Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si oferte sau cereri la Anunturi Gratuite pe www.informatii-agrorurale.ro
3- Citeva vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea…..4 – Mircea Cărtărescu, premiat la Târgul de carte de la Leipzig…..5 -Ana Blandiana şi Liviu Antonesei, la Târgul Internaţional de Carte de la Londra….. 6- Zece lucruri pe care le-a înțeles Nichita Stănescu…..7-Români geniali despre care nu vorbeşte nimeni …....8-Citeva lectii de viata primite de la Albert Einstein
1 — Regizorul David Crowley , realizator al filmului „Grey State”, film despre noua ordine mondială, a fost găsit mort în casa sa, împreună cu soția și fetița sa. Șeriful statului Dakota a declarat că moartea sa e foarte suspectă.
David Crowley a scris și regizat filmul „Grey State”, un film neterminat despre militarizarea poliției, impunerea legii marțiale, supravegherea prin tehnologie avansată, cipuri RFID, și ocultismul mascat în spatele tuturor acestor lucruri. Pagina de facebook a filmului stă scris că povestea filmului este despre „Un veteran care se revoltă împotriva unui guvern corupt după ce la nivel național s-a promulgat legea marțială.”
Aceasta este trailerul filmului…
În anul 2012, în cadrul interviului „Infowars”, Crowley a declarat că a simțit faptul că e de datoria lui să răspândească mesajul despre posibilitatea ca Statele Unite să se prăbușească, odată cu realizarea unei noi ordini mondiale. Interviul descrie filmul ca fiind „Un film independent, plănuit să ilustreze felul în care arată un stat polițienesc, cu identificare biometrică la tot pasul, supravegheri omniprezente și mascați care duc disidenții în lagăre.
Posterul „Gray State”, film neterminat.
Pe 17 ianuarie, cadavrul lui David Crowley, a soției sale, Komel și al fetiței sale, în vârstă de numai 5 ani, au fost găsite în casa lor.
Cadavrele lui David, Komel și al ficei lor, au fost descoperite Sâmbătă de vecinul de-alături, a lui Crowley, Collin Prochnow. A fost raportat că, cadavrele au stat în casă câteva săptămâni. Prochnow a zis că n-a mai observat vreo activitate în casa lui Crowley, din preajma crăciunului și inițial a considerat că familia era plecată în vacanță. Prochnow a declarat că, în fața ușii lui Crowley, se adunaseră multe pachete și a observat că luminile din casă erau aprinse zi și noapte, așa că, a decis să verifice bunăstarea familiei în ultimul weekend.
Prochnow s-a uitat prin fereastra casei și a descoperit trei cadavre, lângă o armă de mână, zăcând pe podea. Un câine, care era în viață, era, de asemeni, prezent. Înregistrarea audio, de la radioul poliției, obținută de MnPoliceClips.com, a descoperit faptul că poliția a găsit câteva cadavre în partea din față a casei și că în casă se afla un câine foarte furios. Polițiștii au declarat că situația pare a fi un caz de crimă și sinucidere.
Moartea Komelei și a ficei sale a fost considerată crimă, în timp ce a lui Crowley, a fost declarată sinucidere. O armă de mână a fost găsită lângă cadavrul său.
Căpitanul poliției din Apple Valley, John Bermel, a declarat că, în urma examenului medical, nu s-au găsit semne de luptă pe cadavre sau în interiorul casei. Bermel, a menționat de asemeni, că locuința era intactă, deși în înregistrarea audio a poliției, este evidențiat faptul că, încuietoarea unei uși din spatele casei, era spartă iar ușa „ușor întredeschisă”. Bermel a spus: „Dacă a fost o încăierare, te aștepți să găsești ceva stricat sau ceva răsturnat”.
„Nimic stricat sau răsturnat nu s-a găsit”, a spus Bermel.
Investigatorii, au declarat că „ultimile activități verificate”, din casă, au fost pe la sfârșitul lunii decembrie 2014.
Bermel a mai spus: „Ceea ce realizăm acum e că, acolo, a fost un consum de substanțe, vre-un stress financiar – după cum vedem, în unele povești (de la știri) – și ceea ce ne putem da seama e că începuseră să se izoleze” cu toate că Bermel nu a specificat tipul de substanță folosită. „Ceea ce îți pot spune e că primim niște indicații cu privire la ce anume ar fi putut contribui la asta”, a mai spus Bermel.
Charlie Hubbell, un actor care apare în trailerul „Gray State”, a declarat pe site-ul twincities.com că David Crowley „părea să fie cu picioarele pe pământ și atent decât un tip care își transformă propria viață într-un haos”.
„În tot timpul colaborării noastre nu a existat nici o ieșire agresivă, haotică, ciudată sau anormală. A fost unul dintre persoanele față de care îmi plec capul cu toată stima, o persoană care tindea spre reușită.” a mai spus Hubbell.
În timp ce, poliția declară preliminar că Crowley a recurs la crimă și sinucidere, după luni de depresie și izolare, alți observatori, cred că el a fost ucis de către sistemul căruia filmul său i se opunea. Investigațiile din acest caz sunt într-o continuă desfășurare.
Sursa articol : miscareakilluminati.blogspot.ro
2-Pentru ca stiau prea multe si ascunse, cei 74 de cercetatori de top si angajati NASA s-au SINUCIS , ori au MURIT in accidente dubioase-in ultimii doi ani
Pe 12 ianuarie 2015, renumitul om de stiinta Alberto Behar s-a zdrobit cu avionul pe una dintre strazile din Los Angeles. Alberto lucra pentru NASA, era unul dintre cei care a descoperit ca a existat apa pe Marte. In ultimii doi ani, nu mai putin de 74 de oameni de stiinta si angajati ai NASA au murit, cauzele fiind sinucidere sau accident.
Alberto era un pilot experimentat, era instructor de zbor pentru avioane si elicoptere. Conditiile meteo erau excelente, cu toate acestea avionul a inceput brusc sa piarda din inaltime. „Nu-mi dau seama ce a putut cauza accidentul, Alberto era foarte competent”, declara atunci un pilot de la Van Nuys Airport.
Este al 74-lea dintr-un lung sir de importanti oameni de stiinta si angajati ai NASA care au murit in numai doi ani de zile. Glenn Thomas, un cunoscut expert in Ebola si SIDA, purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se afla la bordul avionului MH17, care a fost doborat in Ucraina.
Alte morti ciudate ale unor cercetatori de prestigiu sunt:
Joep Lange, specialist de top in SIDA si fost presedinte al Asociatiei Internationale anti-SIDA, era si el la bordul MH17.
Melisa Ketunuti, 35 de ani, pediatru specialist in cancer. A lucrat si ea pentru o asociatie anti-SIDA in Botswana. A fost gasita legata si incendiata in subsolul casei sale din Philadelphia.
Doctorul Anne Szarewski, 53 de ani, era experta in cancerul de col uterin, a inventat un vaccin revolutionar pentru aceasta boala. A fost gasita moarta in locuinta sa, in decembrie 2013. Doctorii nu au avut nicio explicatie.
Poate cea mai controversata moarte a fost a lui Shane Truman Todd, 31 de ani. Corpul lui a fost gasit in iunie 2012 la morga din Singapore. El lucra pentru un proiect top-secret dezvoltat de China, se banuieste ca este vorba de o arma defensiva. El se temea pentru viata lui, dupa cum marturisise familiei. Isi daduse demisia si se pregatea sa se intoarca in State, insa a fost gasit mort. Familia sa a cerut sa se afle adevarul, chinezi au promis sa vor investiga insa nu au mai dat niciun raspuns.
Adeptii teoriilor conspirationiste considera ca toate aceste morti sunt suspecte, prea multi oameni de stiinta de top au murit in doar doi ani de zile.
Sursa: http://www.aktual24.ro
3- Citeva vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea
Pe 3 decembrie 2014 se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Petre Ţuţea. Ziarul Metropolis vă prezintă 23 de citate ale filosofului şi eseistului, publicate în cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“, apărută la Editura Humanitas.
Un articol de Petre Ivan|2 Decembrie 2014
„E ceva pur în el“, îl caracteriza Emil Cioran. „E un om incapabil de cinism, nici în gândire, nici în viaţă. E un om care nu minte, în tot ce spune, e el însuşi“. Iată câteva repere de gândire ale lui Petre Ţuţea:
- Acum, mai la bătrâneţe, pot să spun că fără Dumnezeu şi fără nemurire nu există adevăr.
- Nu am fost şi nu sunt antisemit, pentru că ar însemna să fiu anticreştin. Pentru că, să fim cinstiţi, Christos nu e din Fălticeni.
- Există o carte a unui savant american care încearcă să motiveze ştiinţific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de ştiinţă cum am eu nevoie de Securitate.
- Eu m-aş întâlni cu Cioran în neliniştile mele, care seamănă cu ale lui, iar el s-ar întâlni cu misticismul meu în lirismul lui. Ceea ce e ciudat la Cioran nu e neliniştea de a fi om, ci neliniştea de a fi român.
- Constituţia liberală din 1923 nu e o operă, e o capodoperă. Un rege puternic, înfăşurat într-un stat al normelor liberale: separaţia puterilor şi libertăţi câte doreşte nea Niţă; nici nu poate duce atâtea libertăţi!
- De creat, doar zeul creează, iar omul imită. Eu când citesc cuvântul „creaţie“ – literară, muzicală, filozofică – leşin de râs. Omul nu face altceva decât să reflecte în litere, în muzică sau în filozofie petece de transcendenţă.
- A fi creştin înseamnă a coborî Absolutul la nivel cotidian. Numai sfinţii sunt creştini absoluţi. Altminteri, creştinismul, gândit real, e inaplicabil tocmai pentru că e absolut.
- Suveran faţă de natură, supus Divinităţii, nemuritor şi liber prin depăşirea extramundană a condiţiei sale – acesta este omul creştin.
- Iisus Christos este eternitatea care punctează istoria.
- Eu, cât aş fi de aristocrat în gândire, politic trebuie să fiu democrat. Masa e absolută; fiecare prost luat în parte e un prost şi atât. Dar toţi proştii ăştia, luaţi împreună, sunt un principiu istoric.
- În faţa lui Dumnezeu, geniul e văr primar cu idiotul.
- Binele şi răul sunt conceptele pedagogiei lui Dumnezeu faţă de oameni.
- Eminescu, despre care Iorga spunea că-i expresia integrală a naţiunii române, iar Blaga că reprezintă „ideea platonică de român“, e românul absolut. L-am definit eu: sumă lirică de voievozi.
- Dumnezeu e român. Sau dacă nu, sunt împotriva lui.
- Eu încerc o experienţă: încerc să mă deparazitez de filozofie, de păducherniţa metafizicii. Cioran s-a deparazitat mai demult, deşi face filozofie. Un prieten al meu zice: te deparazitezi, dar foloseşti sculele ei. Da, dar dacă mă urc în tren nu înseamnă că zeul meu este calea ferată.
- Babele evlavioase merg la absolut rugându-se, iar filozoful trăncănind silogisme.
- Mare noroc că există oameni care sunt idioţi! Funcţia idiotului e pozitivă, pentru că fără el n-am înţelege nici geniul, nici normalitatea. Păi cum am cunoaşte noi un om pe care-l numim desăvârşit dacă n-ar fi prezenţi ăştia, idioţii?
- Călinescu, faţă de Nae Ionescu, nici n-a existat; n-avea vocaţie filozofică nici cât un măturător. Nae Ionescu nu se măsura în vremea lui cu nimeni. Era el însuşi.
- Eu am citit „Critica raţiunii pure“ a lui Kant, ca student, şi am înlemnit de emoţie. Acum am faţă de ea, ca mistic biblic, consideraţia pe care am avut-o faţă de „Informaţia Bucureştiului“. Dar a trebuit să fac 80 de ani…
- Legionarismul era în înseşi ideile epocii, dar legionarismul nu putea să iasă câştigător deoarece avea la baza lui o eroare – naţionalismul absolut, care este impracticabil. De la excesul de naţionalism li s-a tras sfârşitul legionarilor.
- Am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema „Aflarea în treabă ca metodă de lucru la români“.
- Poporul român nu e cu nimic inferior poporului german sau francez. Că n-avem un Goethe, dar avem un Eminescu. Din punct de vedere politic, viforniţa din spaţiul în care s-a desfăşurat istoric poporul român ne arată că suntem unul din marile popoare ale Europei. Care cronicar spune, Costin, parcă – n-am fost noi „în calea răutăţilor“? A reuşit vreo invazie să-şi impună stilul şi credinţele aici?
- Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare. (declaraţie făcută după alegerile din 20 mai 1990).
Puteţi găsi aici cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“ (Editura Humanitas).
Cine a fost Petre Ţuţea
Născut la 6 octombrie 1902 în satul Boteni (Muscel) în familia unui preot. Urmează liceul Neagoe Basarab din Câmpulung şi liceul Gh. Bariţiu din Cluj, apoi cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Cluj; studiază formele de guvernământ la Universitatea Humboldt din Berlin; va deveni, în urma studiilor universitare, doctor în drept administrativ.
Publică articole diverse şi studii de economie şi politică în presa anilor 1930, cu precădere în Cuvântul condus de Nae Ionescu. Este un apropiat al acestuia, ca şi al lui Petre Pandrea, Mircea Eliade, Emil Cioran ş.a.
După o perioadă de simpatii de stânga, devine simpatizant al mişcării legionare, dar nu şi înscris în mişcare, iar în septembrie 1940 ajunge înalt funcţionar la Ministerul Economiei Naţionale în guvernul naţional-legionar. Sub regimul comunist face 13 ani de închisoare politică în anii 1948-1953 şi 1956-1964. Dupã eliberarea din puşcărie continuă să fie persecutat de Securitate, care îi confiscă o serie de manuscrise (printre care Tratatul de antropologie creştină, ce i se va restitui după 1989).
Trăieşte înconjurat de tineri din boema bucureşteană a vremii şi publică sporadic, sub pseudonimul Petre Boteanu, în revistele şi almanahurile Uniunii Scriitorilor. Moare la Bucureşti în 3 decembrie 1991, după ce este „redescoperit” de tinerii generaţiei post-1989 şi se bucură de o scurtă perioadă de notorietate dublată de o intensă mediatizare.
Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/23-din-322-de-vorbe-memorabile-ale-lui-petre-tutea/
4 – Mircea Cărtărescu, premiat la Târgul de carte de la Leipzig
O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.
Un articol de Petre Ivan|5 Martie 2015
Mircea Cărtărescu, Târgul de carte de la Leipzig / În cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, Institutul Cultural Roman (ICR) de la Berlin organizează, pe 12 martie, o lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu.
Această prestigioasă recunoaştere literară din spaţiul german a fost atribuită scriitorului român de un juriu internaţional, pentru trilogia “Orbitor”, a cărei ultimă parte a apărut în limba germană în anul 2014, la editura Zsolnay, în traducerea lui Ferdinand Leopold.
Premiul Cărţii pentru Înţelegere Europeană i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu pentru “caracterul universal al trilogiei sale”, cât şi pentru faptul că aceasta reprezintă “una din cele mai excesive opere ale literaturii mondiale”, în “romanul său universal atingând multe lumi ale ştiinţei şi limbii, cu elemente de metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic”.
Târgul internaţional de Carte de la Leipzig, organizat anual în luna martie, reprezintă o manifestare de tradiţie şi prestigiu,
Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig
fiind în prezent unul dintre cele mai mari târguri de gen, la nivel mondial, după cele de la Paris, Frankfurt şi Goteborg.
Originile Târgului de Carte de la Leipzig ajung până în secolul XVII, acesta fiind surclasat
abia după 1945 de Târgul din Frankfurt, ca târg de specialitate.
Anual, în centrul atenţiei se află literatura naţională a unei ţări, invitatul special din 2015 fiind Israel – în semn de omagiere a 50 de ani de relaţii diplomatice germano-israeliene. România a fost prezentă în calitate de invitat special la Târgul de Carte de la Leipzig în anul 1998.
Foto: Mircea Cărtărescu – facebook
Citiţi şi:
Mircea Cărtărescu, ”Premiul pentru literatură al oraşului Bistriţa 2014”
Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-premiat-la-targul-de-carte-de-la-leipzig/
Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar despre rolul artistului în societatea contemporană
Scriitorul român Mircea Cărtărescu şi slovenul Drago Jančar vor purta “un dialog literar”, despre “impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană”, pe 26 martie, de la ora 18.30, în aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti.
Un articol de Petre Ivan|19 Martie 2015
Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar / Dezbaterea intitulată “Impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană” va fi moderată de scriitorul Marius Chivu.
Dialog intercultural dintre cei doi scriitori – printre cei mai apreciaţi şi mai traduşi autori contemporani din România, respectiv Slovenia – este prilejuită de apariţia primei traduceri în limba română a romanului semnat de Drago Jančar, “Azi-noapte am văzut-o” (2014, editura Casa cărţii de ştiinţă din Cluj-Napoca).
Cartea s-a bucurat de un mare succes atât în Slovenia, unde a câştigat premiul Kresnik pentru cel mai bun roman (2011), cât şi în străinătate, versiunea în limba franceză a romanului fiind distinsă, în 2014, cu Prix du meilleur livre étranger (premiul pentru cea mai bună carte străină din Franţa).
Interlocutorul lui Jančar, Mircea Cărtărescu, este un nume deja familiar publicului cititor din Slovenia, unde au fost publicate traduceri ale trei dintre scrierile sale: “Nostalgia” (2005), “De ce iubim femeile” (2012) şi antologia de poezie intitulată “O motocicletă parcată sub stele”. În 2011, i-a fost decernat Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vilenica.
Foto: Mircea Cărtărescu şi Drago Jančar – facebook
Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-in-dialog-cu-drago-jancar-despre-rolul-artistului-in-societatea-contemporana/
5 -Ana Blandiana şi Liviu Antonesei, la Târgul Internaţional de Carte de la Londra
Ana Blandiana şi Liviu Antonesei se numără printre scriitorii care vor participa, între 14 şi 16 aprilie, la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, care se desfăşoară anul acesta sub motto-ul “Sub semnul autorilor-punte”.
Un articol de Petre Ivan|6 Aprilie 2015
Potrivit Institutului Cultural Român din capitala Marii Britanii, cea de-a opta prezență consecutivă a României la Târgul Internațional de Carte de la Londra evocă, prin autorii și cărțile reunite într-un program româno-britanic, extraordinara capacitate a literaturii de a suscita întâlniri esențiale și revelații: interioare, culturale, geografice.
Cele trei zile intense de întâlniri, dialoguri și lansări reunesc, la fel ca în anii trecuți, oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic: poeţii Fleur Adcock şi Vidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei, cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi importante figuri culturale ale comunității românești din Marea Britanie, precum Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li se alătură muzicienii Nicolas Simion şi Sorin Romanescu.
Evenimentul de inaugurare al prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra, de pe 14 aprilie, desfășurat în prezența lui Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, reunește la standul României din Centrul Expozițional Olympia – personalizat, ca și cel de la ediția de anul trecut, de designerul român Zoe Olaru -, scriitori români și britanici, editori și alți profesionişti din lumea cărţii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.
Targul de carte de la Londra
Cele mai recente cărţi semnate de autori români sau cu tematică românească apărute în limba engleză sunt prezentate la Librăria Europeană din inima Londrei, care găzduiește unica secțiune de carte românească în original din Marea Britanie.
Pe 15 aprilie, la ICR Londra, Ana Blandiana va rememora, în compania unora dintre cei mai importanți traducători și comentatori ai săi din străinătate, excepționalul parcurs poetic și personal care a transformat o tânără aspirantă foarte talentată, dar provenită dintr-o familie indezirabilă pentru sistemul comunist, într-un autor legendar, care a distilat în opera sa tribulațiile unei conștiințe naționale amuțite de minciună și violență.
De asemenea, pe 16 aprilie, va fi vernisată expoziţia “Patrick Leigh Fermor: A Romanian Romance/ Patrick Leigh Fermor – o pasiune românească”, care urmărește, printr-un colaj de fotografii vechi și fragmente emblematice din cărțile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor “Between the Woods and the Water” și “The Broken Road”, prin intermediul oamenilor și peisajelor care se află la originea atașamentului său de o viață pentru România.
Foto: Ana Blandiana şi Liviu Antonesei – facebook
Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-si-liviu-antonesei-la-targul-international-de-carte-de-la-londra/
Astăzi, de Buna Vestire, Ana Blandiana, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească, împlineşte 73 de ani.
Un articol de Petre Ivan|25 Martie 2015
Pe numele ei real, Otilia Valeria Coman, Ana Blandiana a debutat literar în 1959, la 17 ani. Un sfert de evac mai târziu va primi prestigiosul Premiu Herder, la Viena.
Între timp, Ana Blandiana scapă miraculos din cutremurul din 4 martie 1977, fiind internată în spital din cauza unui ulcer. Blocul în care locuia, acelaşi cu al lui Toma Caragiu, se prăbuşeşte, soţul ei, Romulus Rusan, fiind unul dintre puţinii supravieţuitori găsiţi sub ruinele imobilului.
În 1984 a fost interzisă pentru a doua oară de regimul ceauşist, din cauza publicării a patru poezii, dintre care una ” conţinea celebrul vers “Eu cred că suntem un popor vegetal”, poemul ajungând în scurtă vreme un fel de manifest dizident.
Eu cred
Eu cred că suntem un popor vegetal,
De unde altfel liniştea
În care aşteptăm desfrunzirea?
De unde curajul
De-a ne da drumul pe toboganul somnului
Până aproape de moarte,
Cu siguranţa
Că vom mai fi în stare să ne naştem
Din nou?
Eu cred că suntem un popor vegetal-
Cine-a văzut vreodată
Un copac revoltându-se?
În ultimii ani ai regimului comunist, face valuri cu personajul “motanul Arpagic”, unul dintre eroii versurilor dedicate de poetă copiilor, dar pe care toată lumea, de la cenzură, la simpatizanţii scriitoarei, îl asociază cu Nicolae Ceauşescu.
Membră a mai multor academii europene şi mondiale de poezie, Anei Blandiana i s-a decernat, în 2009, Legiunea de Onoare în grad de cavaler, din partea statului francez.
Foto: Ana Blandiana – wikipedia, facebook
Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-73-la-multi-ani/
6- Zece lucruri pe care le-a înțeles Nichita Stănescu
MEMORIA CULTURALĂ Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983) ar fi împlinit 82 de ani. Astăzi am ales să ne amintim cum a fost, cum a gândit, cum şi-a iubit cuvintele, poetul. De poeţi, numai de bine, ca să zicem aşa…
Un articol de Liliana Matei|31 Martie 2015
- Singurele lucruri reale, singurele lucruri pe care le ducem cu noi, până la urmă, sunt propriile noastre sentimente, dragostele noastre, patemile noastre, urile şi adversităţile noastre. Mă-ntreb: noi, la capătul vieţii noastre, ce-am lăsa în afară? Bănuiesc că putem lăsa nişte sentimente. Mai puţin de ură, întrucâtva de patemi dar… de dragoste mai ales.
- De poeți, numai de bine, ca să zicem așa… Am remarcat un lucru foarte straniu, care mă miră formidabil. Și anume acela că poeții clasici se înțeleg cel mai bine cu poeții în viață și, de asemenea, cele mai mari prietenii se fac între poeții din diferite țări. Între poeții unei aceleiași generații, în afară de prietenii în grup restrâns, îndeobște există un fel de pricină, un fel de râcă, pentru mine de neînțeles. Și bănuiesc că acest măr al discordiei este concurența. Nu știu de ce a fost sădită în sânul poeților ideea de emulație și de concurență, o idee absolut slabă, pentru că un poet nu poate fi mai bun decât alt poet. Un poet poate fi mai bun decât sine însuși sau mai slab decât sine însuși. Fiecare poet are o voce a lui unică, în măsura în care este un poet adevărat, bineînțeles. Și el nu poate să spună decât ce are el de spus, nu ce are altul de spus.
- Poezia este singura avuție pe care omul o are încă nejefuită. Până acum, tot ce a avut omul a fost jefuit. Poezia încă nu și-a inventat un Hitler al poeziei ca să fie jefuită de către el.
- Părerea mea este că poetul nu are o epocă a lui, epoca își are poeții ei. Și, în genere, epoca își vede singură poeții. Pentru că, să remarcați, talentele sunt foarte multe și foarte varii, dar fiecare epocă își selecționează tipul ei de talent, convenabil prezentului ei afectiv.
- Vreau să vă spun un lucru, cu riscul de a mă repeta: eu nu prea cred că există poeți, eu cred că există poezie. Poezia este un fenomen care există în absolut toți oamenii, în diferite nuanțe, mai puternic, mai slab…
- Dacă n-aş crede în mesajul meu literar, nu aş scrie. Pur şi simplu, n-aş scrie. Și e o falsă modestie să spui «domnule, eu scriu pentru că iubesc poezia… da’ nu prea cred, dacă am talent, dacă n-am talent»… Eu cred foarte mult în talentul şi în vocaţia mea, pentru asta mi-am jertfit întreaga mea existenţă – ca să adaug, cu o picătură în plus, sensibilităţii contemporane, o formulare mai nouă, mai adecvată etcaetera. Așa că efortul meu îl găsesc firesc să fie preluat în școli.
- Ce sunt cărțile? Ceea ce este iarba pentru pământ, ceea ce sunt peștii pentru mare, ceea ce sunt păsările pentru aer, ceea ce sunt cuvintele de dragoste pentru om.
- Dac-ar fi să scriu un catren – catren însemnând o poezie de numai patru versuri – în ce sens de numai patru versuri, diferite popoare au poezii scurte, noi… cea mai scurtă poezie a românilor este țâpuritura din Maramureş, care se începe cu un chiot şi se sfârşeşte cu o beșteleală, dar e foarte frumos că e aşa.
- Inspiraţia este fundamentul artelor în genere, ea este exact ca impulsul electric care stârneşte fulgerul între doi poli. În momentul în care tensiunea între doi poli se creează, fulgerul apare. Fără fulger nu poate să existe fulger.
- Eu cred că un om este ceea ce îşi aduce aminte despre sine însuşi. Bunăoară, eu mă consider pe mine ceea ce îmi aduc aminte că sunt. De asta uneori oamenii sunt în aparenţă schimbători sau au umori diferite. De fiecare dată îţi aduci aminte alte lucruri despre tine însuţi. În măsura în care îți aduci aminte lucruri care te justifică, nu ai nimic de regretat. Când ți-aduci aminte defecțiuni, pe ele oricum nu le mai poți repara. Aș minți să spun că nu regret nimic. Dar iarăși aș minți dacă aș spune că regret ceva.
Citatele sunt extrase din interviurile pe care le-a acordat Nichita Stănescu
Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/zece-lucruri-pe-care-le-a-inteles-nichita-stanescu/
Nichita Stănescu, 82 – Seară de poezie şi muzică dedicată poetului, la Odeon
O ediţie specială a Serilor de poezie şi muzică, dedicată poetului Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se împlinesc 82 de ani, va avea loc pe 31 martie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti
Un articol de Petre Ivan|25 Martie 2015
Seara de poezie şi muzică organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti şi Teatrul Odeon şi dedicată poetului Nichita Stănescu (1933 – 1983), de la a cărui naştere se împlinesc, pe 31 martie, 82 de ani, va include o serie de evenimente.
Aşadar, pe 31 martie va avea loc vernisajul expoziţiei cu titlul “Nichita şi prietenii” şi lansarea volumului “Nichita Stănescu – Vin perşii, mamă! Armonii poetice” (carte şi CD), ediţie alcătuită de Mircea Coloşenco, cu o prefaţă de Lucia Fetcu, apărut la editura Karta-Graphic, Ploieşti. Volumul va fi prezentat de Mircea Coloşenco.
De asemenea, actorii Teatrului Odeon Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Sabrina Iaşchevici, Marius Damian vor susţine un recital din creaţia poetului Nichita Stănescu, pe muzica lui Adrian Naidin.
Moderatorul Serilor de poezie şi muzică va fi scriitorul Ioan Groşan.
Coordonatorul proiectului este Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, iar intrarea la eveniment este liberă.
Foto: Nichita Stănescu – wikipedia
Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/nichita-stanescu-82-seara-de-poezie-si-muzica-dedicata-poetului-la-odeon/
7 –Români geniali despre care nu vorbeşte nimeni
Pe internet circula de mai multă vreme o listă a inteligenţei şi inventivităţii româneşti contemporane. Considerăm că este NORMAL să afle cât mai mulţi patrioţi despre aceşti oameni ai neamului, adevărate valori naţionale care reprezintă un motiv de mândrie pentru toţi românii!
Noi ne uitam la televizor la toate nulităţile şi de oamenii prezentaţi mai jos ştie foarte puţină lume. O idee propagată destul de puternic în societatea româneasca de astăzi este că, deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirmă că toate aceste prilejuri de mândrie naţională ţin doar de domeniul trecutului, că România de astăzi ar fi… o „ţară bolnavă”, fără civilizaţie, fără personalităţi marcante, ea fiind mereu „codaşa Europei”. Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite să-i ţină pe români „la locul lor” (şi depărtându-i de tradiţia şi sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc „Atotputernicii Lumii”, vom oferi o serie de realizări ale geniului românesc ale ultimilor ani:
Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Măgurele, a realizat un CD ROM (din sticla) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obișnuit. Pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocata întreaga Biblioteca a Academiei Romane, iar informațiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, invenția sa a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invențiilor „Bruxelles Europa”, iar autorul dorește cu orice preț producerea de serie în Romania. Dar forurile din Romania întârzie la nesfârşit formalitățile.
Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premieră mondială, un aparat care purifică aerul în spaţiile de locuit: distruge bacteriile din aer, reţine praful şi fumul de ţigară, atmosfera devenind „ca în salină sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!
Petrică Ionescu este cel mai important regizor de operă după Zefirelli (afirmaţie făcută de George Astalos, în ian.2001)
România a câștigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de mulți drept cel mai inteligent joc de cărţi) pe Internet, in 16.11.2000 (107 – 75 cu SUA in finala).
Hackerii români sunt considerați printre cei mai buni (şi mai periculoși) din lume. „Distracția” (conform declarației lor, ei nu fură informații, ci doar doresc să îşi dovedească … valoarea) celor „5 magnifici de la Răsărit” a obligat CIA sa trimită o delegație la București… Printre site-urile „sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc.…
La salonul invențiilor de la Geneva (aprilie 2001), Romania s-a clasat pe locul I în privința numărului de premii obținute şi pe locul II (după Rusia) ca număr de invenții prezentate. Adică a luat premii pentru toate cele 62 de invenții prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!!! Delegaţia română s-a mai întors de la Geneva şi cu 4 premii speciale din partea delegațiilor altor ţări, un premiu de creativitate (pentru Ionuţ Moraru – invenția „Biomer”), Medalia expoziţiei şi Diploma salonului pentru contribuţia excepţionala în promovarea invențiilor.
În anul 2003, la salonul de inventica EURECA de la Bruxelles, ing. Petrache Teleman a obținut medalia de aur şi medalia de argint şi încă patru premii pentru invențiile sale ECOPIERA şi MOPATEL – materiale ecologice de construcții – dar invențiile nu au fost valorificate nici în ziua de astăzi.
Prof. Ştefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universităţii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasă şi în Consiliul Director al prestigioasei instituții britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, şefa Clinicii de Neurologie din Cluj Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul roman a primit şi medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numită şi în conducerea acestei unităţi.
Dr. Maria Georgescu, eleva profesorului Ana Aslan şi director al institutului cu același nume, a avut o serie de pacienți celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F. Kennedy, Charles de Gaulle, președinții Suharto si Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), prinţul Agacan (cu soţia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.
La olimpiada internaționala de matematică de la Washington (iulie 2001), elevii români au obținut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz. Ei sunt din Galați, Arad, Vâlcea şi Constanţa. Participarea la olimpiade internaționale de matematica si fizica: 500 de elevi din 83 de ţări… Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galați ) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internaționale şi Balcaniadă. Fireşte, el a fost „racolat” imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princetown (SUA).
Ştefan Cosmin Bucă, Maria Popa si Mihai Ivănescu au fost nominalizați, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de către instituții din SUA! Primul a fost student la Economie, ulterior, a plecat în SUA cu o bursă acordată de către Fundaţia „SOROS”. Candidatul la premiul Nobel deţine două atestate obţinute de la Cambridge. Ceilalți doi participa la programe in colaborare cu NASA.
Nicu Mincu din comuna Iveşti (Galaţi) vindecă diverse boli cu leacuri si ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arata ca la 50, pentru că, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tinereţii.
România este pe primele locuri în lume la exportul de inteligenţă. De exemplu, la „Microsoft”, a doua limba vorbită este româna, iar la NASA mulţi dintre specialiștii de prim rang sunt tot români!
Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite săli de gimnastica din SUA (Manhattan / New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clienții săi numărându-se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Bergen, Susan Sarandon, Mick Jagger, ş.a. Celebrele casete video lecții de fitness produse de Cindy Crawford, începând din 1992, au fost realizate împreuna cu antrenorul său, Radu Teodorescu, care dorește să înființeze în România primul institut din lume de pregătire a profesorilor de educație fizică în fitness pentru adulți.
Nicolae Bălaşa, un inginer mecanic din Dolj, socotește mental mai rapid decât calculatorul (înmulțiri, împărţiri, ecuații de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiaşi, din 1994 Nicolae Bălaşa este actualmente şomer.
Ion Scripcaru, strungar şi lăcătuş mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu găsește de 4 ani, 15.000 USD pentru a-şi realiza invenția epocală (până la proba practica): motorul care nu consumă nimic! Acesta ar trebui sa funcționeze pe baza gravitației, fiind în fapt „instalaţie mecanică amplificatoare de putere, capabilă să transforme forţa statică gravitațională în lucru mecanic”. „S-ar închide toate centralele nucleare”, spune el. Numai că OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții şi Mărci) a refuzat să-i breveteze invenția în lipsa unei machete funcționale, doar pe baza schițelor. Petre Roman si Ministerul Cercetării si Tehnologiei l-au tratat cu indiferenţă (1997), iar sponsorii nu se înghesuie (ca şi statul) să-i asigure cei 15.000 USD necesari…
Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule. O aplicație a acestei invenții: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc in 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme „Hewlett Packard”. Pe vremea lui Ceaușescu, Sandu Popescu a reușit „performanţa” de a fi şomer in Romania!
Sandu Popescu
Ioan Davidoni, un bănăţean sărac material dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogăţie: inteligenţa şi inventivitatea. Angajat al fabricii de sticlă din Tomeşti (Timiş), pentru care a realizat, în câţiva ani, 45 de invenții şi inovații, el a fost disponibilizat când a îndrăznit să-şi ceară drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adică… de 4 ori greutatea sa în aur!) şi apoi a fost reangajat ca muncitor „din milă”!!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat doua invenții de excepție: un recuperator de peliculă de ţiţei şi pantofi magnetici antistres ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani. Prima invenție valorează miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat-o inutil la OSIM, pentru ca atât chinezii, cât si americanii i-au furat şi folosit invenţia cu un profit imens. De exemplu, în SUA s-au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari! În acest timp, statul roman ignoră în continuare o invenție, cu adevărat de miliarde!
În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe invenția sa mai veche, neconcretizată nici până acum. Între timp, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate in realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicații militare malefice… Carol Przybilla a mai realizat şi alte invenții deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vândută de statul roman firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fără biela (vândută Japoniei şi folosită în celebrele motociclete japoneze), arma defensiva antitanc (anii `90).
Justin Caprăeste un inventator celebru al României, din păcate mereu tratat cu indiferenţă (chiar ostilitate) de autoritățile statului, condiţii în care nu e de mirare că unele din invențiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani…
În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capră a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor. După 7 ani în care „semidocţii savanți” l-au tratat cu dispreț pentru că era doar tehnician şi nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat invenția din România şi au lansat-o în fabricaţia de serie… În 1958, Justin Capra a realizat prima variantă a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pământ la… Ambasada SUA din București.
Rezultatul: invenţia a fost şi aceasta furată si brevetată în 1962 de Wendell Moore („specializat” deja!), iar inventatorul a fost arestat de Securitate pentru că ar fi dorit să fuga din ţară cu aparatul său! Justin Capră mai este şi realizatorul celui mai mic autoturism din lume, „Soleta”, care consumă doar 0,5l/100 km şi al unei motorete, unică în lume, ce funcționează cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încărcare).
Mihai Ruşeţel a inventat motorul cu apa! „Cazul Ruşeţel”, este elocvent pentru geniul românesc dar şi pentru „talentul” cu care ne risipim forțele şi putem sa ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 şi a fost brevetat în … ianuarie 2001.
Până atunci, Securitatea l-a şicanat pentru refuzul de a cesiona invenția statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca şi consilier tehnic la „Mercedes” ( 2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea invenției… Motorul său se bazează, ca principiu de funcționare, pe „cazanul Traian Vuia”, invenție folosita încă la locomotivele Diesel electrice pentru încălzirea vagoanelor.
Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre şi navale, în locul turbinelor din termocentrale şi chiar a centralelor termoelectrice.
În lume, mai există doua brevete în domeniu (Japonia şi SUA), dar acestea nu depășesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid. „Motorul Ruşeţel” folosește drept combustibil doar apa şi are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie inițială fiind o banală baterie de mașină. Datele tehnice preconizate de a patra sa machetă (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maxima) pot fi îmbunătăţite la realizarea prototipului: un motor cu apă montat pe o Dacie 1310.
Fostul director general al Uzinelor Dacia, ing. Constantin Stroe, care cunoaște acest proiect chiar din 1980, a afirmat că este dispus să ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului şi a declarat, încântat: „reuşita ar fi un miracol, şi cred că în asemenea caz ar trebui să se inventeze pentru acest om Premiul Super Nobel”.
8-Citeva lectii de viata primite de la Albert Einstein
- Dezvoltarea intelectuala ar trebui sa inceapa la nastere si sa inceteze la sfarsitul vietii.
- Fiecare dintre noi ar trebui sa fie respectat ca individ, dar nimeni nu ar trebui sa fie idolatrizat.
- Nu face nimic impotriva constiintei tale, chiar daca situatia in care te afli ti-o cere.
- In cazul in care oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sau fac bine motivati fiind de o anumita rasplata, atunci intr-adevar suntem o rasa lipsita de speranta.
- Perfectiunea mijloacelor si confuzia obiectivelor, aceasta pare sa fie principala noastra problema.
- In cazul in care nu o poti explica, nu o intelegi indeajuns de bine.
- Nici o problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel de cunoastere la care a fost creata.
- Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti la rezultate diferite.
- Invata din ziua de ieri, traieste astazi pentru ziua de astazi si spera pentru ziua de maine.
- A devenit ingrozitor de evident ca tehologia a depasit cu mult umanitatea din noi.
- Nu tot ceea ce poate fi numarat conteaza si nu tot ceea ce conteaza poate fi numarat.
- Puterea atrage intotdeauna oameni lipsiti de moralitate.
- Totul ar trebui sa fie cat mai simplu cu putinta, insa nu mai simplu de atat.
- Un barbat ar trebui sa descopere ceea ce este, nu ceea ce crede ca ar trebui sa fie.
- Orice om care citeste prea mult si isi foloseste prea putin propriul sau creier deprinde o anumita lene in gandire.
- O persoana care nu a gresit niciodata, nu a incercat niciodata ceva nou.
- Arta suprema a unui profesor este de a trezi bucuria exprimarii creatoare si bucuria cunoasterii.
- Oricine nu ia adevarul in serios in aspectele sale minore, nu o sa poata avea niciodata incredere in cele majore.
- Marile spirite au intalnit intotdeauna opozitii violente de la mintile mediocre.
- Educatia este ceea ce ramane dupa ce ai uitat tot ceea ce ai invatat la scoala.
- Logica te va duce din punctul A in punctul B. Imaginatia te poate duce oriunde vrei.
- Furia locuieste numai in sanul nebunilor.
- Informatia nu este cunoastere.
- Nu-ti pierde niciodata sfanta curiozitate.
- Dragostea este un profesor mai bun decat datoria.