bază şi vârf, 5.500 de metri, dintre toţi munţii aflaţi mai sus de nivelul mării.

Munţii din apropierea lui Denali, la rândul lor impresionanţi, par mici prin comparaţie. În sălbăticia din jurul acestui munte american se găsesc gheţari, tundră, păduri şi 39 de mamifere, printre care şi urşi grizzly.

7. Alpamayo, Peru

Foto: Shutterstock

Această piramidă de gheaţă, considerată multă vreme unul dintre cei mai atrăgători munţi din lume, se găseşte în lanţul muntos Cordillera Blanca din Peru. Datorită frumuseţii şi formei sale unice, Alpamayo este foarte popular în rândul alpiniştilor.

În iulie 1966, revista germană „Alpinismus” a efectuat un sondaj internaţional în rândul fotografilor şi alpiniştilor, iar concluzia a fost fermă: Alpamayo a fost desemnat „cel mai frumos munte din lume”.

8. Tre Cime di Lavaredo, Italia

Foto: Shutterstock

În Munţii Dolomiţi din nord-estul Italiei pot fi observate trei roci masive ce par să ţâşnească din pământ. Aceşti munţi incredibili, aliniaţi ca nişte popice, sunt admiraţi de biciclişti, călători şi iubitorii naturii ce călătoresc prin această regiune a Italiei.

9. Ama Dablam, Nepal – Munţii Himalaya

Foto: Shutterstock

În Himalaya se găsesc numeroase culmi uriaşe, printre care şi 9 dintre cele mai înalte 10 piscuri din lume. Ama Dablam, un munte al cărui nume se traduce „colierul mamei”, nu se regăseşte nici măcar în topul celor mai înalte 100 de vârfuri din acest lanţ muntos, însă compensează prin frumuseţea sa extraordinară. Majoritatea munţilor se înalţă treptat, însă Ama Dablam se înalţă brusc spre cer, solicitând atenţia privitorului.

10. Kirkjufell, Islanda

Foto: Shutterstock

De-a lungul întregului an, Kirkjufell este o minune. Atunci când vremea este caldă, muntele este înverzit, iar cascada Kirkjufellsfoss din apropiere se dezlănţuie. În anotimpul rece, muntele străluceşte acoperit de zăpadă, aurorele colorează cerul, iar cascada Kirkjufellsfoss este îngheţată. Nu este de mirare că acest muntele elegant şi simetric este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Islanda.

Foto: Shutterstock

Bonus: Olympus Mons, Marte

Foto: NASA

Cu o înălţime de 22 de kilometri, de trei ori mai mare decât cea a Everestului, Mons Olympus este cel mai înalt munte din Sistemul Solar. La fel ca Mauna Loa, Olympus Mons este un vulcan-scut, însă unul mult, mult mai mare. Specialiştii NASA estimează că aproximativ 100 de Mauna Loa ar încăpea în interiorul Olympus Mons. Văzut din apropiere, vulcanul ar oferi o privelişte uluitoare, acoperind orizontul cu o culoare roşcat-portocalie. Ziua în care un om ar putea avea şansa de a zări această panoramă spectaculoasă de la faţa locului ar putea fi mai aproape decât ne imaginăm!

Sursa: Wild Junket Magazine / Foto cover: Vârful Alpamayo, Shutterstock

 

 Cei mai impresionanti vulcani din lume

YELLOWSTONE

Cei mai uimitori vulcani de pe Terra ne lasa fara cuvinte. In timp ce toti vulcanii sunt fascinanti si foarte vizitati, exista unii care sunt atat de extraordinari incat ne vine greu sa credem ca sunt fenomene terestre. Vulcanii sunt ca femeile frumoase: incitanti si misteriosi, uneori periculosi sau blanzi, dar intotdeauna gata sa ne surprinda. Iata o lista cu cei mai interesanti de pe Pamant:

1. Vulcanul cu cel mai mare potential distructiv: Yellowstone Caldera


Yellowstone Caldera are cel mai mare potential distructiv din lume. Tocmai de aceea a fost numit “super vulcanul”. Acesta este situat in National Yellowstone Park, in Statele Unite ale Americii. Se pare ca Yellowstone se afla pe o regiune vulcanica considerata a fi alimentata de manta de baza, care este anormal de calda, comparativ cu manta din alta parte. Aceasta regiune a generat cel putin trei super eruptii, respectiv acum 2.1 milioane ani, 1,3 milioane ani, si 640.000 ani. In timpul ultimei dintre aceste eruptii masive, 1000 cm3 de roca si praf au fost raspanditi in aer. Daca s-ar produce din nou, acesta ar fi, probabil, sfarsitul nostru, al tuturor: o patura foarte mare de cenusa ar bloca soarele si acest lucru ar duce la extinctii masive. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt foarte atenti si spun ca o eruptie puternica nu este probabil sa aiba loc in urmatorii zeci de mii de ani.

2. Cel mai mare: Vulcanul Mauna Loa


Localizat in Insula Hawaii Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume. De la baza la varf, vulcanul masiv masoara mai mult de 17.000 de metri! Chiar si fata de nivelul marii, inaltimea sa atinge 9.000 de metri, ceea ce face Mauna Loa sa fie cel mai mare munte de pe Pamant. Nu este doar impresionant de inalt, dar si impresionant de activ. Unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pamant a erupt ultima data in 1984, iar in ultimii ani au existat semne ca va erupe din nou intr-o perioada nu foarte indepartata.

3. Cel mai mic: Vulcanul Taal


Taal este cel mai mic vulcan din lume. Acesta este situat pe un lac aflat pe o insula inconjurata de un lac. Confuz? Sa o luam altfel: Insula Luzon din Filipine este locatia lacului Taal in mijlocul caruia se afla o insulita mica numita Insula Vulcanului Taal. In mijlocul acestei insulite exista un alt lac de numai 2 km patrati, numit Lacul Crater. In mijlocul lacului crater (craterul vulcanului) se afla o alta insula mica. Vulcanul Taal nu numai este foarte complex, dar si foarte periculos. Au avut loc 33 de eruptii din anul 1572. Aceasta a provocat multe decese si inca este activ. Cu toate acestea, multi oameni isi risca viata pentru a ajunge sa admire una dintre cele mai magnifice privelisti din lume.

4. Cel mai tanar: Vulcanul Paricutin


Acesta este unul dintre cei mai tineri vulcani din lume. A aparut in anul 1943, in lanul de porumb al unui fermier, in statul mexican Michoacan si a ajuns la o inaltime de cinci etaje intr-o saptamana. Dupa numai un an avea 336m. Vulcanul a erupt in mod continuu, dar in liniste in urmatorii ani, dogorind 25km de teren in jurul sau. Satele din apropiere au fost acoperite cu lava si cenusa si, prin urmare, locuitorii s-au mutat. In 1952 s-a oprit in cele din urma toata activitatea si se pare ca niciodata nu va erupe din nou, fiind un vulcan monogenetic. Unul dintre cei mai interesanti vulcani, Parícutin este considerat o adevarata minune a lumii.

5. Cel mai frumos: Muntele Fuji


Muntele Fuji este cel mai inalt munte din Japonia si unul dintre vulcanii cei mai frumosi din lume datorita simetriei perfecte a conului. Acesta este simbolul Japoniei, un element foarte important al credintelor religioase locale si unul dintre cei mai fotografiati munti din lume. Muntele Fuji a erupt ultima data in 1707 si este in prezent clasificat ca activ, dar cu un risc scazut de eruptie.

6. Cel mai vechi: Muntele Etna


Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa. Acesta este situat in nord-est Siciliei, in Italia. Este al doilea cel mai activ vulcan din lume, dupa Vulcanul Kilauea in Hawaii. Etna este unul dintre cei mai interesanti vulcani, deoarece are cea mai lunga perioada de eruptii despre care se stie, peste 3500 ani. De asemenea, este considerat a fi cel mai vechi vulcan de pe planeta, datand de 350.000 ani. Cea mai recenta eruptie a avut loc in luna mai 2011, cand aeroportul local a trebuit sa fie inchis, deoarece pista a fost acoperita cu cenusa.

7. Cel mai mare vulcan subacvatic: Vailulu’u


Rockne Hart Johnson a studiat estul insulei Samoa de Ta’u si a descoperit un munte subacvatic in zona. Cu toate acestea, nici o cercetare nu a fost realizata pana in 1999, cand o echipa de oameni de stiinta a redescoperit vulcanul subacvatic, care a primit numele de Vailulu’u. Acesta este cel mai mare vulcan situat complet sub apa, ajungand la 4200 de metri.

8. Vulcanul cu pericol iminent: Muntele Rainier


Muntele Rainier este situat in apropiere de Seattle, in Statele Unite ale Americii. Acesta este considerat unul dintre vulcanii cei mai periculosi din lume. Este format din 26 de ghetari mari care pot reprezenta un pericol major pentru intreaga zona, in cazul unei eruptii. In cazul in care un astfel de eveniment s-ar intampla, rezultatul ar fi catastrofal: pierderi de vieti omenesti si bunuri, devastarea intregii zone. Unul dintre cele mai interesante aspecte, este faptul ca Muntele Rainier are nu una, ci doua arme: foc si gheata.

9. Cel mai distructiv: Vulcanul Krakatau


Insula Krakatau este situata in Indonezia, intre Java si Sumatra. Insula a explodat in 1883, in timpul unei eruptii apocaliptice, care a ucis mai mult de 40.000 de oameni. Sunetul exploziei este considerat cel mai puternic auzit vreodata in istoria moderna, cu rapoarte care sustin ca acesta a fost auzit pana in Australia! Explozia a fost echivalenta cu 200 megatone de TNT, de patru ori mai puternica decat cel mai mare dispozitiv nuclear detonat vreodata. Un an mai târziu, atunci cand primii cercetatori au explorat insula, singurul supravietuitor pe care l-au gasit a fost un paianjen intr-o crevasa.

10. Cel mai activ: Vulcanul Kilauea


Unul dintre cei mai interesanti vulcani din lume, Kilauea, este situat in Hawaii. Este considerat cel mai activ vulcan de pe planeta, dar, de asemenea, unul cu cele mai non-violente eruptii actuale. Eruptia vulcanului Kilauea, care a inceput in 1983 continua la cel mai inalt con, facandu-l sa aiba cea mai lunga zona de eruptie din ultimii 200 de ani. In afara de acest eveniment, vulcanul a erupt de 35 de ori din 1952!

Sursa

Articol tradus si adaptat de Georgiana Velea

 

Splendide  destinatii din lume!

Atunci cand iubesti, calatoriile si vacantele romantice sunt cel mai bun mod de a petrece cateva zile frumoase alaturi de partenerul tau, departe de agitatia vietii cotidiene. Fiea ca vrei sa-ti stigi iubirea de pe coasta unui munte ori in timpul unei sesiuni de snorkeling in doi, exista numeroase locuri pe planeta pe care trebuie sa le incluzi pe lista destinatiilor romantice.

Australia, Hayman Island, Whitsundays Queensland

Marea Bariera de Corali! Apa limpede precum cristalul, plaje pustii cu nisip fin, razele blande ale soarelui – un adevarat paradis!

destinatii-romantice-4-1

destinatii-romantice-4-2

Hotelurile de aici sunt unele exclusiviste, luxoase, iar activitatile pe care ti le pun la dispozitie sunt nelimitate.

destinatii-romantice-1

Statele Unite, Aspen, Colorado

Un loc al celor bogati si fabulosi, Aspen are de oferit mult mai mult decat o aglomeratie de celebritati pe metru patrat.

destinatii-romantice-1-1

destinatii-romantice-1-2

Da, este un paradis al starurilor, dar este in acelasi timp si o destinatie foarte romantica gratie privelistilor de basm, a vietii de noapte si a unitatilor luxoase de cazare.

destinatii-romantice-2

Franta, Corsica

Calatoreste in Corsica alaturi de iubirea ta, fiiindca aceasta insula este atat de frumoasa, incat vei avea nevoie de cineva langa tine pentru a te asigura ca nu e doar un vis.

destinatii-romantice-2-1

destinatii-romantice-2-2

Locul nasterii lui Napoleon ofera privelisti ce iti taie rasuflarea si o multime de locatii fascinante.

destinatii-romantice-3

Statele Unite, Kauai, Hawaii

Kauai este destinatia perfecta pentru indragostiti, fie ca visezi la o cerere in casatorie, vrei sa ii juri iubire vesnica partenerului undeva departe de ochii curiosilor, vreti sa va reinnoiti juramintele sau pur si simplu sa va traiti povestea de dragoste.

destinatii-romantice-3-1

destinatii-romantice-3-2

Cunoscuta sub numele de “Garden Isle”, aceasta locatie iti va depasi asteptarile in materie de intimintate, romantism si imprejurimi luxuriante.

destinatii-romantice-5

China, Guangxi

Pozitionata in sudul Chinei, la granita cu Vietnam, Regiunea Guangxi se bucura de un climat subtropical, peisaje luxuriante si munti stancosi.

destinatii-romantice-5-1

destinatii-romantice-5-2

Dupa ce vizitati pesterile pline de culoare, pagodele si fostul complex regal din Guilin, puteti sa va bucurati de o plimbare romantica cu barca.

destinatii-romantice-6

Carribean, Nassau, The Bahamas

Toate insulele din Carribean sunt cunoscute ca fiind locuri deosebit de romantice.

destinatii-romantice-6-1

destinatii-romantice-6-2

Paradisul Nassau nu doar ca dispune de finul nisip roz si apele turcoise, ci iti si ofera numeroase hoteluri luxoase, restaurante cu chefi extraordinar si locuri in care va puteti distra de minune.

destinatii-romantice-7

Peru, Chachapoyas

Chachapoyas a stat multa vreme in umbra unor locatii arhi-cunoscute precum Machu Picchu.

destinatii-romantice-7-1

Asta inseamna ca exista posibilitatea sa te bucuri de un loc magic si neexplorat inaintea tuturor celorlalti.

destinatii-romantice-7-2

Fosta asezare coloniala s-a transformat astazi intr-un orasel superb invaluit in nori. Zona abunda in frumusete – paduri tropicale, cascade uimitoare si vegetatie luxurianta.

destinatii-romantice-8

Polinezia Franceza, Tahiti

Tahiti este cea mai mare dintr-un grup de 118 insule aflate in sudul Oceanului Pacific.

destinatii-romantice-8-1

Vai adanci, cascade inalte, resorturi intime, liniste si kilometri intregi de plaje virgine sunt doar cateva dintre minunatiile de care te vei putea bucura aici.

destinatii-romantice-8-2

Romantismul curat se traduce in Tahiti prin bungalow-uri ce plutesc deasupra apelor turcoise si unde veti gasi servicii de cea mai inalta calitate.

destinatii-romantice-9

Grecia, Santorini

Insulele grecesti sunt romantice, sexy, incredibil de variate.

destinatii-romantice-9-1

Si totsui, Santorini este cea perfecta pentru a celebra iubirea!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este aglomerata de turisti, insa femecatoarea insula cu arhitectura inconica reuseste sa isi pastreze magia chiar si in aglomeratia de vizitatori.

destinatii-romantice-10

Italia, Venetia

Italia abunda in locatii romantice si istorice, dar Venetia este de departe genul de oras pe care oricine ar trebui sa-l viziteze macar o data in viata.

destinatii-romantice-10-1

Frumoasa Venetie si romantismul merg mana in mana.

destinatii-romantice-10-2

Orasul antic din nordul Italiei ofera poduri magice, canale fermecatoare si cladiri istorice.

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*