1- Guvernul a “OUAT”, prin Hotărâre, pentru ce anume se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020; 2- Pentru cei care vor primi DOAR 50.000 de euro, li se pun alte gloabe, caci tinerii fermieri care vor finanțare pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură, prin submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri vor trebui să respecte noi condiții ; 3-Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, AFIR, publica pe site-ul oficial un model orientativ de Contract de Prestări Servicii de Consultanţă,pentru beneficiari ai PNDR 2020

Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si  oferte sau cereri la Anunturi Gratuite  pe www.informatii-agrorurale.ro

ppÎn sectorul vegetal, se acordă sprijin pentru soia, lucerna, mazărea boabe pentru industrializare, fasolea boabe pentru industrializare, cânepa pentru ulei și fibra,

orezul, sămânța de cartof, hameiul, sfecla de zahăr, tomatele pentru industrializare cultivate în câmp, castraveții pentru industrializare cultivați în câmp, legumele cultivate în sere (tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare), legumele cultivate în solarii (tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare, prune pentru industrializare, mere pentru industrializare, cireșe și vișine pentru industrializare, caise și zarzăre pentru industrializare, cartof timpuriu pentru industrializare).În sectorul zootehnic se acordă sprijin fermierilor crescători de animale din speciile bovine (bivolițe de lapte, taurine de carne, vaci de lapte) ovine, caprine, viermi de mătase.

 2- Pentru cei care vor primi DOAR  50.000 de euro, li se pun alte gloabe, caci tinerii fermieri care vor finanțare pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură, prin submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri vor trebui să respecte noi condiții ; 

În primul rând, aceştia trebuie să fie înregistraţi cel puțin ca PFA, să aibă pregătire în sectorul agricol pentru care au obținut banii europeni, și să aibă vânzări anuale de cel puțin 6.000 de euro de pe urma producției proprii.

Alte condiții:
– Exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, la primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare și la ANSVSA în Registrul Exploatațiilor, după caz.
– Tânărul fermier trebuie să aibă un certificat de calificare în domeniul pe care vrea să-l acceseze, certificat pe care îl va autoriza la Registrul Comerțului.

Proiectele depuse de tinerii fermieri vor primi punctajul în funcție de anumite criterii:
– se acordă maxim 30 de puncte dacă proiectul vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine și caprine) și vegetal (legumicultură, inclusiv producere de material săditor, pomicultură și producere de sămânță). Avantajate sunt proiectele referitoare la creșterea de bovine, respectiv legumicultură, care primesc punctajul maxim.
– se acordă 25 de puncte pentru proiectele din apicultură, respectiv producere de sămânță și material săditor;
– se acordă 20 de puncte pentru proiectele din domeniul pomiculturii

În ce privește comasarea exploatațiilor, se ține cont de numărul exploatațiilor preluate integral. Este sprijinită astfel comasarea astfel încât tinerii fermierii să lucreze suprafețe cât mai mari de terenuri.
– se acordă 15 puncte, maxim, pentru preluarea integrală a minim trei exploatații agricole;
– 10 puncte vor primi cei care preiau două exploatații agricole;
– 5 puncte primesc fermierii care preia cel puțin o exploatație.

Pentru calificarea în domeniul agricol, punctajul se acordă astfel:
– se acordă 25 de puncte (maxim) pentru absolvenții de studii superioare în domeniul agricol;
– 20 de puncte primesc cei care au absolvit studii postliceale și liceale în domeniu
– 10 puncte primesc cei care au o „formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate și anume, prin curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel puțin nivel 1 de calificare profesională, conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesional“, după cum se precizează în Ghidul Solicitantului.

 

 

3-Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, AFIR, publica pe site-ul oficial un model orientativ de Contract de Prestări Servicii de Consultanţă,pentru  beneficiari ai PNDR 2020

Demersul vine în urma dezbaterilor avute cu beneficiari Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, care au solicitat îndrumări cu privire la conţinutul şi clauzele contractelor de consultanţă, precum și ca urmare a observațiilor făcute de experții AFIR în procesul de a verificare a proiectelor. . „Modelul de contract pe care îl propunem acum beneficiarilor PNDR 2020 are un caracter consultativ care să îi ajute să se poată orienta pentru ca, în contractul final, să fie asigurat un cadru reciproc avantajos. Primii dezavantajaţi în lipsa unui astfel de model sunt beneficiarii PNDR care nu au experiență în încheierea unui contract de prestări servicii. Nu impunem un anumit tip de contract, pentru că relaţia dintre beneficiari şi firmele de consultanţă este una privată, în care Agenţia nu are dreptul şi nici pârghiile legale de a se implica, ci doar dorim să oferim un exemplu”, a declarat Directorul General al AFIR, David Eugen Popescu.

Tot cu caracter orientativ şi de recomandare, AFIR pune la dispoziția potențialilor beneficiari ai PNDR 2020 prin intermediul site-ului oficial o listă a firmelor de consultanţă care oferă servicii în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. “Facem precizarea expresă că aceste firme nu sunt validate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și nici agreate sau ierarhizate. Adăugarea societăţilor de consultanţă în listă se realizează în urma completării unui formular tip prin care AFIR solicită furnizarea unor informații minime pe care le afișează spre informare pe pagina oficială. Alegerea societății de consultanță este un act benevol al potențialului beneficiar al PNDR”, precizează Agenţia.   Alte firme nu sunt validate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și nici agreate sau ierarhizate. Adăugarea societăţilor de consultanţă în listă se realizează în urma completării unui formular tip prin care AFIR solicita furnizarea unor informații minime pe care le afișează spre informare pe pagina oficială. Alegerea societății de consultanță este un act benevol al potențialului beneficiar al PNDR.

 

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*