1-Globalistii ne anunta prin ONU ca apa va fi mai scumpa decat petrolul , dar si FAO ne dezvaluie ca mamaliga a explodat ; 2- Va invitam sa ne “adapam” din frumusetea citorva oraşe ale lumii

mmmPentru ca nu stim sa administram,sa apreciem nici ploaia,nici vintul,nici lumina,nici cresterea plantelor,nici omul,nici pe Creator…apa s-ar putea dovedi mai pretioasa decat petrolul in cel mult un deceniu si jumatate, atrag atentia specialistii.

Un nou studiu al Organizatiei Natiunilor Unite arata ca nivelul actual de consum al apei potabile este nesustenabil. Fara o reducere a acestuia, in curand ne vom confrunta cu o criza a apei.

“La actualul nivel de consum, lumea s-ar putea confrunta cu o scadere de 40% a rezervei de apa potabila in doar 15 ani”, se arata in Programul Mondial de Evaluare a Apei
Consum iresponsabil

“Cresterea economica si a standardelor de viata in randul clasei de mijloc a generat un consum ridicat al apei, care se dovedeste nesustenabil acolo unde resursele sunt limitate sau in zone unde distributia, pretul, consumul si managementul resurselor de apa sunt deficitare”, arata raportul intocmit de specialistii ONU.
Factorii care stau in spatele epuizarii resurselor de apa se regasesc in consumul crescut de carne, achizitionarea unor locuinte mai spatioase, existenta mai multor autovehicule pe sosele si folosirea aparatelor electrocasnice consumatoare de curent, toate acestea fiind emblemele actualei clase de mijloc.

Apa, insuficienta pentru marile orase

Populatia in crestere si gradul ridicat de urbanizare accentueaza in egala masura problema.

Cererea de apa tinde sa se dubleze fata de rata de inmultire a populatiei globului.

Populatia lumii este preconizata sa atinga cifra de 9,1 miliarde de persoane in 2050, fata de 7,2 miliarde cat numara in prezent.

Dezvoltarea centrelor urbane adauga o presiune suplimentara pe resursele de apa.

Pana in 2050, 69% din populatia globului va locui in orase, fata de 50% in prezent.

Agricultura, cel mai mare consumator

In culturile agricole se intrevede si cel mai mare consum de apa, aproximativ 70%.

Folosirea rezervelor de apa subterana pentru a suplini deficitul de lichid de la suprafata este prea costisitoare pentru multe economii.

Conformul studiului ONU, 50% din zonele de pe glob se folosesc strict de resursele de suprafata pentru acoperirea necesarului zilnic de apa, iar 20% din bazinele acvifere ale lumii sunt deja suprasolicitate.

Cea mai afectata zona este in prezent California, un studiu NASA asupra secetei prelungite din regiune aratand ca tinutul american mai are rezerve de apa doar pentru un an.

 

FAO: Agricultura globală a înregistrat pierderi de 70 miliarde de dolari în ultimii zece ani

Dezastrele naturale din ultimii zece ani au însemnat o pierdere de 70 de miliarde de dolari pentru agricultura globală, de trei ori mai mult decât în anii anteriori, arată un studiu al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) dat publicității.

La ora actuală, 2,5 miliarde de oameni trăiesc doar din agricultură, iar micii agricultori, pescarii și crescătorii de animale sunt cei mai vulnerabili la aceste dezastreă Potrivit studiului FAO, Asia a fost cea mai afectată regiune la nivel global, cu pierderi de 28 miliarde de dolari.

În condițiile în care se înregistrează o intensificare a pierderilor în agricultură datorate dezastrelor naturale și schimbărilor climatice, observatorii atrag atenția asupra necesității dezvoltării unor sisteme de avertizare rapidă și a dezvoltării unor tehnici mai bune de producție a alimentelor, astfel încât agricultorii să nu mai resimtă din plin efectele acestor dezastre.

2- Va invitam sa ne “adapam” din frumusetea citorva oraşe ale lumii 

Care sunt cele mai importante 10 destinaţii turistice ale anului 2013? Oraşele, bineînţeles, ca expresie unică a spiritului naţional, a unei istorii dramatice ori chiar a asocierii fericite cu natura generoasă şi primitoare. Unele seamănă cu uriaşe furnicare umane, altele cu nişte cuibare uitate în colţuri de lume. Cele zece oraşe despre care se vorbeşte mai jos vor avea în 2013 o aceeaşi soartă fericită: (re)intrarea în circuitul turistic mondial.

1. San Francisco, SUA

Amestecul de culturi specific acestei metropole i-a încurajat întotdeauna pe noii sosiţi pe coasta de vest a Statelor Unite. Mai mult, oraşul e vestit pentru dealurile sale, pentru cutremure şi pentru înclinaţia locuitorilor săi spre liberalismul politic. În 2013 însă, în atenţia lumii vor sta întrecerile nautice ale Cupei Americii, când catamaranele vor ancora în porturi, întinzându-şi velele multicolore ca pentru expoziţie. Garantat, oraşul se va pregăti şi pentru competitori, şi pentru turiştii atraşi de faleza oceanului.

2. Amsterdam, Olanda

Pe nimeni nu surprinde prezenţa lui în vreun top anume, fiindcă Amsterdamul este un exemplu universal de oraş turistic. Trebuie ştiut însă ce ar fi mai important de urmărit în 2013, atunci când îl veţi vizita: celebrarea a 400 de ani de la construirea centurii canalelor de apă; împlinirea a 160 de ani de la naşterea lui Vincent van Gogh şi a 40 de ani de la inaugurarea muzeului dedicat operei sale (cel mai vizitat muzeu din Olanda); redeschiderea, după 10 ani de renovări, a Muzeului Naţional – Rijksmuseum; aniversarea de 125 de ani a orchestrei regale – Royal Concertgebouw Orchestra-, apreciată ca fiind cea mai bună din lume; împlinirea a 175 de ani de existenţă a lui „Artis”(„Natura Artis Magistra – Natura e profesorul artei”), grădina zoologică din centrul oraşului, cea mai mare din Olanda etc. În acord cu acest program, Amsterdamul va fi animat de multe concerte festive, expoziţii şi festivaluri stadale.

3. Hyderabad, India

În sudul Indiei, Hyderabad, capitala statului Andhra Pradesh, a fost cândva un oraş princiar. El şi-a pierdut frumuseţea şi bogăţia după cucerirea independenţei de către India, când palatele şi grădinile luxoase au fost vândute, dărâmate ori prădate. În timpurile sale moderne, metropola şi-a redescoperit vechile comori arhitecturale din zona istorică, renovându-le parţial. Dintre toate, Palatul Falaknuma („Oglinda Cerului”) s-a transformat într-un hotel de şapte stele, un adevărat muzeu al luxului, cu fresce, tapiţerii, picturi, artefacte valoroase, candelabre veneţiene şi câte şi mai câte bogăţii adunate de prin lume. Hyderabadul mai ascunde şi alte monumente şi edificii importante, pe care plănuieşte să le pună în valoare treptat, în timp ce înfloreşte din punct de vedere economic.

4. Derry/Londonderry, Marea Britanie

Derry (numit şi Londonderry) este cel de-al doilea oraş ca mărime din Irlanda de Nord, fiind situat pe malul râului Foyle, nu foarte departe de Marea Irlandei. A fost desemnat Oraşul Culturii în 2013 în Marea Britanie, prin urmare renaşterea lui e iminentă. Cetatea fortificată a Derry-ului găzduieşte multe festivaluri anuale, cum e Jazz Festival şi Earhart Festival (dedicat Ameliei Earhart – pioniera aviaţiei americane aterizând aici în 1933), dar evenimentele culturale vor ţine treaz oraşul pe parcursul întregului an 2013. Dintre ele, merită amintit cel mai mare festival irlandez din lume, „All Ireland Fleadh”.

5. Beijing, China

Pentru China, capitala Beijing a rămas centrul cultural şi artistic, în timp ce alte oraşe concurează pentru întâietate în plan economic. Chiar dacă Jocurile Olimpice au trecut de mult (2008), investiţiile făcute atunci au ecouri şi azi – există semnalizări stradale în engleză, hoteluri internaţionale şi numeroase construcţii noi, remarcabile piese de arhitectura modernă. Nu demult s-a deschis linia ferată dintre Beijing şi Shanghai, trenurile de mare viteză legând cele două staţii în cinci ore. Pentru capitală, se simte o schimbare în aer, dar în cel fel va evolua oraşul din punct de vedere turistic, încă e nelămurit. Ce se ştie sigur e că, atunci când China va fi în gloria ei deplină, oamenii vor privi spre trecut, spunând că totul a început la Beijing.

6. Christchurch, Noua Zeelandă

Cutremurele din 2010 şi 2011 au devastat „Oraşul–grădină” al Noii Zeelande, Christchurch, de pe malul Pacificului. Dar localnicii au arătat multă hotărâre şi inventivitate, găsind momentul propice pentru a reconstrui urbea şi pentru a şterge cicatricile; de exemplu, golul lăsat de dărâmături a fost umplut cu elemente artistice şi cu spaţii verzi. În plus, oraşul va surprinde în mod plăcut prin variata lui ofertă culinară internaţională, de la meniurile locale tradiţionale până la cele turceşti şi birmaneze.

7. Hobart, Tasmania

Capitala Tasmaniei, oraşul Hobart, şi-a început existenţa ca şi colonie de deţinuti în 1803 şi s-a dezvoltat ca port în a doua jumătate a secolului XIX. A prosperat rapid de pe urma comerţului şi a industriei navale, iar azi e considerat poarta spre Antarctica. În 2013, colaborarea dintre Muzeul şi Galeria de Artă Tasmaniană şi MONA – „Museum of Old and New Art”- va da naştere proiectului artistic numit „Teatrul Lumii”, o expoziţie de anvergură, al cărei curator va fi Jean-Hubert Martin (fostul director al Centrului Pompidou din Paris). Cu aceleaşi mari pretenţii se impune în Hobart arta culinară, pentru cei în căutare de diversitate.

8. Montréal, Canada

Montréal a cucerit poziţii înalte în topul celor mai fericite oraşe (2010) şi al celor mai „la modă” (2011). Steven Spileberg a ales acest oraş pentru filmările la ultimul blockbuster, „Robopocalypse”. Multe premii a primit şi Portul Montréal, preferatul vaselor de croazieră. Lista nu se opreşte aici pentru oraşul modern şi inteligent, fiindcă în 2013 pregăteşte evenimente importante în multiple domenii: deschiderea lui „Rio Tinto Alcan Planetarium”(un muzeu unic al ştiinţelor naturii), în cadrul proiectului „Spaţiu pentru viaţă”; inaugurarea Muzeului Grevin (al figurilor din ceară) la Centrul Eaton; aniversarea a 50 de ani de existenţă a centrului cultural Place des Arts; deschiderea hotelului de lux Point Zero etc.

9. Addis Abeba, Etiopia

În stilul maratoniştilor etiopieni, capitala Etiopiei evoluează în ritm constant şi sigur. Sentimentul de siguranţă în acest sens e dat de creşterea economică de 5% estimată pentru 2013. Fondată abia acum un secol, Addis Abeba („Floarea nouă”) s-a impus deja ca metropolă înfloritoare, capitală diplomatică şi oraş al diversităţii.

10. Puerto Iguazú, Argentina

 

Oraşul argentinian se plasează la graniţa cu Brazilia, chiar lângă Cascada Iguazú, cea care a fost votată în 2011 una dintre cele şapte noi minuni ale naturii. Puerto Iguazú are noroc. Şi în afara oricăror competiţii, cascada rămâne o manifestare extraordinară a forţei şi frumuseţii naturii, iar turiştii nu contenesc a sosi aici în număr mare. Oraşul îi răsplăteşte cu hoteluri excelente, spa-uri şi excursii în împrejurimile încântătoare. Cea mai bună bază de pornire spre cascadă se dovedeşte a fi Puerto Iguazú.

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*